Fauci a fost de acord să depună mărturie în Congres cu privire la originile Covid și politicile privind pandemia

Postat la: 08.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Fauci a fost de acord să depună mărturie în Congres cu privire la originile Covid și politicile privind pandemia

Anthony S. Fauci a fost de acord să depună mărturie în fața comisiei din Camera Reprezentanților care investighează răspunsul națiunii la coronavirus, fiind prima dată când proeminentul expert în boli infecțioase se va confrunta public cu Congresul de când a părăsit guvernul, în urmă cu aproape 1 an și jumătate.

Fauci, care a ajutat la conducerea eforturilor administrațiilor Trump și Biden de a lupta împotriva virusului, este programat să depună mărturie pe 3 iunie în fața subcomitetului select al House Oversight privind pandemia de coronavirus, fiind de așteptat ca legislatorii să-l preseze cu privire la originile încă necunoscute ale pandemiei, la mandatele guvernamentale privind vaccinurile și la alte aspecte care rămân divizibile din punct de vedere politic, la mai bine de patru ani de la începutul epidemiei.

Grupul condus de GOP include unii dintre cei mai insistenți critici ai lui Fauci în Congres, cum ar fi Reps. Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) și Ronny Jackson (R-Tex.), care au susținut în mod repetat că pandemia a început cu un accident într-un laborator din China finanțat de agenția lui Fauci și mușamalizat de oficialii americani. "Retragerea din serviciul public nu îl scuză pe Dr. Fauci de răspunderea față de poporul american", a declarat într-o declarație reprezentantul Brad Wenstrup (R-Ohio), care prezidează comisia.

"Pe 3 iunie, americanii vor avea ocazia să audă direct de la Dr. Fauci despre rolul său în supravegherea răspunsului națiunii noastre la pandemie, în modelarea politicilor din epoca pandemiei și în promovarea unor narațiuni singulare și discutabile despre originile COVID-19." Fauci a negat că ar fi comis vreo infracțiune, iar liderii din domeniul sănătății publice i-au lăudat activitatea și au declarat că republicanii l-au vizat în mod nedrept.

Dezbaterea cu privire la originile virusului SARS-CoV-2 rămâne în continuare, biologii evoluționiști și virusologii spunând că epidemia a început probabil din cauza unei "răspândiri" de la animalele infectate, dar unii oameni de știință sugerează că sursa probabilă a fost o scurgere dintr-un laborator. Un raport guvernamental declasificat al serviciilor de informații publicat anul trecut spunea că oficialii americani de informații nu aveau cunoștință de o scurgere de laborator care ar fi putut cauza pandemia, adăugând că oficialii nu aveau nicio dovadă că Institutul de Virusologie Wuhan, laboratorul chinez unde cercetătorii studiau coronavirusurile, avea SARS-CoV-2 sau un "progenitor apropiat" în posesia sa înainte de izbucnirea epidemiei.

"Subcomitetul select nu a descoperit nicio dovadă care să îi implice în mod direct pe Dr. Fauci și pe [fostul director al National Institutes of Health, Francis] Collins într-o mușamalizare a originii pandemiei sau în conivență cu revistele științifice pentru a suprima ipoteza scurgerii din laborator", a declarat reprezentantul Raul Ruiz (California), cel mai important democrat din comisie, în cadrul unei audieri de săptămâna trecută.

Fauci, în vârstă de 83 de ani, a condus Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase timp de aproape 40 de ani, unde a creat relații cu politicieni proeminenți, precum președintele de atunci George W. Bush, și a contribuit la conturarea răspunsului național la HIV/SIDA, Ebola și alte boli infecțioase.

Oficialul guvernamental cu vechime a devenit rapid un nume cunoscut în primele zile ale pandemiei de coronavirus, apărând în mod obișnuit la ședințele de informare de la Casa Albă, unde îi îndemna pe americani să poarte măști, să se vaccineze și să ia alte măsuri de precauție. Mulți americani au declarat că au fost liniștiți de ședințele sale informative - în special în contrast cu sfaturile medicale degajate ale președintelui de atunci Donald Trump, cum ar fi aprobarea medicamentelor împotriva malariei pentru a lupta împotriva covidiei. Președintele Biden l-a numit pe Fauci consilierul său medical principal, iar administrația Biden s-a bazat pe el ca purtător de cuvânt cheie în timpul lansării vaccinului în 2021.

Dar încrederea publicului în Fauci și în alți oficiali din domeniul sănătății s-a deteriorat pe fondul frustrărilor legate de politicile din epoca pandemiei, cum ar fi școlarizarea la distanță și atacurile din partea legislatorilor GOP. Cincizeci și trei la sută dintre americani în aprilie 2022 au declarat că au avut încredere în recomandările lui Fauci cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului, în scădere de la 68% în decembrie 2020, potrivit unui sondaj realizat de KFF, o organizație nepartizană de cercetare în domeniul sănătății. Scăderea a fost determinată de scepticismul tot mai mare al republicanilor; doar 25 la sută dintre republicani au declarat că au avut încredere în recomandările lui Fauci privind vaccinurile coronavirus în aprilie 2022, în scădere de la 47 la sută în decembrie 2020, în timp ce încrederea democraților în Fauci a rămas în mare parte neschimbată.

După ce a părăsit guvernul în decembrie 2022, Fauci s-a alăturat facultății Universității Georgetown ca profesor distins și a scris o carte de memorii care urmează să fie publicată în iunie.

În ianuarie, Fauci a depus mărturie privată în fața parlamentarilor din Camera Reprezentanților, răspunzând la întrebări despre rolul său în răspunsul național la coronavirus, dacă oamenii de știință ar trebui să experimenteze cu viruși periculoși în laboratoarele lor și cum a finanțat agenția sa cercetarea în străinătate. Participanții au oferit reprezentări foarte diferite ale audierilor cu ușile închise, republicanii spunând că Fauci a evitat întrebările directe și și-a schimbat răspunsurile cu privire la problemele legate de scurgerile din laboratoare, în timp ce democrații au replicat că Fauci a fost de ajutor, iar întrebările adresate de republicani nu au deschis prea multe drumuri.

"Republicanii au distorsionat total mărturia doctorului Fauci", a declarat reprezentanta Kathy Castor (democrată din Florida) după prima zi de audieri cu ușile închise, adăugând că speră ca comentariile private ale lui Fauci să fie făcute publice rapid. Transcrierea nu a fost încă publicată.

Deși Fauci nu mai face parte din guvern de la sfârșitul anului 2022, iar atenția multor americani asupra pandemiei s-a diminuat pe măsură ce virusul s-a retras, el continuă să fie invocat în mod curent de republicani ca simbol politic. Parlamentarii republicani din cadrul comisiei pentru coronavirus și martorii lor susțin că oficialul guvernamental de lungă durată a exercitat prea mult control asupra răspunsului național la pandemie și ar fi trebuit să fie privit cu mai mult scepticism.

"Mass-media a repetat tot ceea ce Fauci și CDC le dădeau de mâncare", a declarat Marty Makary, un chirurg de transplant de la Johns Hopkins și analist Fox News, la o audiere de anul trecut.

Alte figuri notabile urmează să se confrunte în curând cu grupul de experți din Camera Reprezentanților, inclusiv Peter Daszak, președintele organizației de cercetare EcoHealth Alliance, cu sediul în New York, care urmează să depună mărturie săptămâna viitoare. EcoHealth și-a apărat cercetările efectuate împreună cu Institutul de Virologie din Wuhan și a negat orice legătură între această activitate și apariția SARS-CoV-2.

loading...
PUTETI CITI SI...