Polițistul rău și polițistul bun în Orientul Mijlociu

Postat la: 11.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Polițistul rău și polițistul bun în Orientul Mijlociu

Acest aparent antagonism dă rezultate. Și apropie criza din Orientul Mijlociu de o soluție convenabilă pentru toate părțile implicate. Cu ajutorul lui Antony Blinken, extrem de activ în această perioadă, Washingtonul joacă rolul polițistului bun și reușește să blocheze extinderea conflictului. Iar Netanyahu merge cât poate până la capăt, făcând-o pe polițistul rău.

Esențial este că cei doi polițiști au reușit să facă în așa fel încât criza să nu se extindă, să nu se ajungă la un război regional și cu atât mai puțin la un război mondial, așa cum ne-au tot anunțat și încă ne mai anunță falșii proroci. Am asistat în aceste luni ale războiului declanșat de Hamas și purtat în Fâșia Gaza la un echilibru fragil, dar extrem de bine executat, între un piroman, rol ingrat pe care și l-a asumat Netanyahu, și un pompier iscusit, acela fiind Joe Biden, pe mâna lui Antony Blinken. Incendiul s-a produs, a fost relativ bine gestionat și nu s-a extins. Și iată, este pe cale să fie stins.

Fiindcă tot vorbim despre aparențe, care maschează scenariile reale, să mai consemnăm și faptul că aparent, până zilele trecute, guvernul Israelului nici nu voia să audă despre un alt viitor al Fâșiei Gaza decât cel administrat de la Ierusalim și Tel Aviv. În același timp, Mahmud Abbas, urmașul lui Yasser Arafat, lăsa impresia că nu acceptă nici în ruptul capului crearea, după o lungă întârziere, de multe decenii, a statului palestinian. Cu alte cuvinte, existența a două state pe același teritoriu. Acum lucrurile s-au schimbat.

Pentru prima dată, în cursul acestei săptămâni, Mahmud Abbas s-a exprimat în sensul preluării de către Autoritatea Palestiniană a gestionării Fâșiei Gaza în perspectiva noului stat palestinian, realizat din unirea Cisiordaniei cu Gaza. Relevant este că Statele Unite, unul dintre cei doi cei mai importați actori politici la nivel global, avansează și susține un asemenea proiect, iar jocul intens diplomatic executat de Antony Blinken determină cele mai bune state din Orientul Mijlociu sau interesate de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu să acționeze în aceeași direcție. Ceea ce înseamnă că Autoritatea Palestiniană va fi susținută atât de aliații palestinienilor, cât și de aliații Israelului, pentru atingerea unui obiectiv extrem de important: crearea statului palestinian. Fără să o spună, Netanyahu a înțeles și el că sarcina de a administra în viitor Fâșia Gaza ar fi literalmente o bombă cu ceas, care oricând poate exploda împotriva israelienilor.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...