Cazul copiilor de țigani se lasă cu arestări de polițiști: Ofițer Garda arestat în Irlanda pentru că a dat informații presei


Postat la: 29.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Cazul copiilor de țigani se lasă cu arestări de polițiști: Ofițer Garda arestat în Irlanda pentru că a dat informații presei


Un ofițer Garda (poliția irlandeză) a fost arestat pentru că a vorbit cu un jurnalist despre cazul copiilor unui cuplu de țigani de origine română, care au fost luați de către autorități pentru a li se verifica identitatea.

Fostul șef al biroului de presă irlandez de poliție cu grad de superintendent, este acuzat că ar fi încălcat legea libertăților civile care spune că Garda nu poate avertiza presa asupra unor evenimente neconfirmate oficial. Ofițerul este acum urmărit penal în conformitate cu Secțiunea 62 din Garda Síochána Act 2000, lege care este criticată draconic de către grupurile ce militează pentru libertăți civile în insulă, fiind catalogată ca un adevărat căluș în gura mass-media din Irlanda.
 Superintendentul a fost arestat pentru că a furnizat informații în mod ilegal unui jurnalist despre punerea sub un sechestru controversat de către Garda a doi copii romi în octombrie 2013. Este vorba de copii familiei Iancu Muntean originară din Transilvania.

Copiii aveau părul blond, ochi albaștri și nu semanau cu părinții

La acea vreme Ministrul Justiției, Alan Shatter  a spus că e important ca „lecțiile să fie învățate" din epopeea în care doi copii romi au fost ridicați din familiile lor și testați ADN în legătură cu îndoielile privitoare la filiația lor. Ministrul Shatter a comandat un raport independent atât la Secția de Poliție cât și la HSE (Health Service Executive), fiind implicată o fată de șapte ani de la Tallaght, Co Dublin , dar și un copil al familiei Iancu Muntean din Athlone, Co Westmeath . El a precizat în octombrie 2013 pentru postul național de radio RTE că raportul va examina circumstanțele "din spatele acțiunii" și dacă "procedurile legale au fost urmate". Acesta a recunoscut că preocupările legate de „originea copiilor au fost nefondate", dar a mai precizat că nu are „nici o îndoială că Garda a acționat cu bună-credință" .

Confuzia asupra celor  doi copii  survenind în urma faptului că polițiștii irlandezi au constatat că cei doi copii au părul blond și ochii albaștri nesemănând cu părinții. Copiii au fost luați din familiile lor, după un zvon apărut la început pe Facebook. Zvonul a apărut după o controversă iscată inițial în Grecia când o fetiță blondă a fost găsită în grija unei familii de romi.
Și ministrul pentru Copii, Frances Fitzgerald, a comandat un raport separat la HSE. Cele două rapoarte au fost apoi înaintate  Avocatului Copilului. Ulterior, cele două familii de la Centrul de Controversy care au fost în atenția presei internaționale, au primit  asistență de specialitate în servicii sociale de care aceștia au nevoie pentru a face față traumelor la care au fost supuse din ultimele câteva zile, a spus ministrul Fitzgerald.

S-a ajuns la testul ADN

După rezultatul testelor ADN care au dovedit că fetița de etnie romă aparține într-adevăr celor doi părinți, avocatul familiei în cauză, Waheed Mudah, a declarat că în prezent părinți sunt fericiți de revenirea acasă a micuței. „Luarea fetiței (de către autorități -n.r.) a provocat o mare supărare părinților lor, fraților și celorlalte surori, dar și micuței. Acum părinții se concentrează să aibă grijă de familie și în particular încearcă să se reasigure că fetița va rămâne în continuare în grija lor", a declarat la acea vreme presei irlandeze avocatul Mudah.

El a mai afirmat că părinții fetei doresc ca aceste lucruri să nu se mai întâmple și în alte cazuri și nu acceptă modul cum au acționat autoritățile în lipsa unor probe concludente, doar în baza unor prejudecați cauzate de episodul corespondent din Grecia. „În final, clienții noștri vor ca cei care ascultă această declarație, în special părinți, să se gândească cum s-ar simți ei dacă unul dintre copii le-ar fi luat în circumstanțe similare", a conchis avocatul. Ulterior cele două familii de țigani au apelat la justiție, în prezent fiind în stare de judecată cu statul irlandez pentru sechestrarea ilicită a copiilor, ei cerând daune materiale și morale în sumă de 100.000 euro.

Dacă va fi condamnat pentru încălcarea Secțiunii 62 din Actul Garda Síochána, ofițerul irlandez ar putea executa până la șapte ani de închisoare și își va pierde și pensia. El a fost arestat la o stație de Garda Co Dublin fiind suspendat din funcție de către șeful forței, comisarul Garda Nóirín O'Sullivan. Biroul de presă Garda Dublin nici nu a confirmat dar nici nu a infirmat arestarea ofițerului.
Jurnaliștii din Irlanda, susțin că acum există un climat de teamă în rândul staff-ului Garda iar polițiștii și ofițerii refuză să vorbească cu mass-media cu privire la orice controversă.

De la Dublin,
Marian Gârleanu

loading...
PUTETI CITI SI...