A fost aprobat proiectul de lege pe care l-am propus

Postat la: 11.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

A fost aprobat proiectul de lege pe care l-am propus

În 26 noiembrie 2018, revoltat de neputința autorităților de a sancționa dezvoltatorii imobiliari care prin practici înșelătoare îi amăgeau pe viitorii proprietari ai apartamentelor noi, am hotarât să elaborez și să propun un proiect de lege care să pună ordine în relațiile dintre dezvoltatorii imobiliari si cetățenii dornici de un apartament nou, eliminând posibilitatea ca aceștia să fie înșelați să preia imobile care nu au branșamente la utilități sau acestea sunt provizorii sau inadecvate.

Am găsit sufletul și mintea deschise la dl. deputat Florin Roman, căruia îi mulțumesc! Sper că de azi să nu mai existe victime, să nu mai existe pagube, să nu mai existe cetățeni înselați, să nu mai existe fapte condamnabile fără vinovați. Cererea ridicată de locuințe noi și lacunele legislative au permis dezvoltatorilor imobiliari să introducă în piața imobiliară spații cu destinația de locuințe, la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilități, care să răspundă condițiilor și exigențelor de calitate a vieții, punând chiar în pericol siguranța și viața ocupanților.

Mai multe incedii si explozii soldate cu victime și pagube materiale, având drept cauză instalațiile improvizate sau neadecvate la imobile noi cu destinația de locuințe, care nu aveau semnate procesele verbale de recepție la finalizarea lucrărilor de construcții sau care nu aveau branșamente autorizate, adecvate și definitive, în acord cu destinația de locuire a demonstrat nevoia de a legifera suplimentar. Chiar dacă opina publică a identificat investitorii, dezvoltatorii sau proprietarii acestor imobile drept vinovați morali, aceștia ascunzând starea de fapt a construcției și riscul la care se expun locatarii, lege era lacunară în stabilirea responsabilităților și sancționarea faptelor.

Am stabilit clar responsabilitatea investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari care permit utilizarea constructiei inainte de semnarea receptiei la terminarea lucrarilor, fie ca vorbim de constructii noi, renovate, consolidate, transformate sau extinse si sanctionarea contraventionala a acestora cu amenzi, dacă fapta nu constituie infractiune.

Am totuși un regret, faptul că propunerea ca sumele rezultate din astfel de fapte să fie confiscate nu a fost acceptată. Prin urmare, proiectul de inițiativă legislativă de completare și modificare a Legii nr.10/1995, privind calitatea in construcții, răspunde interesului public de a proteja drepturile cetățenilor, clarifică si acoperă lipsurile semnalate. Când vrei cu adevărat să schimbi lucrurile nu trebuie să fi deputat sau senator.

Gabriel Dumitrascu

loading...
PUTETI CITI SI...