Conflictul din Transnistria se dezgheață de 1 Martie după 30 de ani!

Postat la: 01.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Conflictul din Transnistria se dezgheață de 1 Martie după 30 de ani!

Războiul ucrainean poate deveni și moldovean, și se focalizează în proximitatea României.

Începând de azi, armata transnistreană, estimată ca având efective de circa 2000 de soldați, demarează exerciții militare cu o durată inițială de trei luni. ''Informația vine în contextul în care Ucraina a recunoscut că a masat trupe la granița cu Transnistria. (Forțele armate ucrainene confirmă că au masat trupe la granița cu Transnistria). De asemenea, Federația Rusă a acuzat în repetate rânduri Ucraina că vrea să invadeze Transnistria. Potrivit Ministerului rus al Apărării, regimul de la Kiev a intensificat pregătirile pentru o provocare cu o invazie a Transnistriei nerecunoscute, pe care intenționează să o desfășoare ca răspuns la presupusa ofensivă a forțelor ruse de acolo.'' (ziuanews)

Ca să pricepeți gravitatea evenimentului militar din proximitatea României, fac aici o scurtă descriere a regiunii. Transnistria s-a autoproclamat ca fiind republică autonomă în contextul destrămării URSS, are o suprafață de cca 4000 km2 și o populație de 450000 de locuitori (cam câte o treime autodeclarați ruși, moldoveni, respectiv ucraineni), desfășurate de-a lungul Nistrului. După conflictul de-acum 30 de ani Moscova a fixat acolo o așa-zisă forță de menținere a păcii (efectivul de cca 2000 de soldați ce începe azi exerciții militare), cu rol de intimidare, dar și pază a celor 20000 de tone de armament și muniție convenționale rusești depozitate la Cobasna, în stânga Nistrului.

În 2006 s-a organizat un referendum în care majoritatea populației a votat independența Transnistriei față de Moldova și aderarea la Federația Rusă. Importanța geostrategică a teritoriului a fost marcată la începutul războiului ucrainean, la 4 martie 2022 armata ucraineană detonând podul ce leagă Transnistria de regiunea ucraineană Odessa. Moldovenii sunt dependenți energetic de transnistreni, fiind alimentați cu electricitate prin Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, rușii putând să-i manevreze astfel prin simpla acționare a butoanelor. Dacă Moldova ar putea fi considerată o țară de tip enclavă, fiind prinsă strict între Ucraina și România, atunci Transnistria ar fi ''enclava-enclavei'', dar cea cu rol de focos ce se poate detona în următoarea perioadă. Legat de asta, specialiștii au evaluat o posibilă detonare a muniției de la Cobasna ca având cel puțin efectul și forța bombei de la Hiroshima, mai puțin partea cu radiațiile nucleare.

Operațiunea ''Lovitura de stat la Chișinău'' s-a fâsâit, după cum a remarcat și comunitatea internațională, având însă ca efect principal anularea autorității publice a lui Maia Sandu, ce e percepută acum ca un președinte neserios. A rămas însă în executare cealaltă operațiune, a dezghețării conflictului transnistrean, operațiune ce debutează oficial începând de azi. Rușii au anulat acum o săptămână acțiunea sub steag fals a ucrainenilor din Batalionul Azov, deconspirând public faptul că aceștia vroiau să atace Transnistria deghizați în soldați ruși, urmând ca Maia Sandu să ceară apoi oficial sprijinul militar al Ucrainei, care astfel ar fi intrat cu trupele către Tiraspol, dar cu țintă inițială depozitul de la Cobasna. Putin anulase înainte cu o zi înțelegerea cu Moldova referitoare la Transnistria, iar primul efect îl vedem azi, odată cu începerea exercițiilor militare ale armatei transnistrene, ce au fost declanșate după anunțul ucrainenilor că au masat trupe la granița cu Transnistria.

Ce e previzibil să se întâmple în perioada următoare? Printr-un incident (ne)provocat, trupele ucrainene și transnistrene aflate deja față-n față, să înceapă ostilitățile. Rusia a avertizat deja că are pregătite trupe aeropurtate ce vor interveni rapid în conflict, deci un carnagiu este posibil chiar în zilele următoare. Moldovenii se vor declara ca fiind țară agresată militar de către Rusia, deci e previzibil ca NATO să decidă sprijin militar urgent pentru Moldova, ce va fi transformată în teatru de război, pe modelul Ucrainei. Rusia poate activa rezultatul referendumului din 2006, prin care Transnistria a votat aderarea la Federația Rusă și, pe modelul din Donbas, teritoriul transnistrean să fie înglobat Rusiei. De-aici poate începe ofensiva rusească pentru ocuparea sudului Ucrainei, cu țintă imediată Odessa, dar cu una consecutivă ce vizează chiar Gurile Dunării, partea ucraineană.

În ciuda declarațiilor sforăitoare și nerealiste, Ucraina nu mai are azi potențial militar cu care să susțină și acest front (iar Moldova e lipsită total de infrastructură militară!), deci e sigur că NATO va căuta soluții de contracarare a rușilor prin intervenții directe. Țara de serviciu azi nu poate fi decât România, țara-soră a Moldovei, ce-are în vigoare și un tratat de cooperare tehnico-militară cu Ucraina, semnat chiar de către Nicolae Ciucă în septembrie 2020, atunci când era ministrul apărării.

Acum pricepem mai bine de ce Biden a cerut aplauze marțea trecută pentru Maia Sandu, acestea erau de încurajare, deoarece americanii deciseseră deja că o vor trimite la război contra rușilor, dar în fruntea unor trupe ucrainene și românești, că moldovenești nu prea sunt. Să dea Dumnezeu să n-am dreptate în acest raționament, dar felul în care a acționat până acum cuplul Biden-Nuland îmi sugerează clar această perspectivă terifiantă!

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...