Tot mai multi oameni de știință confirmă că realitatea este o iluzie, iar fizica cuantică arată că Einstein s-a înșelat!

Postat la: 07.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Tot mai multi oameni de știință confirmă că realitatea este o iluzie, iar fizica cuantică arată că Einstein s-a înșelat!

Un experiment realizat la Centrul pentru dinamică cuantică al Universității Griffith a demonstrat că conceptul sceptic al lui Einstein de "acțiune ciudată la distanță" există cu adevărat.

Într-o lucrare publicată în revista Nature Communications, directorul CQD, profesorul Howard Wiseman și colaboratorii de la Universitatea din Tokio raportează utilizarea măsurătorilor homodyne pentru a demonstra ceea ce Einstein nu credea că este real, și anume colapsul non-local al funcției de undă a unei particule.

Conform mecanicii cuantice, o singură particulă poate fi descrisă de o funcție de undă care se răspândește pe distanțe arbitrar de mari, dar nu este niciodată detectată în două sau mai multe locuri. Acest fenomen este explicat în teoria cuantică prin ceea ce Einstein a denigrat în 1927 ca fiind "acțiune ciudată la distanță", sau colapsul instantaneu și nelocal al funcției de undă în locul în care particula este detectată.

Aproape 90 de ani mai târziu, prin împărțirea unui singur foton între două laboratoare, oamenii de știință au folosit detectoare homodyne - care măsoară proprietăți asemănătoare cu cele ale undelor - pentru a demonstra că prăbușirea funcției de undă este un efect real. Acest fenomen este cea mai puternică dovadă de până acum a entangelmentului unei singure particule, care este din ce în ce mai mult explorată pentru comunicarea și calculul cuantic.

"Einstein nu a acceptat niciodată mecanica cuantică ortodoxă, iar baza inițială a susținerii sale a fost acest argument al particulei unice. De aceea este important să demonstrăm colapsul funcției de undă non-locală cu o singură particulă", spune profesorul Wiseman. "Punctul de vedere al lui Einstein era că detectarea particulei doar într-un singur punct ar putea fi explicată mult mai bine prin ipoteza că particula se află doar într-un singur punct, fără a invoca colapsul instantaneu al funcției de undă la nimic în toate celelalte puncte.

"Cu toate acestea, mai degrabă decât să detectăm pur și simplu prezența sau absența particulei, am folosit măsurători homodyne, permițând uneia dintre părți să facă diferite măsurători, iar celeilalte, folosind tomografia cuantică, să testeze efectul acestor alegeri. Prin aceste măsurători diferite, se vede cum funcția de undă se prăbușește în moduri diferite, dovedind astfel existența ei și demonstrând că Einstein s-a înșelat."

loading...
PUTETI CITI SI...