Reacție în lanț în PNL București

Postat la: 23.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Reacție în lanț în PNL București

Cu foarte puțin timp înaintea alegerilor, prognoza pe care am lansat-o, și anume că PSD poate câștiga Capitala la un scor de 7 la 0, prinde un contur din ce în ce mai clar. Voi relata în cele ce urmează cum Ludovic Orban a declanșat practic o reacție în lanț, care a dinamitat organizațiile PNL din București. Iar în final, toți candidații așa-numitei alianțe de Dreapta sunt în pericol de a suferi eșecuri fără precedent.

Două evenimente de mare importanță pentru rezultatul campaniei sunt produse unul de către Gabriela Firea, celălalt în mod direct și apoi și în mod indirect de către Ludovic Orban. Ambele evenimente la care mă voi referi potențează șansele candidaților PSD și generează situații mai puțin spectaculoase, dar relevante și cu impact în alegeri. În aceeași direcție.

Gabriela Firea s-a prezentat în fața propriului electorat, dar și în fața electoratului încă nehotărât, cu o listă bombă pentru Consiliul General, în fruntea căreia l-a plasat pe Petre Roman. Alături de alte personalități de calibru. Consecința este că această listă de consilieri atrage electorat inclusiv pentru campania actualului primar general.

Punându-se de-a curmezișul alegerii lui Rareș Bogdan în poziția de președinte PNL București, din motive asupra cărora nu mai are rost să insist, Ludovic Orban a instalat-o în fruntea celei mai mari organizații liberale din țară pe Violeta Aexandru. Singura calitate a acesteia din perspectiva activității politice era la acea dată loialitatea dovedită față de președintele PNL. S-a declanșat cu această ocazie o luptă internă pe viață și pe moarte între conducerea centrală a partidului și cei 500 de activiști PNL din Capitală, care și-au văzut periclitate nu numai speranțele legate de alegeri, ci și pozițiile lor în organizații. Și au început excomunicările. Reacția în lanț s-a declanșat. Și iată în cele ce urmează situația la zi, începând cu Primăria Generală și continuând cu primăriile de sector.

Toate sondajele de opinie din ultimele zile, indiferent de cine sunt efectuate și indiferent de cine sunt comandate, indică o diferență între 7 și 15 la sută între Gabriela Firea și Nicușor Dan. Această diferență nu scade, ci crește prin intrarea în cursă a lui Traian Băsescu, care va reuși să obțină maximum până la zece procente, cele mai multe dintre acestea din direcția electoratului liberal. Aici, în Capitală, alegerile par a fi încheiate înainte de a fi început în ceea ce privește poziția de primar general. Este de presupus, dat fiind faptul că Nicușor Dan nu candidează înscris fiind nici pe listele PNL, nici pe listele USR, că astfel așa-zisa Dreaptă nu va reuși să încropească nici chiar cu ajutorul PMP o majoritate în Consiliul General.

Este spectaculos ceea ce se întâmplă a Sectorul 1. Acolo, Tănase Stamule, după ce cheltuise mult energie și mulți bani și făcuse multe promisiuni, a fost înlăturat în ultima clipă de către Ludovic Orban, în favoarea lui Clotilde Armand, candidata partidului neomarxist al serviciilor secrete și al corporațiilor, Uniunea Salvați România. Exasperată de această nefericită alegere a lui Orban, o parte a electoratului liberal din București nu va mai vota sau, împinsă de la spate de unii dintre cei 500 de activiști liberali înscriși de curând la PSD, va vota cu actualul primar al social-democraților. Clotilde Armand va eșua.

La Sectorul 2, Monica Anisie, ministrul expert în gafe al Educației și șefa organizației PNL a intrat în fibrilații. Echipa sa de campanie a fost decimată în ultimul moment. Două treimi din componenții acesteia au plecat spre PSD și îl vor susține pe Dan Cristian Popescu, care a trecut cu arme și bagaje în tabăra PSD. O bună parte din foștii PD-iști, care au făcut parte din echipa Ancăi Boagiu, a plecat și ea spre PSD. Sunt semne clare că și în acest sector PNL pierde la puncte.

Extrem de interesantă este competiția în Sectorul 3. Ea se va da între Robert Negoiță, care s-a autotransferat de la PSD la Pro România, un primar până de curând puternic susținut electoral, și Aurelian Bădulescu, experimentatul viceprimar al Capitalei. Organizația social-democrată din Sectorul 3 a fost consolidată puternic prin venirea a 200 de liberali de la Sectorul 5, în frunte cu cunoscutul politolog și analist Bogdan Jelea. Acesta s-a transferat oficial chiar în această săptămână cu arme și bagaje la PSD. Candidatul numit de Orban, un ONG-ist provenit de la USR, pus pe liste prin sacrificarea lui Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, a provocat un cutremur și în acest sector, care a condus la debusolarea electoratului. Așa că practic în cursă, pentru locurile 1-2, nu rămân decât Robert Negoiță și Aurelian Bădulescu. Nu cred, dar acesta este singurul sector în care, prin transferul la PNL al lui Robert Negoiță, ar fi posibil ca partidul încă condus de Ludovic Orban să obțină un primar. Un primar corcit.

În Sectorul 4, actualul primar PSD, Daniel Băluță câștigă detașat. Practic, el nu are niciun contracandidat creditat cu șanse reale. Probabil va obține cel mai bun scor, 50-60% din numărul total de voturi exprimate.

La Sectorul 5 nu este exclus ca instanța să dea curs sesizărilor lui Daniel Florea și să anuleze listele de candidați depuse de PNL. Campania isterică a lui Cristian Băcanu, candidatul acestui partid, a așezat literalmente filiala pe un butoi de pulbere. Iar scânteia este provocată de Dan Croitoru, culmea, bunul prieten al lui Orban și omul de casă al lui Marian Vangelie, care a fost abandonat de premier pe ultima sută de metri în favoarea lui Băcanu. Nebunia este că și Băcanu este din ce în ce mai opărit, în urma deciziei interne a lui Orban de a-i împiedica pe candidații locali să-și depună candidatura ulterior și pentru Parlament.

Bomboana pe colivă, cu puțin timp înaintea alegerilor, o avem în Sectorul 6. Acolo, în interiorul electoratului așa-zis de Dreapta, s-a declanșat un scandal uriaș în urma atacului dezvăluit de liberalul Ciprian Ciucu împotriva celebrului profesor universitar Mihai Daneș, care candidează independent, dar care în realitate se bucură de susținerea USR.

Și cam asta e. Din acest moment, pentru mine cel puțin și pentru analizele pe care le fac, în absența unor evenimente cu totul și cu totul deosebite, Bucureștiul devine un subiect neinteresant, pentru că e lipsit de mari surprize. Probabil voi reveni după aflarea rezultatelor.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...