Prinde orbul, scoate-i ochii!

Postat la: 13.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Prinde orbul, scoate-i ochii!

Plecarea sau revenirea din concediu i-au pus pe români în situația să constate scumpirile substanțiale operate în ultima vreme. De la alimentarea cu combustibil a mașinilor, până la aprovizionarea cu alimente, bonurile de plată înregistrează cifre cu cca 25% mai mari.

Salariile la privat n-au mai crescut de mult timp, iar perspectiva economică pentru majoritatea agenților economici fiind una sumbră, e evident că veniturile pentru munca depusă vor scădea, ba chiar sunt sigure disponibilizările masive. Salariile la stat sunt plafonate, dar e limpede că va fi nevoie în scurt timp ca, pe lângă tăierea oricăror sporuri, să fie operate și-aici scăderi sau disponibilizări, pentru că altfel bugetul va crăpa.

Ieri, un prieten precis și atent la piețele de energie electrică și gaz mi-a indicat cel puțin dublarea prețurilor din această toamnă, deci și a facturilor pentru populație și agenți economici. În condițiile în care larga majoritate a românilor își cheltuiesc veniturile strict pentru a trăi și a mânca, nereușind să economisească mai nimic, vă puteți închipui lesne care va fi efectul asupra vieții familiilor, când puțini vor mai avea posibilitatea chiar să se împrumute.

O vor duce bine doar cei care încasează pe marginea consumului cetățenilor, adică corporațiile ce-au acaparat piețele alimentare și de energie, plus băncile care împrumută la dobânzi mari. Chiar și pentru aceștia fericirea economică nu va mai dura mult, se vor bloca și ei când românii vor ajunge la fundul sacului.

Efectul 10 August 2018 înseamnă în principal uciderea spiritului civic de protest, s-a văzut clar asta în ultima perioadă, când nici fraudarea electorală dovedită, gunoaiele sau șobolanii de la Sectorul 1 n-au mai scos pe nimeni în stradă. România s-a scufundat netransparent dpdv macroeconomic pe fondul îndatorării guvernamentale masive din timpul guvernărilor Orban-Cîțu, nu mai reușim să plătim ratele împrumuturilor, ci doar le rostogolim prin plata dobânzilor.

În ciuda acestor evidențe, cu opoziția PSD-AUR aflată în poziție orizontală și cu vată-n nas, românii au dat drumul la grătare, alcoolizare și boxe, nimeni și nimic nu i-a putut opri din nepăsare și marșul vesel către prăpastie. În 2-3 luni micșorarea veniturilor și escaladarea teribilă a prețurilor, deci FOAMEA, o să-i scoată din case să protesteze, dar vor fi isterici, dezorientați și dezorganizați, iar în plus, pe fondul pandemiei, vor fi și aspru pedepsiți că nu respectă regulile din starea de alertă.

Ceea ce v-am vestit aici și azi se va întâmpla cu certitudine, dar va fi fără efect pentru reluarea vieților în normalitate și siguranță. Iar discuțiile publice și private vor fi sub spectrul zicerii românești "Prinde orbul, scoate-i ochii!"...

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...