Un miliard pentru linistea lor

Postat la: 09.03.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Un miliard pentru linistea lor

 

Analistul Tiberiu Iacob de la Inpolitics surprinde si comenteaza o informatie bomba. Lansata pe piata de Monica Macovei. Si anume ca Serviciul Roman de Informatii ar fi cheltuit, din bugetul public, un miliard de euro pentru a-si pune la punct uriasul dispozitiv de interceptari. Unde lucreaza peste o mie de specialisti. Iar decizia Curtii Constitutionale ar arunca in aer aceasta investitie. Monica Macovei deplange decizia CCR. Iar Tiberiu Iacob se mira. De marimea investitiei. Care nu se potriveste deloc unei tari, penultima sau ultima din UE. Aceasta medalie are insa doua fete. Nu doar una.

Opinia publica din Romania - ma refer, desigur, la oamenii suficient de bine informati - stie ca bugetul Serviciului Roman de Informatii a crescut an de an. O crestere exponentiala. Care a facut ca acest buget sa fie disproportionat in raport cu toate celelalte bugete ale institutiilor acestui stat. Si doar cu titlu de exemplu, sunt silit sa repet ca bugetul SRI este de sase ori mai mare decat cel al SIE. Deci, in politica Romaniei, spionajul intern, respectiv prezumtivii dusmani din interiorul tarii, sunt de sase ori mai periculosi decat dusmanii externi. Este o situatie pe dos fata de oricare al stat din Uniunea Europeana. Cred ca repet a cincea oara. In Franta si in Germania, spionajul extern are un buget dublu decat spionajul intern.

Acum, iata, avem si o posibila explicatie. In mod neconstitutional, Serviciul Roman de Informatii a devenit un instrument de cercetare penala. Desi Constitutia nu prevede acest lucru, SRI participa la cercetarile penale. Pe tot spectrul. SRI nu se ocupa doar de spionaj. Sau de terorism. Sau de alte tipuri de amenintari majore aduse sigurantei statului. Si nici nu se ocupa doar de marea coruptie. SRI intercepteaza tot ce misca. Este mai tare decat a fost vreodata Directia a V-a a Securitatii. Si, ca atare, SRI a trebuit sa-si dezvolte un urias aparat destinat interceptarilor telefonice sau ambientale sau de orice alta natura. Inclusiv electronica. Si traducerii acestora. Iar Curtea Constitutionala a decis ca aceste operatiuni sunt doar apanajul acelor institutii ale statului care, conform legii fundamentale, se ocupa de urmarirea penala.

Doamna Monica Macovei, care pe langa alte multe pacate care au costat enorm Romania, care au afectat in mod grav sistemul democratic, a fost unul dintre artizanii, cu sprijinul lui Traian Basescu si punandu-l la varf pe Catalin Predoiu, celor patru coduri, care au fost trecute prin asumarea raspunderii si cuprind enorm de multe erori constitutionale, vine acum si se mira de o decizie cat se poate de logica a Curti Constitutionale.

Si se mira degeaba. Daca SRI, pe bani publici, a construit un aparat imens de specialisti in interceptari de tot felul si de translatori si s-a dotat cu cea mai performanta aparatura din lume, iar Curtea Constitutionala ii limiteaza zona de operatii, asta nu inseamna, nicidecum, ca banii se pierd. Asa cum revoltator de mincinos se intriga europarlamentarul Monica Macovei. Aceasta investitie nu zboara pe horn. Nicidecum. Poate urma o simpla operatie de chirurgie financiara. Sau institutionala. Pur si simplu aparatura si personalul pot fi transferate catre o institutie autonoma. Asa ar fi cel mai bine. Si cel mai rau, dar, totusi, o solutie, ar fi sa fie transferate la DNA. In acest fel, Directia Nationala Anticoruptie, iar in prima ipoteza si DIICOT-ul pot obtine performante la varf, fara a mai apela la serviciile SRI si fara ca din bugetul statului sa fie nevoie de alocari de noi fonduri.

Poate ca se gandeste cineva la faptul cat se poate de real ca respectiva infrastructura functioneaza in niste spatii. Si daca nu punem carul inaintea boilor si punem boii inaintea carului, eu nu cred ca trebuie sa alocam noi spatii DNA sau unei structuri independente pentru serviciul de multiple interceptari. Pur si simplu, DNA sau o institutie independenta ar putea prelua, la cheie, spatiile existente. Cu aparatura si personal.

Ar mai ramane de rezolvat o singura problema. Care este mai importanta si mai grava decat semnalele de alarma ale Monicai Macovei. Si anume ca aceasta uriasa infrastructura materiala si umana sa nu conduca la un efect pervers. Cu care, din pacate, ne-am obisnuit in Romania. Adica, sa constatam, dupa un timp, ca pe bani public sunt culese informatii in interesul luptei anticoruptie si a combaterii oricarei forme de infractionalitate, iar pe cealalta parte, asemenea informatii sa se privatizeze. Adica, sa fie vandute in beneficiul, mai intai, a unor lucratori din "aparat" si, apoi, chiar a unor privati. Din lumea interlopa.

Acesta este motivul pentru care cred ca, totusi, mai devreme sau mai tarziu, institutiile statului de drept din Romania se vor maturiza si vor recurge, in materie de interceptari de tot felul, la un serviciu total independent si puternic controlat. Asa ca, miliardul cheltuit, la care se mai adauga si, nu stiu cat, dar enorm, cat a cheltuit DNA pentru propriul serviciu de interceptari nu ar trebui sa ne nelinisteasca.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...