Efecte politico-mediatice ale jocului dur de putere de la vârful statului

Postat la: 07.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Efecte politico-mediatice ale jocului dur de putere de la vârful statului

Demisia lui Eduard Hellvig de la conducerea SRI, respectiv numirea unui alt director civil, ar fi fost doar două evenimente importante dacă România era un stat așezat, cu o structură de putere echilibrată, și nu unul condus haotic, cu decidenți ce stau în echilibru instabil, interconectați prin legături dubioase, ușor de șantajat în baza unor dosare personale ce sunt gata să sară în aer.

Trei evenimente petrecute în ultimele două zile (Firea grav avariată, Grindeanu compromis cu Coldea, CEO-ul unui trust media de tip UM, concediat) au un numitor comun, anume că erau cunoscute și documentate de multă vreme, dar au fost ''explodate'' doar după demisia lui Hellvig ce s-a petrecut luni. Am mai expus părerea mea că echilibrul instabil ce asigură totuși luarea deciziilor în statul român a fost asigurat în ultimii ani cu precădere de către SRI, ce-a reușit în acest fel chiar o performanță, având în vedere starea precară a restului instituțiilor politico-administrative, într-un stat pe care președintele în funcție l-a caracterizat public ca fiind eșuat. E limpede astfel că reașezarea de la conducerea SRI generează efecte în serie, de tipul celor pe care le descriu azi.

Cazul Firea grav avariată. Ministrul de interne Cătălin Predoiu ne-a uimit declarând că ororile de la cele trei cămine de bătrâni din Voluntari sunt cercetate de ani de zile (!), dar de-aici am înțeles că o mână nevăzută a avut forța să blocheze arestările, ce-ar fi stopat chinul la care au fost supuși oamenii din azilele morții. Florentin Pandele, despre care am afirmat aseară că e genul de primar care știe și dacă iarba crește sau nu în localitatea sa, ne-a comunicat că nu știa nimic despre orori și că e o răzbunare politică contra Gabrielei Firea a celor din USR, ce-l susțin pe Nicușor Dan pentru un nou mandat. În mod clar este vorba și despre așa-ceva, numai că cei incriminați/audiați/arestați sunt oameni ce au legături vechi și apropiate cu cuplul Pandele-Firea, le datorează acestora carierele și câștigurile financiare aferente. Faptul că Gabriela Firea, un om cu reflexe politice dovedite, a ales să reclame atacul politic în loc să ceară pedepsirea urgentă a vinovaților, a atras oprobiul public împotriva ei, de zilele astea căpătând statutul de personalitate politică grav avariată la capitolul imagine, lucru fatal pentru viitoarea candidatură, chiar dacă se va dovedi nevinovăția ei sau mai ales dacă cercetarea dosarului va fi blocată, așa cum e previzibil în statul român. Și alți oameni din presă, care se abțin însă să scrie, bănuiesc că atacul de la Voluntari îl vizează de fapt indirect pe longevivul adjunct al SRI, generalul Adrian Ciocârlan, despre care se discută de mulți ani c-ar avea o relație extrem de apropiată cu cuplul Pandele-Firea, lucru pe care primarul din Voluntari îl neagă, spunând tuturor că nici măcar nu-l cunoaște.

În aceeași linie se înscriu și dezvăluirile de ieri despre legătura puternică dintre Sorin Grindeanu și Florian Coldea, presa ''bine conectată'' publicând niște stenograme vechi din dosarul Otopeni, unde apare clar că fostul prim-adjunct al SRI are o putere discreționară asupra deciziilor ministrului transporturilor, de natură să influențeze dispozițiile de alocare a contractelor. S-a mai scris despre asta, dar niciodată până ieri n-au fost prezentate și dovezi, ceea ce ne duce la concluzia că această devoalare este menită să blocheze jocurile din aceste zile ale lui Coldea&Company, ce-ar fi direct interesați să influențeze și deciziile de alegere și numire a noilor șefi din SRI.

În fine, niște amici din presă mi-au confirmat că elvețienii de la Ringier au decis miercuri să-l concedieze pe Mihnea Vasiliu, directorul general al operațiunilor lor din România, omul ce coordona printre altele și Libertatea lui Cătălin Tolontan. Se pare că decizia se bazează tot pe niște nereguli de management sesizate de mult timp, dar s-a decis operaționalizarea acesteia doar acum. Nu mai e cazul să reiau acum argumentele pentru etichetarea de tip UM (Unitate Militară) a structurii media ce-l are ca vârf de lance pe celebrul Tolo, pentru mine e limpede că și acest eveniment se înscrie în reașezarea structurilor subordonate informal serviciilor secrete, reașezare inițiată odată cu demisia lui Eduard Hellvig.

Concluzia e că vor urma multe alte modificări surprinzătoare la nivel politico-mediatic, prin evenimente declanșate în mod intempestiv. Starea de echilibru instabil de la vârful puterii din România, administrată cu multă greutate în ultimii ani, se va metamorfoza tot într-o stare de echilibru instabil, dar coordonată de către alți manageri, aleși funcție de interesele jucătorilor ce vor să-și asigure astfel victoria la alegerile din 2024.

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...