Redați poporului român spiritul olimpic!

Postat la: 24.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Redați poporului român spiritul olimpic!

Politrucii l-au descoperit doar azi pe David Popovici. Deși urcase pe podiumul de la Olimpiadă, anul trecut, doar Sorin Cîmpeanu, ministrul educației naționale, l-a recompensat pe tânărul sportiv. Astăzi, guvernul Ciucă l-a recompensat cu un milion de lei.

Tânărul de doar 17 ani este primul dublu campion mondial din istoria natației române. Și al doilea din lume care reușește o dublă performanță, la 200 de m și la 100. La Budapesta, a ridicat o arenă în picioare. Numele său e elogiat în toată presa mondială. Cât de simplu a spus: "suntem oameni obișnuiți, care facem lucruri extraordinare."

Politrucii s-au agățat ca râia de imaginea bietului copil. Oare câți dintre cei care au scris pe facebook și îl vor aștepta la aeroport știu că se trezește la 3 dimineața pentru a străbate drumul de acasă, din sectorul 2, pentru a se antrena în singurul bazin olimpic, la standarde internaționale, cel de la Lia Manoliu?

Ar mai fi avut șansa unuia mai aproape de casă, dar edilii și un director de școală din sectorul 2 au distrus un bazin ceaușist, scurtându-l cu 40 de cm, invocând lipsa de finanțare. Și-au bătut joc! Bazinul nu e bun decât de bălăceală. Cine dă socoteală pentru banii aruncați pe fereastră?

În sectorul 4, prin grija edilului PSD, Daniel Băluță, s-a dat în folosință un bazin semiolimpic. La Timișoara, Nicolae Robu n-a mai apucat să finalizeze proiectul inițiat.

Viitoarele speranție la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Ana Bărbosu (15 ani, gimnastică), Adrian Șulcă (17 ani, judo), David Popovici (17 ani, natație), Marco Șovar (17 ani, sabie) desen de Ștefan Popa Popa'S
Avem un campion mondial, pe Camelia Potec, președinte al Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, fostă campioană olimpică, o școală de natație, dar n-avem baze sportive.

Resetarea în sport e imposibilă? Pe foaia de parcurs de la Bruxelles nu e trecut domeniul?

E timpul marii resetări sportive, ca să venim în narativul plăcut politrucilor care din Bruxelles și-au făcut a doua casă. Dar au uitat că niciunde nu se poate vorbi de acasă, decât în țara în care s-au născut.

Generații întregi, pe timpul comunismului, au stat cu sufletul la gură, așteptând olimpiadele. La competiția din SUA, România a fost îndelung aplaudată, pentru că a fost singura țară din blocul răsăritean care s-a opus boicotului URSS.

Am avut generația de aur a lui Gheorghe Hagi

Din neant a răsărit Simona Halep. Nimeni dintre politruci nu știe că tatăl ei s-a împrumutat cu 300.000 de Euro pentru a o urca în elita mondială.

De treizeci de ani, statul n-a făcut aproape nimic pentru renașterea spiritului olimpic de altădată.

Când i-am spus unui fost premier despre nevoile lui Sorin Matei, președintele de atunci al Federației Române de Atletism, de construcție a 46 de piste la standardele internaționale de competiție, a râs când a văzut bugetul pretins de fosta mare glorie. N-a făcut nimic.

Presați de Federația Română de Fotbal, cu meciurile disputate la București din Campionatul European, autoritățile au construit patru stadioane noi. Dar nu mai avem cluburi.

Rugby de nivel mondial, dar puțini pricep sportul lorzilor

Naționala de rugby e singura dintre echipele reprezentative calificată la Campionatul Mondial, dar nu i se redă stadionul de la Arcul de Triumf. O serie de imbecili nu finalizează procesul de predare primire. Despre ce vorbim? Punem fotografii cu David Popovici și nu ne crapă obrazul de rușine? Ce am făcut noi pentru fulminanta sa ascensiune, recunoscută de elitele acestui sport? În afară de cei 10.000 de Euro, oferiți de Sorin Cîmpeanu și de angajarea lui de către Medlife ca ambasador al unei campanii de sănătate, blană. Zero barat.

E timpul trezirii. Cu doar două miliarde de Euro se pot reactiva centrele olimpice naționale, lăsate să moară de elitele politice românești, alergând mai mult să le dea străinilor de pomană, hălci din economia națională, decât să construiască ceva acasă.

Ce poți să ceri unora ca Ciolacu sau Iohannis? N-au reușit în lunga lor carieră politică să construiască nimic de la zero.
E timpul ca generația regăsită a politicienilor patrioți să redea sportului grandilocvența de altădată.

Ungaria a investit 2 miliarde de euro în sport

Viktor Orban a creat programul TAO, acum zece ani, în Ungaria. Începe să dea rezultate.

Esența acestuia e simplă. Jumătate de bani de la stat, jumătate din domeniul privat, companiilor aplicându-se deductibilitatea finanțărilor.

Azi, politrucii din coaliția de guvernare se bat pentru noul Cod Fiscal. Nimeni nu se gândește că un popor, înainte de a fi bun de muncă, trebuie să fie sănătos.

Reintroducerea orelor de sport în școli e obligatorie. O spun rapoartele de sănătate publică.

Avem cea mai mare obezitate la copii și cele mai multe boli cardiovasculare, la această vârstă, din Europa.

Când Winston Churchill l-a întrebat pe prietenul său Beverig, cum să salveze Anglia după cel de-al doilea război mondial, acesta din urmă i-ar fi spus "redă sănătatea oamenilor și educă-i!"

Săli de sport, depozite de cartofi

Școala e la pământ. Cel mai mare abandon școlar din Europa. Sălile de sport, construite de Năstase, sunt depozite de cartofi.

Nu există o strategie națională de prevenire a bolilor prin mișcare.

Copii fiind, băteam mingea pe străzi. Azi nu mai e posibil așa ceva. Terenurile de sport sunt mai mult private.

Dar ce ne facem că în București sunt mai multe stadioane decât echipe competitive? E un dezastru de care nu se face nimeni vinovat.
Vă mai puneți, dragi guvernanți, avataruri cu David Popovici?

Parcă-l văd pe Iohannis cu rânjetul său cabotin, întinzându-i o cocorație micuțului mare campion, spre disperarea celor care de acum înainte vor visa să ajungă precum David, Goliatul natației mondiale. De ce Goliat? Pentru că are vocația olimpismului, deși vine dintr-o țară învinsă.

Politruci, treziți-vă! Faceți o strategie națională care să pună bazele elitelor sportive de mâine.

Marius Ghilezan

loading...
PUTETI CITI SI...