Fronturile din Donbas si Taiwan au devenit fierbinti. Ce va face Occidentul?

Postat la: 13.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Fronturile din Donbas si Taiwan au devenit fierbinti. Ce va face Occidentul?

Din ultimele informări, Rusia a masat aproximativ 50.000 de soldați și armament de toate categoriile la granițele cu Ucraina. O forță pur și simplu copleșitoare care, pusă în mișcare, poate ocupa în câteva zeci de ore estul rusofon ucrainian.

Vor putea SUA și NATO să oprească? Militar, probabil că nu, pentru că nivelul de escaldare pe care Rusia îl poate angaja nu poate fi prevăzut, potențialul fiind uriaș, chiar și fără a angaja alternativa nucleară. De aceea, cred că occidentul are la îndemână numai soluția diplomatică: popoarele occidentale nu sunt pregătite pentru conflictul militar.

Același scenariu se derulează simultan în Taiwan, unde aviația chineză a intrat azi în spațiul taiwanez cu cea mai mare flotă din ultimele luni. Este evident că acțiunile ruso-chineze sunt coordonate. Este occidentul pregătit pentru confruntarea militară în Marea Chinei de Sud? Nivelul confruntării est-vest a intrat într-un alt ciclu. Nu mai este vorba despre gestionarea Iranului sau Coreii de Nord și nici a Iisis sau talibanilor din Siria și Afganistan. Se ridică acum o nouă cortină de fier.

Este prea devreme și inutil să facem pronosticuri. Răspunsurile le putem afla, însă, din întrebarea: cum s-a ajuns aici? Este vorba despre zeci de ani care stau în spatele evenimentelor care ne amenință azi. Acea doctrină, a unei "pax romana", nu mai este și nu e nimic să se pună în loc.

Aurelian Pavelescu

loading...
PUTETI CITI SI...