PNL este pe cale de dispariţie la Satu Mare

Postat la: 12.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

PNL este pe cale de dispariţie la Satu Mare

În ultimele două săptămâni s-a declanşat o hemoragie puternică în organizaţia PNL Satu Mare, condusă de deputatul Adrian Cozma, care este si vicepreşedinte national al partidului.

Cu mic cu mare, cu primari, viceprimari şi consilieri locali, au migrat în PSD, în numai căteva zile, organizatiile liberale din patru comune sătmărene: Tarna Mare, Căuaş, Socond şi Vetiş. Conform surselor noastre, alţi patru primari liberali şi organizaţille lor sunt cu un picior în PSD. Nu este exclus ca, până la Inceperea campaniei electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare, să rămână în PNL Satu Mare doar vătaful Cozma şi ciracii săi.

Adrian Cozma s-a remarcat drept un politruc demagog, tupeist si agresiv, făcând parte din noua clasă politică portocalie patentată de Traian Băsescu şi Elena Udrea. A absolvit căznit Liceul Forestier din Satu Mare (cel mai slab liceu din urbea de pe Someş), a căzut codaş la examenul de admitere la Academia de Politie, a obtinut la fără frecventă şi cu sacoşa o diplomă de licentă în drept la o facultate privată din Cluj (Dimitrie Cantemir) şi a devenit avocat fără cauze la Baroul Satu Mare. Că a fost un no name în avocatură o dovedeşte faptul că în 2019, cu un an înainte de a deveni parlamentar, a realizat un venit la bară de doar 39.000 de lei, respectiv 3.250 lei/lună (aproximativ salariul mediu pe economie în perioada respectivă).

De la debutul în politică a vânat însă funcţii mari de pe cai mici. in 2012, după ce a devenit presedinte al organizatiei de tineret si vicepresedinte al PDL Satu Mare, a candidat pentru Camera Deputatilor intr-un colegiu uninominal, dar s-a facut de ras, obtinand doar in jur de 1.000 de voturi. Cu toate acestea, dupa fuziunea din 2014, a fost uns copresedinte al PNL Satu Mare din partea fostului PDI de către principalul său protector politic, Vasile Blaga.

La alegerile locale din 2016 a candidat pentru functia de primar al municipiului Satu Mare din partea noului PNL, dar a obtinut numai 4.000 de voturi (sub 10% din sufragii), clasându-se pe locul trei, dupa candidatii UDMR si PSD. Cu toate că a fost un perdant ruşinos la alegerile locale si parlamentare precedente, Vasile Blaga si Rares Bogdan i-au impus candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare la alegerile locale din septembrie 2020, când a fost surclasat de candidatul UDMR, Pataki Csaba, care a obtinut peste 15 000 de voturi in plus.

Sub conducerea lui Cozma, PNL a obtinut un rezultat foarte slab la Satu Mare si la alegerile parlamentare din decembrie 2020, fiind depasit de UDMR, USR si PSD. Cozma a obtinut mandatul de deputat la mustata, doar in urma redistribuirii la nivel national. La trei zile dupa scrutinul parlamentar, cu ocazia unei sedinte a Biroului Permanent Judetean al PNL, care a avut ca principala tema analizarea rezultatelor obtinute, liberalii vechi si noi au ajuns efectiv de la invective si injuraturi la imbranceli si la pumni, o premiera la acest partid declarat istoric si cunoscut printr-o anumita sobrietate si civilitate.

Numerosi participanti i-au cerut demisia lui Cozma pentru rezultatul slab de la alegerile parlamentare, care au plasat organizatia satmareana la coada clasamentului pe tara (pe locul 35 din 41), precum si pentru modul discretionar in care conduce organizatia. Goebells-ul liberal Rares Bogdan i-a atacat imediat şi dur dur pe contestatarii lui Cozma, tinand sa precizeze ca acesta are sprijinul sau, precum si al Iui Robert Sighiartau, Florin Roman, Lucian Bode, Marcel Vela, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Vasile Blaga, Daniel Buda si al foarte multor altor lideri liberali, fiindca a adus un spirit nou, un spirit autentic de lupta la Satu Mare. Pentru noua cremă liberală, tupeul si derbedeismul in politica reprezentau un nou spirit, un spirit autentic de lupta.

