Cuc-ul lui Bădălău a bătut palma cu Rădoi și-a dat flit Curți de Conturi și DNA

Postat la: 02.10.2017 16:55 | Scris de: ZIUA NEWS

Cuc-ul lui Bădălău a bătut palma cu Rădoi și-a dat flit Curți de Conturi și DNA

In urma cu o saptamana, sindicalistii de la Metrorex, struniti in continuare din umbra de catre eternul lider Ion Radoi, amenintau cu greva generala daca nu le sunt majorate salariile si mentinut contractul de administrarea a spatiilor comerciale din statiile si galeriile de la metrou.

Insa, de atunci nu s-a mai auzit nimic. De ce? Foarte simplu. Omul impus si garantat de baronul PSD de Giurgiu, Niculae Badalau, ministrul Transporturilor Razvan Cuc a dat la pace cu sindicalistii lui Radoi printr-o inginerie administrativa cu iz penal. Astfel, Cuc-ul lui Badalau a mandat pe cei doi reprezentanti ai Ministerului Transporturilor in Adunarea Generala a Actionarilor de la Metrorex - Cristina Militaru si Petru Marculet, ca la sedinta din 25 septembrie 2017 sa prelungeasca cu inca un an de zile contractul cu firma creată de sindicalisti - Sindomet Servcom SRL , „cu posibilitatea de prelungire daca nu se pot indeplini etapele identificate in vederea scoaterii la licitatie a unor spatiii conform imputernicirii AGA din data de 23.03.2017". Practic, ministrul Razvan Cuc a prelungit cu inca un an de zile contractul pentru administrarea prin inchiriere a celor circa 5.000 mp de spatii comerciale din staţiile de metrou in conditii total defavorabile pentru Metrorex, întrucât cei de la sindicat încasau 75% din profitul declarat şi doar 25% ajungea la Metrorex.

Pentru Cuc, DNA, Curtea de Conturi și Bădălău nu mai contează

Prin aceasta hotarare de prelungire a huzurului sindical implememtat de Ion Radoi, Cuc-ul lui Badalau a ignorat total recomandarile Curtii de Conturi a Romaniei, dar si constatarile Corpului de control al pimului ministru. In plus, ministrul Transporturilor a dat flit si procurorilor DNA care instrumenteaza asocierea dintre firma sindicatelor si Metrorex. Instoria acestei afaceri a inceput in guvernul Vacaroiu. Printr-un aranjament politic, în 1994, firma deţinută de sindicaliştii lui Rădoi au obținut monopolul închirierii spaţiilor comerciale din staţiile de metrou. Astfel, circa 5.000 mp de spaţii comerciale din staţiile de metrou sunt închiriate de firma sindicaliştilor de la Metrorex către diverşi agenţii economici cu sume destul de consistente. În plus, din 2007, pentru exploatarea spaţiilor pentru publicitate, Metrorex s-a asociat în participaţiune cu Sindomet Servcom dar şi cu alte două firme-Euromedia Group şi Spectacular OOH Printing.

În anul 2013, în urma unui control efectuat de către Corpul de control al primului-ministru, au fost identificate o serie de deficienţe majore privind asocierea în participaţiune dintre Metrorex şi Sindomet (încheierea, conţinutul şi derularea contractelor de asociere în participaţiune pentru derularea activităţilor comerciale), care au fost cuprinse în raportul de control nr.628/13.09.2013. Acest raport cuprindea şi o mulțime de deficienţe care, în opinia controlului, pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni prevăzute de Codul Penal pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, fapt pentru care s-a propus sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În prezent, la nivelul Metrorex, se cunoaşte doar că DNA a deschis dosarul nr.393/P/2013 - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie - şi a solicitat încă din luna octombrie 2013 date de stare civilă referitoare la o serie de persoane care au ocupat funcţii de conducere în cadru Metrorex.

Concluzia generală la acea vremea a fost că asocierea în participaţiune cu Sindomet, pentru activităţi comerciale, a continuat aproape 20 de ani (din anul 1994 când a fost încheiat primul contract), în condiţii relativ puţin schimbate indiferent de contractele în vigoare şi fără că disfuncţionalităţile de fond (de felul celor constatate şi de Corpul de control al primului-ministru să fie identificate de către structurile interne specializate - compartimentul comercial, controlul financiar preventiv, controlul financiar de gestiune, auditul intern, sistemul de management al calităţii s.a. - şi eliminate de către managementul Metrorex la sesizarea acestora. Totodată, Curtea de Conturi a României a menţionat în raportul de audit făcut la Metrorex că asocierile în participaţiune cu firme ale sindicatului din entitatea respectivă generează, în principiu, o relaţie improprie între conducătorul entităţii şi sindicat precum şi o poziţionare discutabilă a personalului, pe de o parte din punctul de vedere al sarcinilor şi obligaţiilor acestora, că angajaţi, şi pe de altă parte din punctul de vedere al intereselor lor că membrii ai sindicatului.

Marin Aldea, directorul general impus la şefia Metrorex de fostul ministru al Transporturilor,Dan Costescu, a precizat foarte clar anul trecut referitor la asocierea cu firma sindicaliştilor: „Contractul de asociere în participaţiune nr. 94/2003 încheiat între SC Metrorex SĂ şi Sindomet Servcom SRL nu prevede o "dată limita" pentru preluarea de către Metrorex a spaţiilor comerciale administrate de Sindomet Servcom SRL.Această preluare este prevăzută doar în cazul lichidării asocierii. În acest context, va informăm că durata contractului este până la dată de 26.09.2017". Însă, ceea ce se ştie mai puţin este că între timp firma sindicaliştilor de la metrou- Sindomet Servcom SRL, şi-a obiectul principal de activitate, adică de închiriere şi administrare de spaţii imobiliare li comerciale în „hoteluri şi alte activităţi de cazare similare".

În 2016, firma sindicaliştilor care avea 38 de angajaţi a raportat o cifră de afaceri de 4 809 494 de lei, adică de circa 1,1 milioane de euro, dar a încheiat anul cu pierderi de 22.674 de lei, ceea ce reprezintă vreo 5.000 de euro. Însă, în 2015, Sindomet Servcom SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 4.708.290 de lei şi un profit 417.271 de lei, adică vreo 100.000 de euro. La ora actuală, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor impus de baronul PSD Niculae Bădălău, este în relaţii excelente cu Ion Rădoi, dar Bădălău nu vrea să audă de liderul sindical. Mai mult, Cuc a pasat Metrorex-ul în responsabilitatea secretarului de stat Dragos Titea, cunoscut ca regele păcănelelor. Ca atare, cei cinci membrii ai Consiliului de Administraţie - preşedinte Florin Mihai Alexandrescu (românul cu paşaport canadian care l-a adus de mai multe ori pe Virgil Măgureanu în vizită la directorul general al Metrorex), Ioan Sebeşan, Gelu Dae, Macarie Alexandru Moldovan şi, mai nou, David Alexandru Burghiu, au aprobat imputernicirea lui Cuc trasmisa de cei doi membrii AGA, si astfel Radoi a ramas regele spatiilor comerciale de la metrou.

Ion Teleanu