Serial Profiler - Scenariile post SARS Covid-2: America lui Dickens versus Marele Cort Egalitarist (episodul 3 - "Între Baywatch și Potemkin sau viitorul imaginat de cei înfrânți")

Postat la: 07.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Serial Profiler - Scenariile post SARS Covid-2: America lui Dickens versus Marele Cort Egalitarist (episodul 3 -

Folosind oportunitatea oferită, am decis să public mai multe episoade care au la bază un document original prin raritatea sa. Pentru un profiler, scenariile post SARS Covid-2 sunt produse extrem de rare, datorită atît complexului de informație, modelului analitic ales pentru a sintetiza concluzii capabile să ofere măcar și un început de soluție, precum și cauzat de modelul infinit comportamental, care numai prin variabilele sale, devine în sine o provocare logistică aproape imposibilă.

1. America lui Dickens versus Marele Cort Egalitarist

1.3 Între Baywatch și Potemkin sau viitorul imaginat de cei înfrânți

Cetățenii americani au început anul 2021 fiind nemulțumiți de răspunsurile guvernului SUA pentru a diminua evoluția pandemiei SARS Covid-2 și a opri declinul accentuat al economiei americane. Imediat după alegerile din Noiembrie 2020, președintele ales a procedat la anunțuri precise, care să întărească reconstrucția națiunii americane.

Cele mai multe state ale federației s-au redeschis treptat începând cu luna mai 2020, doar pentru a închide opt săptămâni maii târziu, când s-a dovedit că SUA nu încheiaseră nici măcar primul val de infecții, dar să mai și iasă din pandemie. Declarațiile președintelui în exercițiu, nu numai că negau gradul de periculozitate a virusului dar începeau să susțină cele mai aberante teorii, că de fapt virusul nu este așa de infecțios, că 99% dintre cei infectați nu pățeau nimic, cerând ca America să se redeschidă pentru afaceri și producție. În realitate, centrele din SUA pentru controlul și prevenirea bolilor estimau că doar 35% din persoanele infectate sunt asimptomatice, dar chiar și persoanele cu simptome ușoare sau asimptomatice pot răspândi virusul. În același timp Organizația Mondială a Sănătății anunța că rata mortalității la nivel global este probabil mai mică de 1% și că aproximativ 20% din toate persoanele care sunt diagnosticate cu coronavirus sunt suficient de bolnave pentru a avea nevoie de oxigen sau îngrijiri medicale la un spital.

Anomaliile lingvistice și lipsa de fundament științific a declarațiilor sale, suficiența imperială și ruptura totală de realitatea de zi cu zi ale președintelui în exercițiu deveneau pe măsură ce se apropiau alegerile din noiembrie din ce în ce mai virulente, mai agresive și mai exaltate. Astfel că planurile Casei Albe pentru vara anului 2020 se refereau la cât mai multe mitinguri electorale, iar Donald Trump pregătise un program faraonic de vizite în interiorul țării.

Contracandidatul său refuzase acest model politic, strategia sa electorală având la bază doar mesaje virtuale și foarte multe apariții pe platformele de socializare. Numărul de adepți pe platformele sociale se dovedise un element fals în incercările de a anailiza corect tendințele electorale. Mai ales că primele întâlniri ale lui Trump cu alegătorii fuseseră nu numai un fiasco absolut dar demonstraseră cât de ușor era să creezi o imagine falsă a milioane de susținători. Un grup de sud-koreeni, parte a unei mișcări punk celebră la Seul creaseră miii de conturi false prin care reușiseră să pre-comande jumătate din locurile de la unul din evenimentele electorale ale lui Donald Trump, acesta practic vorbind, atunci când a ajuns, unui stadion aproape gol. Exploatând tendința de exagerare a președintelui american precum și lipsa de control a mediul înconjurător din partea grupului său politic, un grup de adolescenți dintr-o țară asiatică reușiseră exact ceea ce Rusia fusese acuzată că a făcut, dar niciodată dovedit, să intervină în procesul electoral prezidențial american.

