Putin trebuia să scape de Prigojin, altfel risca să se facă de râsul lumii. Țarul de la Kremlin a folosit o înscenare de doi bani!

Postat la: 26.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Putin trebuia să scape de Prigojin, altfel risca să se facă de râsul lumii. Țarul de la Kremlin a folosit o înscenare de doi bani!

Anturajul lui Putin, dar mai ales liderii din servicii secrete și armată încercau de mult timp să scape de acest Prigojin, nu pentru că îi intimida, în niciun caz, dar îl simțeau ca pe o mare vulnerabilitate pentru șeful lor suprem, acest Prigojin în ultima vreme încurcându-i foarte mult și prin mesajele publice ciudate, critice și contondente pe care le adresa acestor șefi care conduc împreună cu Putin, în subordinea lui.

Credeți cumva că dacă nu-l proteja Putin ar fi putut Prigojin să tot critice ba armata rusă, Ba Parlamentul, ba șefii? Nu! Era mort demult. Ținând cont de aceste presiuni din jurul lui, care l-au deranjat, Putin a gândit o operațiune prin care să scape el însuși de Prigojin, dar prin care să se răzbune și pe cei care l-au criticat pe Prigojin și voiau să îl îndepărtez. Este ceea ce ați văzut sâmbătă și a fost foarte, foarte greu de înțeles.

Să vă spun pe scurt cine este cel care îl numește pe Putin „papa" sau „tată", iar această adresare legată de Putin a făcut-o și în puținele interviuri pe care Prigojin le-a dat. E bine de spus dintru început că Prigojin este un infractor de drept comun și a ispășit, înainte de 1989, în URSS, timp de 10 ani pușcărie pentru furt, violență, corupție. Spre exemplu, după cum relatează presa rusă și occidentală, în martie 1980, acum 43 de ani, Prigojin, care avea atunci 18 ani, și împreună cu trei prieteni cu care mai era, plecând dintr-o cafenea din Sankt Petersburg aproape de miezul nopții, au văzut o femeie care mergea singură pe stradă; unul dintre amicii lui Prigojin i-a distras atenția, cerându-i o țigară, iar Prigojin însuși i-a sărit în spate, a sugrumat-o, aceasta și-a pierdut cunoștința, și Prigojin i-a scos cu dibăcie cerceii de aur, i-a furat și au plecat. Acesta este doar un exemplu despre ce-a fost în stare Prigojin să facă, chiar la 18 ani, fiind doar unul dintre multele jafuri pe care Prigojin și amicii săi le-au efectuat în Sankt Petersburg într-o perioadă de câteva luni. A fost imediat condamnat la 13 ani de închisoare și a stat 10 ani, până în 1990, adică momentul în care a picat Uniunea Sovietică și am ajuns la Federația Rusă.

După pușcărie, Prigojin a revenit în Sankt Petersburg, a început să facă acasă hot dogs pe care să-i vândă, după și-a deschis un spațiu comercial, după aia am mai făcut ceva furtișaguri, că se putea în Rusia anilor '90, s-a asociat cu un britanic, a făcut un lanț de restaurante, adăugând spectacole de striptease, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, care era atunci viceprimarul Sankt Petersburgului, dar și cu Anatoly Sobchak, care era șeful lui Putin, primarul Sankt Petersburgului. Și așa s-a născut o lungă, lungă prietenie, care numără astăzi probabil undeva aproape de 30 de ani vechime. Pe un asemenea om Putin l-a însărcinat cu diverse treburi, după cum ați văzut a fost foarte mult timp bucătarul și chelnerul său șef, pozele pe care le-am postat astăzi pe Solid New stau mărturie a faptului că Prigojin îi servea la masă și discuta cu alde George Bush, președintele SUA, cu alde regele Charles al Marii Britanii, Dilma Rousseff, președinta Braziliei, mâna dreaptă a actualului președinte, Lula da Silva, Narendra Modi, actualul prim-ministru al Indiei și mulți, mulți, mulți alții, practic toți erau serviți la masă de către Prigojin, care și asista la aceste discuții și primea sarcini în timpul acestor mese. Vă dați seama cât de complicată este treaba pentru Vladimir Putin să știe toți acești lideri ai lumii că el avea un asemenea om de încredere, care, atenție, vă reamintesc, a fost infractor de drept comun pentru violență și furt.

Foarte interesant, în cartea „Magul de la Kremlin", vă solicit din nou să o citiți dacă nu ați făcut-o, Vladislav Surkov, fostul Rasputin al lui Putin, cel mai inteligent om care a fost în jurul lui Putin după 2000, timp de 20 de ani a stat acolo, descrie felul în care l-a întâlnit pe Prigojin, cum i-a făcut Putin cunoștință cu Prigojin, cum Prigojin și atunci servea la masă, dar era un tip căruia i se transferau business-uri și care imediat a încercat să-l combine pe Surkov pentru un fel de fel de afaceri la Marea Neagră, în valoare de bani mulți, iar Putin i-a indicat lui Surkov că acest fost infractor de drept comun merită toată încrederea, este un om în care poți să te încrezi.

Acest om a primit acum 10 ani sarcina, din partea lui Putin, să finanțeze cu miliarde de dolari armata privată Wagner, pe care n-o conduce, prieteni, ea este condusă de către colonelul GRU Dmitry Utkin, un tip foarte dur din trupele Spetznaz, dar, sigur, Prigojin este cel care reprezintă trupele Wagner în public, care se ocupă de această aprovizionare cu bani negri, toți banii sunt cash, care n-au de unde să-i vină decât de la Vladimir Putin.

Vă dați seama din această scurtă istorie că generalii de lângă Putin și șefii de servicii secrete aveau dreptate în ultimul an când insistau că Putin trebuie să scape de acest Prigojin, cu câtă greutate înghițeau ei acel mesaj că Prigojin este eroul de la Bakhmut, care a eliberat Bakhmutul, nu se știe bine dacă Prigojin știe să tragă pistolul sau nu. A venit sorocul, cumva, în urma acestor presiuni și a unor semnale pe care le-a primit probabil Putin ca să scape de Prigojin și o ipoteză a lui Adrian Pătrușcă de la Active News este că Putin l-ar fi folosit pentru această operațiune pe Viktor Bout, „negustorul morții", cel recent eliberat din SUA după 11 ani de pușcărie, un tovarăș din tinerețe al lui Putin, care s-ar fi întâlnit în ultimele două săptămâni de mai multe ori cu Evgheni Prigojin și l-a convins să joace în această scenetă de doi bani, pusă la cale de către Putin și anturajul său, o scenetă, însă, care a pus pe jar întreaga lume; ceva lugubru s-a întâmplat sâmbătă, o lume care din momentul ăsta se uită cu mult mai multă frică și cu mai mult realism la Rusia, înțelegând ce se poate întâmpla acolo, înțelegând că Rusia nu este doar cea mai mare țară din lume, ci și țara cu cel mai mare arsenal nuclear și suntem cu toții într-un echilibru instabil, într-un pericol cu atât mai mare cu cât imperiul american și euroatlantic este în derivă. Revin la problema lui Putin. Cum ar fi putut Putin să justifice că un asemenea om, un infractor de drept comun, a fost eroul de la Bakhmut? Nu putea, și de aia s-a trecut la operațiunea „Țarul, valetul (Lukashenko) și bucătarul dispărut, adică Prigojin".

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...