"Polițiștii" Internetului încep monitorizarea!

Postat la: 14.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Comisia Europeană a acordat organizațiilor non-guvernamentale puterea de a monitoriza internetul în cadrul Pachetului Legislativ pentru Serviciile Digitale (DSA).

Cel care a dezvăluit această informație a fost Tom Vandenkendelaere (Partidul Popular European - PPE), care a întrebat despre numirea, în conformitate cu legea, a așa-numiților „trusted flaggers" - organizații terțe cărora li se vor acorda privilegii speciale în ceea ce privește aplicarea DSA.

În conformitate cu legislația, statele membre ale Uniunii Europene au puterea de a acorda statutul de patrulare web organizațiilor alese începând cu mijlocul lunii februarie.

Printr-o declarație publicată pe 9 ianuarie, Comisia Europeană a pretins că a ocolit această dată și a tratat deja un număr de organizații ca „trusted flaggers" - fără aprobarea explicită a vreunui stat membru al UE.

Thierry Breton, așa-numitul executor digital al CE, a declarat: „Începând cu 17 februarie 2024, coordonatorii naționali ai serviciilor digitale desemnați în fiecare stat membru vor fi responsabili pentru acordarea statutului de ‘trusted flagger' solicitantilor. Cu toate acestea, „trusted flaggers" din alte inițiative depun notificări pentru conținut specific."

Practic, aceste organizații ar fi recunoscute de stat ca „arbitri corecți" ai conținutului pe internet și raportările lor ar fi prioritizate de către stat. În România, Mircea Toma a declarat că speră ca CNA-ul să fie un astfel de „partener" pentru YouTube.

Breton a adăugat că organizațiile implicate în proiectul online de respectare a Codului de Conduită al CE privind contracararea „discursului de ură" ilegal erau deja active în raportarea discursului de ură în conformitate cu regulile DSA. Aparentă concesiune de către UE a unor privilegii speciale anumitor organizații, în conformitate cu DSA , este susceptibilă să ridice semne de întrebare.

Nu există mențiuni despre niciun mecanism pentru numirea directă a „trusted flaggers" în conformitate cu reglementarea DSA. Doar Articolul 22 al documentului precizează că este responsabilitatea statelor membre să acorde acest titlu „organismelor aplicabile".

Organizațiile cărora CE le-a acordat aceste puteri suplimentare, ridică de-asemenea, semne de întrebare. În lista furnizată de Breton se regăsesc Irish Network Against Racism (INAR), o organizație legată de George Soros și organizația germană HateAid.

Ambele organizații au lansat software-uri controversate private de raportare a discursului de ură, HateAid încurajând aparent publicul german să folosească aplicația sa ReportHeroes pentru a turna concetățenii, în cazul în care consideră că aceștia au comis „violenta digitală".

INAR are legături strânse cu European Network Against Racism (ENAR), care a fost acuzată public de Frédérique Ries, MEP din partea RENEW, că ar avea legături cu organizația transnațională a Frăției Musulmane, o organizație islamistă sunnită fondată în Egipt.

Un astfel de experiment cu ONG-urile a mai fost realizat, în trecut, pe rețelele de socializare. Atunci, Facebook a încredințat unor ONG-uri de stânga să „monitorizeze" rețeaua pentru conținut „nepotrivit". Evident, au fost luate la țintă toate postările care au pus la îndoială, într-un fel sau altul, versiunea autorităților.

Mihail Neamțu

loading...
PUTETI CITI SI...