Războiul Ucraina-Rusia pare iminent!

Postat la: 04.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Războiul Ucraina-Rusia pare iminent!

De fapt, războiul este în plină desfășurare de 7 ani, de la ruperea regiunilor Donetsk și Lugansk în estul Ucrainei, administrate azi de separatiști, și după anexarea Crimeii la Rusia.

În ultimele săptămâni au avut loc mișcări militare puternice în Marea Neagră, atât de partea Rusiei, cât și a NATO, iar în ultimele zile masări de armament greu din partea Rusiei la granițele ucrainiene. În contextul în care SUA a oferit ajutor militar Ucrainei și continuă să promită susținere, ca și statele europene. Sprijinul nu se referă doar la chestiunea separatiștilor, ci privește, cel puțin declarativ, și recuperarea Crimeii.

În contextul geopolitic mai larg, cred că războiul este iminent, și mă refer la mișcările armatei chineze care amenință cu invazia Taiwanul, urmate de o mobilizare fără precedent a SUA în Asia-Pacific. Este, prin urmare, un moment tactic prielnic pentru ruși, flancul estic al NATO și Ucraina fiind vulnerabile.
În cazul declanșării conflictului extins, nu cred că rușii și occidentul se vor angaja direct, ci prin sprijinul părților, armata ucrainiană și separatiști. Cel mai probabil Rusia nu dorește anexarea celor două provincii, ci declararea autonomiei sau independenței lor, cu extinderea conflictului spre regiunile conexe spre vest.

Consecințele? Încercarea de redesenare a frontierelor dintre cele două blocuri militare constituite deja, primul SUA-Japonia-India-Australia-Coreea de Sud-UE, al doilea China-Rusia-Iran-Coreea de nord și aliații cunoscuți. Ce vor face Israelul, Turcia și Arabia Saudită?  Scenariul invadării Taiwanului de China este cu mult mai greu de gestionat, ca și acela al unei confruntări directe Rusia-NATO pe teritoriul ucrainian. De aceea cred că războiul separatist din Ucraina este iminent.

Aurelian Pavelescu

loading...
PUTETI CITI SI...