Dupa alegerile locale din 2020, Cozma a promovat doar rude si prieteni din PNL Satu Mare. Astfel, i-a promovat vicepresedinte al Consiliului Judetean pe finul sau Valer Beseni, un necunoscut inclusiv printre liberalii locali, fara nicio pregatire sau experienta administrativa. La cererea lui Cozma, vicepresedintele Beseni i-a angajat consilier pe amicul său Romeo Pop, pe care i-a uns apoi presedinte al organizatiei municipale Satu Mare a PNI şi subprefect al judeţului Satu Mare, funclie în care este luat în derădere ca un idiot al satului.

După 2020, vechii lideri liberali, precum şi intelectualii şi oamenii de afaceri reprezentativi au părăsit PNL Satu Mare. Cozma nu a reuşit să atragă în partid nici măcar colegi din Baroul de avocaţi, care exercită o profesie prin excelenţă liberală şi au propensiune spre partide de factură liberală. Cel mai longeviv decan şi prodecan aI Baroului Satu Mare a abandonat PNL, iar actualul decan a optat pentru AUR. in timp ce actualul prodecan a preferat PSD.

Pe de alta parte, Adrian Cozma este perceput în Satu Mare drept un baiat de bani gata, cu tot felul de fite (masini de lux, motociclete, cai de rasa) si de conexiuni cu lumea interlopa din zona. Conform unor surse inclusiv politienesti, acesta apare intr-o inregistrare de la o petrecere la care s-a tras pe nas.

Potrivit aceloraşi surse, in timpul ultimei guvernari portocalii (2008-2012), cand a lucrat intr-un magazin din vama Halmeu, unde era angajată mama sa, Cozma şi fratele său ar fi fost implicaţi in contrabanda cu tigari aduse din Ucraina. Familia Cozma a deţinut şi deţine o firmă de transport persoane cu trei microbuze care aveau podele duble in care au fost ascunse tigari de contrabanda din Ucraina ce au fost duse în Vestul Europei, indeosebi in Spania si in Portugalia.

ln perioada respectiva DNA a destructurat o retea de contrabanda care opera in Vama Halmeu, in care a fost implicata si sefa de atunci a acestei vami, Nicoleta Dobrescu, care a fost numita in functie cu sprijinul conducerii centrale a PDL. Pentru numirea in functie, aceasta a achitat o suma mare de bani, de sute de mii de euro, colectata de la contrabandistii de tigari, unui vechi functionar de la sediul central al PDL, poreclit "Batranul", care era cunoscut drept un apropiat aI fostului lider portocaliu Vasile Blaga, secretar general al PDL şi apoi copreşedinte al noului PNL.

Astfel a aparut banuiala ca junele Cozma ar fi devenit un apropiat si un protejat al veteranului Blaga, care era considerat tăticul contrabandei cu ţigări din nord-vestul Romăniei şi care i-a umflat cu pompa în politica mare, în care a devenit sluga sa credincioasă. Atât de credincioasă încât atunci când actualul preşedinte al PNL, Nicolae Ciucă, a fost desemnat premier interimar de preşedintele Klaus lohaniss, după demisia lui Ludovic Orban, a organizat în oraşul-staţiune Tăşnad din judeţul Satu Mare, la instigarea şi cu concursul grupului portocaliu care controlează PNL, o întrunire anti-Ciucă la care au participat 14 lideri judeţeni ai PNL din Transilvania.

Cu această ocazie a fost adoptată o scrisoare deschisă prin care generalul Nicolae Ciucă, pe atunci ministru al Apărării, era somat să renunţe la mandatul de premier interimar. Scrisoarea a fost prezentată cu tupeu în mass media de instrumentul de serviciu Adrian Cozma. Luat prin surprindere, Ciucă a cedat, dar se pare că a uitat acest episod jignitor din cariera sa. Pentru că acum incearcă să-I impună pe Cozma candidat comun al PNL şi PSD pentru functia de preşedinte al Consiliului Judetean Satu Mare.

Valer Marian

loading...
PUTETI CITI SI...