Ungaria devine proxy al Rusiei în interiorul NATO-UE!

Postat la: 16.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Ungaria devine proxy al Rusiei în interiorul NATO-UE!

Conflictul din Ucraina este relevant dpdv geopolitic prin iminenta redesenare a granițelor în interiorul statului ucrainean, prin exodul uriaș de refugiați ce vor popula în viitor mai ales țările din Europa, respectiv prin schimbarea relaționărilor diplomatice și posibile modificări de frontiere cu vecinii euroatlantici, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, respectiv cu fostele state sovietice Belarus și Moldova.

Vă puteți închipui astfel zona noastră ca pe un butoi cu pulbere pentru viitorii ani, iar dezbaterile și pregătirile pentru acest gen de viitor vă asigur că au început în toate țările menționate mai sus, dar mai ales la Moscova și Washington, protagonistele reale ale Marelui Joc. Acum o săptămână, șeful Parlamentului slovac a upgradat discuția despre viitorul regiunii menționând că „agresiunea rusă în Ucraina ar putea rearanja sistemul european de pace în așa măsură încât Viktor Orbán să-l folosească pentru a parcela Slovacia". Slovacul a argumentat că amenințarea Ungariei este una serioasă, în contextul în care politicienii maghiari din conducerea țării vorbesc despre „Ungaria Mare", fac planuri să cumpăre imobile în zonele cu comunități maghiare din Slovacia și continuă să împartă pașapoarte.

În paralel, în Transcarpathia, regiunea ucraineană de la granița cu Ungaria, în ultimele săptămâni s-au împărțit manifeste scrise în ungurește și rusește, care anunță legătura directă cu Occidentul în scurt timp, via Budapesta, nu doar prin intermediul autostrăzii M3, dar și pe cale ferată, fiind descris un plan rapid de construcție a unei căi ferate cu ecartament mărit (de tip sovietic) pe teritoriul Ungariei, suprapuse celei existente, de la graniță până la Budapesta, care să asigure traficul fluent de vagoane de călători și de marfă. Bineînțeles că a fost menționată în manifest relația excelentă dintre Ungaria și Rusia, fiind limpede astfel substratul mesajelor implicate.

Discuțiile din Transilvania noastră le bănuiți, dacă nu chiar le știți, ele merg de la obediența explicită a politicienilor UDMR față de politica guvernului maghiar, la invidia și obida ardelenilor pentru prețurile mici la facturile de gaze, energie și combustibil pe care le plătesc ungurii (grație rușilor!), comparativ cu noi, respectiv la revolta multora pentru mesajele politicienilor de la Budapesta care vorbesc deschis deja despre Ungaria Mare, mai ales după victoria triumfală a lui Orban în alegeri. E limpede și în cazul nostru ce agitații societale se vor produce astfel.

Geopolitica ne spune că nu există cadouri între state, și-așa trebuie să încadrați mental și gazul și petrolul ieftine oferite de către Putin Ungariei, elemente care asigură nu doar prosperitate cetățenilor, dar și potențial sporit de dezvoltare economică. Iar prețul cerut pentru asta, vizibil deja, va fi acțiunea Ungariei în interiorul spațiului euroatlantic pe „acorduri" rusești, așa cum doar cele câteva exemple de mai sus demonstrează clar. În mod evident geopolitica rusească a rezervat Ungariei rolul de PROXY, adică un fel de acoperit/intermediar pentru acțiunile viitoare.

Simplist spus, ungurii ce vor face parte din organisme de reprezentare euroatlantică, vor trebui să asigure nu doar informarea partenerului despre deciziile luate, dar să și voteze în siajul intereselor comune ruso-ungare. Exemplul televiziunii strategice de știri EURONEWS, achiziționată de la miliardarul egiptean Sawiris cu bani europeni, de către fiul portughez al celui mai important consilier al lui Orban, se pare că ascunde pe fluxul financiar exact bani rusești. Tot așa, se pregătește lobby serios pentru instalarea/alegerea de funcționari unguri în instituții economice, culturale sau sportive, de unde rușii au fost eliminați în urma sancțiunilor, iar așa-ceva nu va putea fi oprit, pentru că este dreptul oricărui membru al clubului euroatlantic, iar procedurile sunt mereu facilitate prin „ungerea" financiară corespunzătoare.

Am zâmbit amar după ce-am citit declarațiile „cocoșești" ale cancelarului Austriei care, din poziția de prim lider occidental ce l-a vizitat pe Putin după declanșarea războiului, ne explica de la Viena cât de dur, curajos și direct a fost el în relaționarea cu liderul rus. Austria este de peste 50 de ani o placă turnantă a intereselor Moscovei în Europa, iar faptul că serviciile austriece de informații nu sunt integrate sistemului comun de informare strategică din interiorul NATO-UE, vorbește clar și fără echivoc despre realitatea relaționării ruso-austriece. Replica zeflemitoare a lui Putin la declarațiile austriacului a lămurit în plus despre situația în sine.

Așadar, e limpede că provocările viitorului sunt de această complexitate, iar aplauzele publice inconștiente despre finanțarea și înarmarea Ucrainei din SUA și Occident sunt exact ceea ce nu trebuie în asemenea situație complicată. „GAZ PESTE FOC", așa trebuie să priviți ceea ce se întâmplă, iar cinismul celor care execută această operațiune este direct proporțional cu depărtarea lor geografică de acest conflict de proporții. Iar acest conflict ne-a cuprins deja total și pe noi, numai că acest lucru nu ne este comunicat.

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...