Nici FIFA nu mai e ce-a fost!

Postat la: 13.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Nici FIFA nu mai e ce-a fost!

Vă țineți bine, că vestea asta e cea mai tare din toată istoria fotbalului nostru?! În marțea care vine, la Montreaux, în Elveția, vor fi aleși cei 36 de membri ai Consiliului FIFA, iar printre candidați se numără - ce să vezi? - și Răzvan Burleanu, ceea ce reprezintă o premieră absolută pentru soccerul românesc. Interesant e că el a fost nominalizat la această candidatură din partea... Comitetului Executiv al UEFA, decizie validată prompt - cum altfel?! - de subordonații săi din FRF.

Deci, ca să fie limpede pentru toată lumea, Burleanu nu va reprezenta România în forumul decizional al fotbalului mondial, ci va fi trimisul europenilor acolo, probabil în calitatea sa de președinte al Comisiei Media a UEFA. Mă rog, chiar dacă noi nu prea suntem la curent cu maniera în care Burleanu a colaborat cu presa sportivă de pe bătrânul continent, știm precis că în privința mass media din țară, raporturile au fost jalnice, ca să nu spun cvasi-inexistente.

Tot el a condus și grupul de lucru UEFA -Uniunea Europeană, ba a fost chiar și vicepreședintele grupului de marketing de acolo, dedicat strategiei comerciale a competițiilor deschise echipelor naționale! Cât despre naționala României, aceasta a ajuns ca vai de lume, ca vai de ea și implicit de noi. Fotbalul tricolor a coborât dramatic sub catastrofala conducere burleană, situându-se în momentul de față pe locul... 43. Ne putem mândri totuși că mult în spatele nostru se află Islanda (52), Macedonia de Nord (62) și Armenia (90), care ne-au spulberat speranțele să mai prindem și noi o calificare.

Iată totuși că - la cei 36 de ani ai săi, cu studii politice și realizări fotbalistice egale cu zero - la "barajul" de la FIFA se califică junele Răzvan Burleanu! Mă gândesc că asta ar putea fi șansa noastră să scăpăm de el, având în vedere că anul viitor își încheie și cel de-a doilea păgubos mandat din fruntea FRF. Așa ar trebui să fie, dar mă cutremură o declarație a lui Ilie Dumitrescu, care spune răspicat: "Este foarte greu să-l bată cineva pe Burleanu. Dacă ajungem nu în a cincea urnă, ci chiar să nu mai participăm, niciun fel de problemă, nu au niciun fel de stres membrii asociaților care votează!

Cei care votează nu au niciun stres că echipa națională nu are niciun rezultat. Și vreo 10-12-15 ani, trebuie să acceptăm lucrul ăsta. Niciun fel de problemă, Burleanu va câștiga încă două-trei mandate. Justin Ștefan spunea un lucru interesant: cei care votează nu au niciun fel de stres că sunt 3 calificări aproape pierdute. Sperăm să nu fie cea la Mondial. Păi alea sunt cele mai importante, interesele lor. Ce contează echipa națională? Poate să se întâmple orice la nivelul echipei naționale...", a spus Ilie la Digi Sport.

Din nefericire, fostul internațional s-ar putea să aibă dreptate, mai ales că nici nu e primul cu asemenea profeții negre, iar sforile trase la ultimele două runde de alegeri din FRF au confirmat această realitate. Că și UEFA își face propriile jocuri, e treaba sa, dar în privința FIFA, nu pot să nu mă mir, privind în urmă la foștii mari conducători ai fotbalului mondial. Parcă altfel stăteau lucrurile pe vremea lui Sir Stanley Rous, a lui Joao Havelange sau a lui Sepp Blater, ca să nu mai amintesc și de deschizătorul de drumuri care a fost Jules Rimet.

Adevărul e că veritabilul fotbal de odinioară ne cam lipsește, cum nici FIFA nu mai e ce-a fost! Nu putem decât să sperăm că alegerile de marți de la Montreux vor găsi soluțiile de ieșire a sportului rege din prăpastia în care l-a afundat pandemia de coronavirus. Și să notăm că orice membru al Consiliului FIFA este ales pe patru ani și devine automat și membru al Comitetului Executiv al UEFA, primind 250.000 de dolari anual și o diurnă de 500 dolari pe zi la fiecare deplasare. Așa va ajunge și Răzvan Burleanu milionar, cu misiunea de a salva FIFA. Pe noi ne-a îngropat!...

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...