Nicușor Dan a cam început să lipsească

Postat la: 16.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Nicușor Dan a cam început să lipsească

În cel mai recent editorial al său, analistul Ion Cristoiu remarcă - și bine face - că Nicușor Dan a lipsit de la inaugurarea liniei 5 a metroului bucureștean. Această absență, pe care Cristoiu nu o interpretează, poate avea cauze atât de importante, încât să ne dea încă de pe acum scorul alegerilor pe București. Care ar fi acestea?

După ani de zile de căzneli, finalizarea acestei linii de metrou, așteptată cu interes de sute de mii de cetățeni ai Capitalei, reprezintă indiscutabil o realizare importantă. A fost cel mai important obiectiv pe care regimul Klaus Iohannis l-a putut bifa, în condițiile în care la Palatul Victoria a funcționat „Guvernul său". De aceea, eu unul nu mă mir că mai marii statului s-au înghesuit la tăiatul panglicii. În imaginarul colectiv, această linie de metrou poate aduce puncte importante în bătălia electorală, în favoarea frontului anti-PSD. Chiar dacă opt din cei nouă ani în care s-a muncit la metrou, guvernarea a aparținut PSD-ului. Exceptând desigur anul de tristă amintire, când la Palatul Victoriei a aterizat și a stat degeaba Dacian Cioloș.

Nu este pentru nimeni vreun secret faptul că ne aflăm în toiul unui adevărat război electoral, în care se înfruntă candidații pentru locale ai frontului PSD și ai frontului anti-PSD. Iar Bucureștiul este perla coroanei. Premiul cel mare râvnit de ambele tabere. Și mă gândesc în primul rând, așa cum vă gândiți și dvs., la persoana care va deveni primar general. În toate cercetările de piață, Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR, apare ca fiind pe a doua poziție, suflându-i în ceafă Gabrielei Firea. Din această pricină, era nu numai util, dar chiar obligatoriu ca la tăiatul panglicii pentru cel mai important obiectiv edilitar din București, alături de președintele Klaus Iohannis și de premierul Ludovic Orban să se afle foarte la vedere și Nicușor Dan. În calitatea acestuia de candidat la Primăria Generală a Capitalei. De primă vioară în această complicată campanie electorală. Dar nu s-a întâmplat așa. Dimpotrivă. S-a produs un eveniment cu totul și cu totul inexplicabil. Nicușor Dan a lipsit.

De ce a lipsit Nicușor Dan? A lipsit fiindcă nu ar fi dorit să fie prezent? Cu totul și cu totul exclus. Pentru Nicușor Dan, care are nevoie de cât mai multă vizibilitate, ar fi fost un prilej excepțional să se facă remarcat, iar figura sa și numele său să se lipească la fel ca un timbru pe emblema mărețului obiectiv al liniei 5 de metrou din Drumul Taberei. Dar dacă Nicușor Dan a vrut să fie prezent - și nu există nicio îndoială că a vrut - de ce nu s-a aflat totuși acolo? Răspunsul nu este complicat de dat. El pur și simplu nu a fost invitat de către regizorul acestei puneri în scenă. Iar regizorul nu lucrează de capul lui. Marele amfitrion, personajul politic care s-a băgat cel mai mult în față a fost, așa cum toată lumea a văzut, președintele Klaus Iohannis. Ei bine, preedintele Klaus Iohannis nu a dorit să fie însoțit la tăiatul panglicii liniei 5 de metrou de către Nicușor Dan. Oare de ce?

Recunosc, întrebarea de mai sus este retorică. Nicușor Dan se află în epicentrul unui uriaș scandal de corupție. După ce Dana Budeanu a difuzat o înregistrare, din care rezultă că acesta a făcut trafic de influență, alte și alte detalii scandaloase au fost făcute publice. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că Nicușor Dan a recunoscut că el este persoana surprinsă de această înregistrare și a pretins că, de bună credință fiind, într-adevăr a insistat pe lângă autoritățile statului pentru a rezolva problemele unei persoane rău-famate, care făcea o construcție ilegală într-un spațiu verde. Ieri seară, deci la câteva ore distanță de evenimentul din Drumul Taberei la care Nicușor Dan nu a fost poftit, noi dezvăluiri, de o gravitate extremă, au fost făcute și probate de către una dintre principalele televiziuni de știri. Situația este atât de explozivă, încât de Nicușor Dan au ajuns să se distanțeze chiar și membrii marcanți ai celor două partide care au decarat că îl susțin în cadidatura sa la poziția de primar general al Capitalei.

Deci dacă marele amfitrion a fost Klaus Iohannis, atunci pun mâna în foc că tot Klaus Iohannis este cel care i-a arătat lui Nicușor Dan cartonașul roșu. Și a făcut-o într-un mod suficient de ostentativ, pentru ca în viitor să nu poate fi acuzat, indiferent ce i s-ar întâmpla lui Nicușor Dan, că ar fi protectorul acestuia. Este o mișcare abilă, dar doar în aparență. Pentru că orice om cu mintea întreagă își poate da seama că, pentru o candidatură atât de importantă cum este cea de primar general al Capitalei, Klaus Iohannis și-a dat în prealabil acordul. Iar Ludovic Orban, chiar dacă a fost inițiatorul acestei opțiuni politice sau chiar dacă nu a fost el inițiatorul, rămâne expus cu bomba cu ceas în mână. Atâta timp cât președintele s-a dat la o parte.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...