Sportul românesc vâslește, lipa, Lipă, la barca lui Pandele și Coldea

Postat la: 21.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Sportul românesc vâslește, lipa, Lipă, la barca lui Pandele și Coldea

Prin instalare cabinetului Ciolacu s-a înmormântat din nou sportul românesc la Palatul Victoria. Practic, s-a desființat Ministerul Sportului după ce a fost înființat în „era" Ciucă doar pentru a i se face Gabrielei Firea un minister, cel al Familiei, Tineretului și Sportului.

Cum timp de mai bine de un an și jumătate, Gabriela Firea a tăiat frunză la câini, adică n-a fost în stare să preia patrimoniul tineretului, fapt pentru care în orice stat de drept era demult zburată de la Palatul Victorie și totodată trimisă în tabără la beciul domnesc. Dar, ca să se mușamalizeze incompetența ministerială a fostei primărițe, noul premier Marcel Ciolacu a desființat Ministerul Sportului și a înființat Agenția Națională pentru Sport (ANS).

Agenție în fruntea căreia a fost cocoțată, suprinzător, tocmai consiliera PSD de la Primăria Capitalei, Elisabeta „Uța" Lipă, fost ministru al Sportului în cabinetul Cioloș și ex-președinte al Clubului Sportiv Dinamo București ca urmare a susținerii PDL venită de la un cumătru PDL de la al său de la Botoșani. Numai că cocoțarea „Uței" Lipă în fruntea ANS, atenție, cu susținerea fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, și a primarului de la Voluntari, Florentin Pandele, este ca și cum ai pune lupul paznic la oi. Cum așa? Foarte simplu. Lipă are un singur Dumnezeu și o singură credință: banul! Restul e cancan! Și cum banul e ochiul dracului, ea s-a făcut frate cu dracul, călcând pe cadavre doar ca să îi fie bine. Iar, timpul a demonstrat ce „mare" caracter e „Uța" Lipă. Un prim exemplu a avut loc în 1996, cu doar câteva zile înainte ca delegația României să plece la Jocurile Olimpice de vară de la Atlanta. Atunci „Uța" Lipă n-a vrut să mai plece până nu mai primește un grad în poliție. Ministrul Tineretului și Sportului de la acea vreme, Alexandru Mironov, s-a rugat ore-n șir de ministrul de Interne, Doru Ioan Tărăcilă, să-i dea gradul militar „Uței" Lipă. Într-un final, Tărăcilă a semnat ordinul prin care i s-a dat un grad militar canotoarei de atunci Elisabeta Oleniuc.

În 2009, la scurt timp după ce a fost impusă de PDL pe funcția de comandant al Clubului Sportiv Dinamo București, „Uța" Lipă a vrut, din invidie, să dărîme statuia lui Ivan Patzaichin din fața clubului din Ștefan cel Mare. Cât timp a condus clubul Dimano, ea s-a remarcat prin goana disperată după bani, fapt pentru care s-a ales și cu două dosare penale, mușamalizate atunci de un polițist care astăzi își petrece anii de pensie la o bază a sportului românesc de la Snagov că deh...de aceea există serviciu contra serviciu. Ulterior, „Uța" Lipă a fost impusă ministrul Tineretului și Sportului în cabinetul Cioloș, unde s-a remarcat prin faptul că soțul ei și fiul au fost pe banii sportului românesc la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, unde România a obținut cea mai slabă performanță din istoria olimpismului românesc. Dar, atunci ea nu a fost străină de scandalul echipamentului de proastă calitate în urma căruia a demisionat șeful COSR de la acea vreme, Alin Petrache.

După Rio de Janeiro s-a gudurat pe lângă Gabriela Szabo, dar mai ales pe la ușa Gabrielei Firea și, în 2020, a ajuns consilier general PSD la Primăria Capitalei. Ieri, premierul Marcel Ciolacu a făcut pe plac familiei Pandele-Firea, dar și a fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, și a impus-o pe „Uța" Lipă la conducerea nou înființate Agenții Naționale pentru Sport. Așadar, de acum înainte, ora exactă a sportului românesc se dă de la Voluntari de către vâslașul Florin Pandele, iar „Uța" Lipă va da la vâsle pe ritmul impus de cârmaciul Florian Coldea.

Ion Teleanu
(aparut in Puterea)

loading...
PUTETI CITI SI...