Scandal! Procuroarea care il ancheteaza pe Liviu Dragnea, ar fi incalcat legea si codul deontologic

Postat la: 20.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Scandal! Procuroarea care il ancheteaza pe Liviu Dragnea, ar fi incalcat legea si codul deontologic

Sorina Matei revine cu noi dezvaluiri despre procuroarea Alexandra Lancranjan, cea care instrumenteaza cel de-al treilea dosar de la DNA al presedintelui PSD, Liviu Dragnea. Potrivit jurnalistei, procuroarea Lancranjan a incalcat atat legea privind statutul procurorilor si judecatorilor, cat si codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

"Preocuparile unui "tanar lider strategic" din Justitie, "procuror DNA", magistrat care incalca legea: Alexandra Lancranjan, participant al conferinta "POLITICA in Era Digitala", in auditoriul MINISTRULUI PSD pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, al consilierului pe POLITICA interna al lui Klaus Iohannis, Laurentiu Stefan, apropiat de presedinte, si al consilierului POLITIC al ambasadei SUA la Bucuresti, alaturi de alti POLITICIENI" Pe 4 octombrie 2017, la doar doua zile dupa ce se afisasera rezultatele potrivit carora a devenit procuror DNA din a treia incercare, Alexandra Lancranjan, poreclita chiar de colegii sai din magistratura- Veverita, a lasat din nou activitatea investigativa penala la o parte, desi teoretic, avea de instrumentat cazuri de coruptie importante ce necesita anchete cu un grad mare de complexitate si dificultate, si dupa amiaza a plecat de la DNA la o reuniune ce nu avea legatura nici cu meseria sa, nici cu profesia, nici cu calitatea sa de magistrat, nici cu formarea profesionala. Ba din contra. Avea legatura exclusiv si eminamente cu ceea ce ii este interzis expres si dintodeauna unui magistrat: politica.

Asadar, pe 4 octombrie 2017, Alexandra Lancranjan, de 2 zile proaspat procuror DNA cu acte-n regula, a participat- atentie, in calitate de procuror DNA si reprezentand DNA!!- la "Forumul tinerilor lideri strategici", organizat de Institutul Aspen si de biroul de la Bucuresti al German Marshall Fund of the US in deschiderea Bucharest Forum, procurorul fiind pasionat de multi ani de actiuni/activitati ce tin de leadership si visandu-se un viitor lider al Romaniei in zona Justitiei. De altfel, Alexandra Lancranjan a declarat in interviuri ca "6 ani ca procuror" ii sunt "suficienti in parchet", desi are grad profesional doar de procuror de parchet de pe langa judecatorie si nu a avut pana acum rezultate semnificative in zona investigatiilor penale.

Asa cum arata imaginile si documentele publice, Alexandra Lancranjan, s-a inscris ca procuror reprezentand DNA si a participat la "Forumul tinerilor lideri strategici", desi avea cunostinta ca tematica ce fusese deja anuntata si afisata in program nu avea legatura cu activitatea in care profeseaza ca magistrat, ci cu politica, si ii era interzis acest lucru, potrivit Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor dar si Codului deontologic al magistratilor.

Cu toate acestea, Alexandra Lancranjan miercuri, pe 4 octombrie, in jur de ora 16.00, a lasat deoparte activitatea de anticoruptie din DNA si lucrul la dosarele grele si, in calitate de procuror DNA, s-a dus sa participe la ceva ce o interesa mai tare: conferinta denumita explicit "Politica in Era Digitala". In cadrul unui forum despre noi tendinte politice si cu numeroase participari politice. Asadar, absolut nimic despre Justitie, totul despre politica.

Imaginile publice postate la cateva zile dupa eveniment arata ca la sesiunea la care a participat Alexandra Lancranjan, in calitate de procuror al DNA, au tinut discursuri Mircea Geoana, presedinte al Aspen Romania si presedinte al Partidului Social Romanesc/PSRO, Alina Inayeh, director pe Bucuresti al German Marshall Fund of the US, Victor Negrescu, vicepresedinte PSD, ministru delegat pentru afaceri europene in Guvernul Mihai Tudose, europarlamentar PSD, Laurentiu Stefan, consilier prezidential in Departamentul de Politica Interna al presedintelui Klaus Iohannis, apropiat de presedinte, David Schlaefer, Consilier politic al ambasadei SUA la Bucuresti, Thibault Muzergues, director pe Europa al Institutului International Republican si inca un participant.

Alexandra Lancranjan, ca procuror DNA, a asistat si la discursul lui Mircea Geoana, si la cel al ministrului PSD, Victor Negrescu, si la cel al consilierului politic al lui Klaus Iohannis, Laurentiu Stefan, si la discursul al lui David Schlaefer, consilierul politic al ambasadei SUA la Bucuresti, si la speechul sefului pe Europa al IRI, si la sesiunea de intrebari si raspunsuri.

