Amurgul acoperiților politici

Postat la: 03.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Amurgul acoperiților politici

O fi adevărat? Ar fi frumos să fie! Liviu Dragnea anunță amurgul acoperiților politici. Cu alte cuvinte, eliminarea pesediștilor bănuiți că ar servi serviciile secrete din sferele de conducere ale Executivului. Este real acest proces anunțat? Vom avea un Guvern fără acoperiți, cu excepția poate a însuși premierului Sorin Mihai Grindeanu?

Președintele PSD și viitorul prim-ministru ne informează că nu există niciun argument temeinic pentru o acuzație de acest fel. Chiar dacă a făcut parte din Comisia de supraveghere a activității SRI, iar regula, acolo, este că trebuie să fii acoperit sau măcar agent de influență, un politician "ciupit", și chiar dacă a studiat la Acadenia Națională de Informații, Grindeanu susține că e curat. Așa să fie. Așa să-i ajute Dumnezeu! Cât despre ceilalți membri ai Guvernului, iată, acum, când se fac ultimele ajustări, Dragnea anunță scoaterea din prima linie a celor bănuiți că sunt oamenii serviciilor. Se referă, desigur, la partea din Guvern care revine PSD. Nu l-am auzit spunând ceva despre acoperiții ALDE. Nume grele de acoperiți ALDE care se vehiculează pentru acest proiect.

Dar de ce atâta insistență pentru a scăpa de acoperiți? În definitiv, sunt voci respectabile care susțin că a fi ofițer acoperit într-o democrație este o mare cinste și o mare onoare. Și eu cred același lucru. Cu o singură condiție: ca aceștia să nu fie regăsiți acolo unde legea intezice prezența lor în mod expres. În Parlament. În Executiv. În partidele politice. În sindicate. Și, evident, în justiție. În rest, serviciile secrete sunt libere să acționeze. În aceste domenii însă, un om aflat sub dublă comandă este nociv. Este ales sau desemnat pentru a face una, iar, în final, execută alta. Se cheamă că cetățeanul e înșelat crunt. Chiar și dacă intenția acoperitului stă sub semnul bunei-credințe.

Oricât dă acum din clanță, Traian Băsescu a greșit crunt atunci când a luat ditamai șeful de serviciu secret, în persoana lui Mihai Răzvan Ungureanu, și l-a făcut premier. Adică l-a pus în fruntea Executivului. Acolo unde nu are ce căuta. Sensul legii este clar. Nu este vorba doar de ofițerii acoperit propriu-ziși, ci și de agenții de influență. Adică de orice persoană influențată în vreun fel de servicii și care, la rândul ei, este instalată în post pentru a influența instituția în favoarea serviciilor. Serviciile nu sunt și nu trebuie să fie stat în stat.

Președintele Klaus Iohannis a greșit și el crunt, la rândul său, când l-a luat pe Mihai Răzvan Ungureanu, vezi Doamne, din politică și l-a pus șef de serviciu secret. Doi președinți, o dublă greșeală. Și amândoi au decontat. Din orice poziție, Mihai Răzvan Ungureanu a dezamăgit. Pentru că, indiferent din ce unghi l-am privi, a fost duplicitar. Dacă Liviu Dragnea vrea, acum, cu adevărat să stabilească o linie de demarcație între Executiv și servicii, este demn de felicitat. Iar dacă va reuși, va trebui să facă și pasul următor. Să îi scoată și din funcțiile de comandă de la partid. Asistăm oare la amurgul acoperiților din politică?

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...