Perversa electorală

Postat la: 03.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Perversa electorală

Se preconizează o operațiune prin care „mortul viu" să fie ținut în fereastră timp de mai multe luni. Adică Klaus Iohannis. PSD și PNL pun la cale alegeri prezidențiale anticipate. Asociate cu alegerile locale. Dacă va fi așa, vom avea un președinte pe banca de rezerve și un președinte „mort în fereastră". În ce scop, care este secretul acestei operațiuni?

Am declarat de mai multe ori că nu am încredere în cercetările de piață publicate. Dar există cercetări de piață care nu sunt publicate. Sunt cele făcute la comanda și pe banii partidelor politice. Singurul partid politic care nu a plătit și nu plătește sondaje este AUR. În consecință, mă refer la sondajele plătite de celelalte partide. Și nu la cele publicate. Mă refer la sondajele reale. În funcție de care jucătorii își calibrează modul în care vor decurge alegerile. Și cum poate avea loc această calibrare?

Numai partidele aflate la putere, deci cele care controlează majoritatea parlamentară, pot decide ce și cum. Mă refer, prin urmare, la PSD și PNL. Aceste două partide hotărăsc acum, în urma unor negocieri, cum vor avea loc alegerile. Și au inventat o teribilă șmecherie.

Pe sondajele reale, deci nu cele date publicității, sub aspectul prezidențialelor, AUR devine din ce în ce mai amenințător. Și amenință să ocupe primul loc. Asta mai ales în condițiile în care PSD și PNL vor veni cu candidați proprii. Și aici a intervenit o șmecherie pusă la cale de cele două partide cu scopul de a scoate AUR din ecuație. Cuplarea alegerilor prezidențiale cu cele locale. Oare de ce?

Dacă ne amintim, AUR nu a participat la algerile locale. Nu are primari și nu are consilieri, cu excepția celor care între timp au migrat la acest partid. Ca atare, AUR nu dispune de o rețea de primari și consilieri suficient de consistentă pentru a produce combustibilul necesar unor alegeri prezidențiale. Pe de altă parte, rețeaua formidabilă de primari și consilieri de care dispune PSD și PNL se poate transforma într-un vehicul extrem de eficient, de tractare și a unui prezidențiabil. Cu singura condiție ca cele două runde de alegeri să se cupleze. Primarii și consilierii PSD și PNL vor trage pentru ei.

Dacă alegerile vor fi cuplate, vor trage automat și pentru candidatul prezidențial. Nu mai pun la socoteală informația conform căreia, speriate de ascensiunea AUR, cele două partide, PSD și PNL, ar putea decide să meargă pe un candidat comun. Este o formulă care poate scoate AUR din joc. Desigur, într-un mod neetic, dar constitițional.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...