Multe state s-au redeschis din nou în august 2020, doar pentru a se închide din nou la sfârșitul lunii septembrie. Cetățenii americani nu s-au adaptat prea bine la aceste oscilații, la succesivele inchideri și deschideri ale societîții. O mare parte dintre ei a continuat să se autoizoleze chiar și atunci când s-a anunțat că era sigur să fie în colectivitate. Lipsa de încredere în structurile medicale, de control și de sinteză americane a devenit nu numai obsesia statului dar s-a transformat într-o oboseală cronică a societății.

În retrospectivă, aceasta a fost o experiență unificatoare pentru toți americanii. A fost mai ușor pentru cei bogați, a fost cu mult mai dificil pentru cei săraci și năucitor pentru cei cu suficient de mult de pierdut atunci când au fost concediați sau afacerile lor de familie s-au închis. Unii s-au revoltat. Cei mai mulți au fost furioși pentru incapacitatea guvernanților de a conduce țara. Impresia că nimeni nu știe ce face, că amatorismul și exploatarea de orice tip (religioasă, economică, politică, socială) a crizei medicale le distruge iluzia cu care au trăit permanent că națiunea lor este cea mai avansată din lume. Cu toții, însă, au împărtășit frica - frica de boală, de sărăcie sau de moarte.

Pe durata întregului an 2020 europenii au deplâns malițios declinul Americii, care fusese cândva competentă, respectată pentru principiile sale, avea forță și știa să comande respect. Unde erau SUA acum? Europa a avut cândva un protector. Acum Europa trebuia să se apere nu numai împotriva Rusiei sau ridicării Chinei, dar și împotriva decăderii puterii americane. În aprilie 2020, The Guardian a publicat o concluzie severă, că „europenii au fost indignați de eforturile administrației Trump de a dobândi, prin presiuni financiare și folosind amenințări, drepturile de monopol asupra producției și accesului la un vaccin care devenise promițător în lupta cu noul virus. Aflat în stadiu avansat de testare clinic, vaccinul provenea din Germania. Fără a mai ține cont de alianța profundă dintre cele două țări sau de principiile de solidaritate clamate larg și cu voce tare de administrația americană, fără a respecta necesarul medical al Europei, SUA doreau numai pentru ele acest vaccin. Administrația realizase că nu are nici o șansă să scape de efectele dramatice ale pandemiei ca atare s-a dus și a cerut să i se dea vaccinul. Atunci când nu l-a primit a trecut peste suveranitatea Germaniei, a încălcat orice regulă europeană și a încercat printr-o lovitură financiară subterană și ilegală să cumpere laboratorul german cu totul. Berinul siderat a recurs la singura metodă de a opri un asemenea atac și anuma la
publicarea întregii afaceri. Trump a fost rușinat la nivel global, iar agenții săi au fost obligați să părăsească Germania care pe unde au putut.

De asemenea, europenii nu au gustat de loc modelul comportamental de la Washington atunci cînd au aflat despre diversiunea americană pusă la cale pentru a bloca exportul plătit de orașul Berlin a 200 000 de măști de protecție speciale, destinate polițiștilor din oraș, sau efectiva cumpărare a unui avion întreg, plin cu măști pentru Franța, de către agenți americani, fapt întâmplat chiar pe tarmacul aeroportului din Shanghai. Legile internaționale nu mai acționau asupra SUA, administrația Trump practic suspendase orice respect față de lume, impunînd regula celui mai gălăgios și mai puternic din barul de noapte care devenise pandemia. Cine avea pistoale mai mari și le folosea mai repede, acela lua fata și sticla cu wiskey. Dacă acum două secole formele extreme ale lipsei legii în Vestul Sălbatic erau regulă, în secolul XXI așa ceva era de neconceput. Și totuși un președinte american a ordonat o asemenea încălcare a principiilor internaționale.

Lumea europeană a fost șocată de adevăratele acte de piraterie pe care SUA, în căutare de materiale medicale esențiale, le producea săptămânal. Drept urmare, nu numai că SUA, în timpul anului 2020 au pierdut respectul Europei, dar și cea mai mare parte a lumii a ajuns să se teamă de SUA, datorită acțiunilor sale.

