"Vreau să văd pe toată lumea cu mâine sus!"

Postat la: 26.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Bucureştiul sărbătoreşte din plin ieşirea din criză pe străzile din Centrul Vechi. Iar indienii fac coadă să vină să muncească în România. În timp ce Banca Naţională doarme deja de două ore, câţiva metri mai încolo, străzile Lipscani, Smârdan, Covaci etc. din Centrul Vechi din Bucureşti sunt arhipline, fiind ştearsă orice urmă de criză economică sau de Covid.

Este atât de multă îngrămădeală pe străzile înguste din Centrul Vechi, încât imunizarea colectivă este la ea acasă. Cluburile - Vintage, Fredo, Bound, Wally's, Kiss Club, Trinity College, de exemplu - erau pline în interior, aşa că s-au mutat şi în stradă, cu tot cu dansatoarele de la ferestre şi celebrele şlagăre / hituri mai vechi şi mai noi. Dacă te uiţi pe mese, nu există deloc criză, de niciun fel. Platourile sunt pline cu burgeri, shaorme, pulpe şi aripioare, caşcaval pane, dealuri de cartofi prăjiţi, sosuri de maioneză şi kechup, un meniu perfect pentru miezul nopţii şi pentru colesterol. Apa plată cu lămâie a fost dată uitării.

Această atmosferă, de Titanic pe Pământ, este înghesuită între clădiri renovate şi clădiri care stau să cadă. Nu ştiu de unde sunt banii, dar sigur nu par să fie din salariile oficiale. Chiar dacă salariul mediu în Bucureşti este la 4.500 de lei net, tot nu ar fi suficient pentru consumaţia din Centrul Vechi, care este considerat sărac, low-cost, în comparaţie cu Nordul Capitalei, Floreasca, bulevardul Decebal, aproape de Piaţa Muncii, sau restaurantele de pe cheiul Dâmboviţei, de la lângă Biblioteca Naţională. Ca să nu mai vorbim de Mamaia.

Conform minutei Consiliului de Administraţie al BNR, economia României şi-a revenit deja după căderea de anul trecut din trimestrul doi/T2, atunci când a fost închisă din cauza apariţiei Covid, în avans cu două trimestre faţă de prognozele oficiale ale BNR şi analiştilor, care mergeau pe o recuperare economică a pierderilor din 2020 în T3/2021. Revenirea economică era sărbătorită din plin sâmbătă noapte în Centrul Vechi, mai ales că apăruseră şi rezultatele repartizării la liceu. Premierul Florin Cîţu pariază că, în conformitate cu noile prognoze, care oficial încă nu au apărut, România va avea o creştere economică de peste 10% în acest an, recuperând pierderea de 3,9% din 2020, diferenţa până la 10% fiind creştere nouă.

Oricine ar vedea cum era Centrul Vechi sâmbătă seara nu ar avea nicio îndoială cu privire la ieşirea României din criză. Mood-ul tuturor este la cote maxime şi nicio îndoială economică nu pare să se vadă la orizont. Chiar dacă inflaţia este în creştere iar creditarea persoanelor fizice, atât pe împrumuturile ipotecare cât şi pe cele de consum, este la maximum, BNR încă nu vrea să strângă politica monetară. Probabil vrea ca deficitele din spatele acestei reveniri economice să se mărească şi mai mult.

În peisajul Centrului Vechi de la miezul nopţii, şi aşa cosmopolit, a început să-şi facă apariţia şi noul grup de muncitori asiatici din construcţii, care muncesc la clădirile rezidenţiale din sudul sau nordul Capitalei, de pe şantierele Erbaşu, Metropolitan etc. Indienii, sper să nu-i confund cu nepalezii sau srilankezii, încă nu au ocupat mesele, fiind mai mult la categoria privit şi participat la distracţia din stradă. Pentru ei, România sau Bucureştiul reprezintă o piaţă foarte bună de muncă, peste Orientul Mijlociu sau Polonia, după cum spune Nikhil Mansharamani, managind partner la firma de recrutare ABC International, cu activitate de peste 40 de ani în a aduce muncitori din Asia în zonele şi ţările unde este nevoie.

Până acum, el a adus aproape 2.500 de lucrători din Asia - indienii lucrează în construcţii, nepalezii şi srilankezii lucrează mai mult în HoReCa - şi se mai pregăteşte să mai aducă încă 400-500. Acum tatonează piaţa muncii din agricultură şi cunoaşte zonele din ţară, la propriu, mai bine decât le cunoaştem noi. El spune că în India, când se anunţă posturi pentru România, se face coadă de zeci de oameni. În construcţii, în România, iau 700 de dolari net (în India iau 200 de dolari), iar şefii de echipă depăşesc 1.000-1.200 de dolari.

Bucuria indienilor de a munci în România, sau măcar în Bucureşti, se poate vedea când participă la discoteca din aer liber din Centrul Vechi. Deja indienii/asiaticii fac parte din poza de grup. Până acum, în România, într-un deceniu, au venit peste 100.000 de non-rezidenţi UE. Cota anuală a ajuns la 25.000 şi se discută pentru a fi mărită la 50.000. Peste 100.000 de angajaţi din state non-UE au venit să lucreze în România în ultimul deceniu. Un muncitor necalificat din Asia câştigă 450 de dolari net/lună, iar un român 340 de dolari net/lună Dacă în martie-aprilie-mai 2020 Centrul Vechi arăta ca după o apocalipsă, nu era nimeni, acum DJ-ii îndemnau mulţimea: "Vreu să văd pe toată lumea cu mâine sus!"

Cristian Hostiuc

loading...
PUTETI CITI SI...