Iohannis s-a spălat pe mâini

Postat la: 31.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Iohannis s-a spălat pe mâini

I-a primit. La Cotroceni. În calitate de președinte al României. Jucând rolul de mediator. S-a angajat să arbitreze cel mai important conflict de muncă din ultimii 18 ani. Al dascălilor cu Guvernul. Cu „Guvernul său". Pariez cu toți cititorii mei: este încă o promisiune pe care Klaus Iohannis nu o va onora. Îi duce pe sindicaliștii din învățământ cu preșul.

Raționamentul meu este simplu și destul de greu de combătut. Klaus Iohannis ar fi avut suficient timp să se consulte cu membrii Executivului, să identifice o soluție fezabilă și să se prezinte cu ea la purtător în discuția cu cei trei lideri sindicali ai dascălilor și cu tânărul care îi reprezintă pe elevi. Dar nu a pus pe masă nicio solulție. Nici măcar o jumătate de soluție. A fost succint, expeditiv. Le-a spus că va face ceea ce ar fi trebuit să facă. Să medieze. Să discute cu reprezentanții coaliției. Cu membrii Executivului. Mi se pare cât se poate de clar. Ceea ce nu a făcut până acum nu va face nici de acum încolo.

Klaus Iohannis încearcă să-i fiarbă în suc propriu pe dascăli. Să tragă de timp. Nu joacă roul unui arbitru. S-a transformat într-un soi de negociator al Guvernului. Vrea să-i plimbe pe dascăli. Să-i ducă cu preșul. Cei trei lideri sindicali nu au cu ce să se întoarcă la cei pe care îi reprezintă. Nu li s-a oferit nimic. În aceste condiții pot paria, cum am scris de la început, că greva va continua. Va continua până când Guvernul României le va oferi și garanta condițiile minime și de bun simț pe care le-au pus. Iohannis nu a fost capabil să facă acest lucru. Așa că protestul se reorientează către Guvern. Și către cele trei partide ale coaliției. Iohannis s-a spălat pe mâini.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...