De altfel, potrivit postarii de pe pagina de Facebook, ministrul PSD Negrescu a vorbit la reuniunea la care l-a ascultat atent Lancranjan, ca procuror DNA, despre "digitalizarea politicii, sinceritatea in mediul online, hate speech, fake news, tendintele negative de pe platformele sociale, efecte negative, informarea populatiei, organizarea de conferinte despre hate speech si coduri de conduita pe Internet".

Asadar, iar nimic despre Justitie, nicio legatura cu meseria sau domeniul de activitate, numai tot ce ii era expres interzis prin lege si Cod profesional procurorului: politica si comunicarea politica.

Alaturi de Alexandra Lancranjan, la "Forumul tinerilor lideri strategici", au mai participat si alti politicieni, printre care Ramona Manescu, europarlamentar, fost PNL/posibil ALDE, implicata in scandaluri privind retrocedari/ Grupul Monaco, Florin Alexandru Alexe, vicepresedinte PNL dar si alti reprezentanti ai unor companii private si ONG-uri.

Potrivit legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, art. 9, alin 1, procurorii nu pot "sa participe la activitati cu caracter politic". Iar Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor statueaza si el clar si fara echivoc la art. 5, alin 2, ca "procurorii nu pot participa la reuniuni publice cu caracter politic" si in art.9 alin 2 sta scris ca "procurorii trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea lor". In ciuda tuturor acestor prevederi exprese, Alexandra Lancranjan, cu participare si prezenta confirmate, in calitate de procuror DNA, reprezentand institutia, a participat la conferinta "Politica in Era Digitala" de care era mai interesata decat activitatea investigativa in DNA.

Alexandra Lancranjan a acceptat, asa cum arata lista publica, sa fie trecuta ca participant la "Forumul tinerilor lideri strategici" in calitatea de procuror DNA, desi reuniunea nu avea legatura cu DNA, nici cu profesia, nici cu magistratura, nici cu formarea profesionala, nici cu Justitia/domeniul de activitate, ci mai degraba cu calitatea sa de presedinte/membru al Asociatiei civice Lider Just si cu statutul de bursier pe 2017-2018 al German Marshall Fund of the US, asa cum arata datele publice. Iar tema/agenda dezbaterii ii era una interzisa, fiind politica, asa cum se sustine chiar in titlu.

In plus, Alexandra Lancranjan apare pe lista de actuali bursieri ai German Marshall Fund of the US, in functia de procuror/"public prosecutor", fiind de altfel singura persoana cu aceasta calitate de magistrat- din totalul de 72 de bursieri din toata lumea, 31 din SUA si restul de 40 din statele europene.

De subliniat este ca pana acum, niciun alt procuror DNA, in afara de Alexandra Lancranjan nu a mai participat public la seminarii, reuniuni, intalniri, sindrofii, cu teme eminamente politice, la conferinte politice, la adunari la care sunt prezenti si politicieni, care sunt prezidate de lideri politici, reuniuni ce nu au legatura cu institutia si profesia sau pe teme ce nu vizeaza formarea profesionala a magistratilor tocmai din cauza rigorilor necesare in activitatea judiciara si de investigatie penala a DNA si obligatiei legale a impartialitatii in exercitarea functiei si indeplinirea atributiilor profesionale.

De altfel, niciun alt procuror DNA, in afara de Alexandra Lancranjan, nu este bursier intr-un program extern ce nu are legatura cu cooperarea judiciara institutionala in plan extern, cu formarea profesionala a magistratilor sau cu activitatea judiciara a DNA.

The Young Strategic Leaders Forum, parte a Bucharest Forum 2017 al Institutului Aspen Romania si biroului din Bucuresti al German Marshall Fund of the US, a fost organizat, potrivit datelor publice, cu sprijinul Guvernului Romaniei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apararii Nationale, Cercului Militar National, Comisiei Europene, Bancii Nationale a Romaniei si Primariei sectorului 5.

Filiala din Romania a Institutului Aspen este printre primele deschise in Europa de catre Aspen Institute din Colorado, in membrii Boardului fiind si Mircea Geoana dar si alti politicieni americani, Institutul fiind mai apropiat de cercurile republicane.

German Marshall Fund of the US este un alt important think tank american ce sustine ca dezvolta lideri in multe domenii de activitate, promoveaza cooperarea dintre SUA si Europa, sprijina societatea civila in zona Balcanilor si Marii Negre, oferind politicienilor de varf initiative si teme strategice ce tin de democratie si rule of law", scrie Sorina Matei pe Facebook.

loading...
PUTETI CITI SI...