Chiar în timp ce unele călătorii internaționale s-au reluat, călătoriile înspre și dinspre S.U.A. au continuat să fie interzise. Explozia epidemiei din SUA a obligat țările lumii să nu accepte traficul aerian de persoane și de marfă american. Studenții din Asia și Orientul Mijlociu au ales să urmeze universități din „țări mai sănătoase" precum Germania, Franța, Australia și Noua Zeelandă. Până și Italia, care fusese evitată pe întreaga perioada a anului 2020 înceăuse să devină atractivă. Turiștii străini au dispărut din orașele și parcurile naționale din SUA. Americanii care doreau să călătorească în străinătate trebuiau să primească „vize de sănătate" și să fie testați înainte să poată trece prin vamă și să intre în alte țări. Administrația americană nu a înțeles că aceleași măsuri jignitoare pe care le luase propagandistic împotriva lumii, la începutul pandemiei, declamând superior că în SUA nu va exista virusul, se întorceau împotriva propriilor cetățeni. De data acesta lumea privea nu pe cetățenii chinezi ca pericol la sănătatea publică ci pe cetățenii americani.

Apropiindu-se de alegerile din noiembrie, cetățeanul american a mai descoperit un fenomen grav. Fiind convinsă că balcanizarea era o trăsătură tipică doar țărilor din zone îndepărtate și pline de dictatori, John și Mary au descoperit o balcanizare fără precedent a informației, a mass-media și a comunicării politice. Acestă balcanizare de masă a produs pentru prima dată în istoria SUA o respingere în masă a informațiilor, milioane de cetățeni refuzând să mai asculte stirile, să mai citească ziarele sau să mai privească principalele posturi de televiziune. Rețelele de comunicare sociale au devenit platforme sterpe de utilizatori, numărul acestora scăzând dramatic. Țara cu cele mai puternice rețele de informare și manipulare din lume intră astfel într-un întuneric autoimpus, prin care are loc un necesar proces expiator al păcatului originar al trufiei. Această fugă a cetățeanului american în fața informației a devenit o cauză tot mai mare de îngrijorare printre jurnaliști și comentatori, pentru platformele sociale, profesioniști din domeniul sănătății mintale și oamenilor politici. Până în 2021, nimeni nu găsise nici o soluție de a reconecta lumea americană la fluxul de informație. Nici măcar apariția unui nou tratament anti virus, cu rezultate notabile, în anul 2022 nu a provocat o reacție națională reală. SUA deveniseră între timp o națiune ca toate celălalte, aflând, datorită șocului virusologic, că nu era nici mai bună, nici mai rea, nici mai puternică, nici mai slabă, nici mai onestă, nici mai searbădă ca celălalte națiuni ale lumii. SUA descoperiseră realitatea. Puterea americană fusese dintotdeauna, de la fondare ei, duală. În același timp nu numai motorul aroganței sale dar și virusul care o putea distruge. Anul 2020 devenise anul zero al acestei întâlniri cu adevărul.

Pentru a încheia într-o notă optimistă: ceea ce cititorul român a putut afla prin publicarea acestor trei subcapitole ale primului episod analitic Red Team este nu numai limbajul diferit, conceptul unificator dintre trecut, prezent și posibil viitor, dar și cum se percep, în chei specifice și deseori confidențiale, mecanismele care pot provoca marile bucurii ale unei națiuni, dar și dureroasele ei căderi în istorie. Cum aceste analize nu se doresc a fi soluții pentru imensele căderi apărute în acest an, ele provoacă doar la dialog strategic.

Episodul următor, pe care ZiuaNews îl va publica în exclusivitate, se va referi la modelul de reacție european din timpul pandemiei SARS Covid-2. Așa cum este el tensionat, rebel dar perfect neo-platonic. Vom vedea clar nu numai o școală diferită de gândire, dar vom intui lustrul milenar al istoriei așezat pe umerii unor leaderi care, în tragismul lor uman, vor încerca să nu își piardă locul în narativul viitorului.

(va urma - urmatorul episod joi, 9 iulie 2020)

H.D. Hartmann

loading...
PUTETI CITI SI...