Complot în BOR! ÎPS Teodosie se află la un pas de suspendarea din funcția de Arhiepiscop

Postat la: 22.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Complot în BOR! ÎPS Teodosie se află la un pas de suspendarea din funcția de Arhiepiscop

Acum trei zile, DNA Constanța și-a făcut „datoria" față de dorința tripletei Iohannis-Daniel-Bănescu, punîndu-l sub acuzare pe ÎPS Teodosie, deschizînd larg ușa pentru suspendarea acestuia din funcția de Arhiepiscop al Tomisului, așa cum s-a pronunțat BOR cu doar cîteva zile înainte de „reportajul" acelui răspopit devenit jurnalist!

N-am scris nimic în aceste zile despre acest subiect, încercînd să descos puțin ițele acestui caz controversat care este pe masă la cel mai înalt nivel, atît politic, cît și religios. Acum ne-am cam dumirit, atît în ceea ce privește „gașca" de dușmani ai lui Teodosie, cît și asupra marilor greșeli ale acestuia, care s-a înconjurat în ultimii ani de persoane extrem de dubioase pe care nu le cunoaște, dar care sînt de-a dreptul malefice.

Dacă Înaltul ar fi citit modestele noastre articole, poate că și-ar fi dat seama cît de periculos este pentru oricine să se înhăiteze cu oamenii Sistemului. Cînd nu știi cine sînt aceștia, ar fi oarecum de înțeles, dar cînd s-au scris zeci de articole despre unii dintre ei, ai partea ta de vină. Așa e cazul cu ÎPS Teodosie!

Cine privește cu atenție succesiunea evenimentelor înțelege ușor că povestea cu „mita" pentru răspopitul Petrică Leașcu este o făcătură care, în cel mai bun caz, putea să deschidă un dosar penal împotriva acestuia pentru „instigare publică", faptă prevăzută de art. 368, al. 1 din Codul penal: „Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat."

Cel care comite o astfel de faptă se numește, desigur, „INSTIGATOR" și este definit astfel de art. 47 din Codul penal: „Instigator este persoana care, cu intenţie, determină o altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală." Odată cu lectura acestui articol, practic, discuția ar trebui să se încheie, căci avem toate elementele care-l pot incrimina pe cel care a instigat.

Lucrurile sînt clare: instigatorul Petrică Leașcu s-a dus cu intenție vădită la Teodosie pentru a-l determina să accepte să încalce legea și să-i dea lui 20% dintr-o finanțare a Secretariatului pentru culte. Dar Leașcu nu venise la Constanța trimis de Secretariatul pentru culte, ci în urma unui demers „jurnalistic" al celor de la Recorder, deci era, mai degrabă, o farsă de genul „Camera ascunsă"!

Și ați mai auzit vreodată ca o asemenea farsă să deschidă un dosar penal? Evident, nu! Asta îmi aduce aminte de un fost primar al Craiovei care a vrut să ne dea pe mîna justiției în urma unei farse pe care i-am făcut-o în ziua de 1 aprilie (ziua mondială a farselor), inventîndu-i o amantă. Nu s-a potolit decît atunci cînd procurorul i-a spus că se face de rîsul lumii mai mult decît farsa noastră.

Poate că așa s-ar fi întîmplat și cu acest caz dacă lucrurile ar fi fost pe un făgaș normal. Numai că, peste doar două săptămîni (5 decembrie 2023), aveam să aflăm chiar de pe site-ul Recorder o știre năucitoare: „Direcția Națională Anticorupție a anunțat, astăzi, că Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost pus sub urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență"!

Dar cum să nu fim suspicioși, cînd știm că, tam-nesam, numai cu 2 (două) zile înainte de anunțul DNA, adică pe 3 decembrie 2023, un Comunicat al Sfîntului Sinod al BOR anunța măsurile pe care instituția condusă de PS Daniel le va lua în cazul... corupției!

Să citim: „corupţia în rândul BOR se sancţionează astfel: în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, în funcţie de gravitatea faptei; în cazul monahilor, cu excluderea din monahism şi interdicţia de a purta haina monahală".

După acest Comunicat, a ieșit la rampă VASILE BĂNESCU, cel care deține, din motive știute doar prin pădure, funcția de purtător de cuvînt al BOR, cel mai consecvent dușman al ÎPS Teodosie, care anunță, potrivit presei, înființarea unui DNA al BOR, cu trimitere explicită la cazul Recorder și ÎPS Teodosie:

„Tocmai din cauza acestui caz şi a încă unui caz asemănător, Cancelaria Sfântului Sinod va propune Sfântului Sinod, în şedinţa din februarie, configurarea foarte clară a două organisme judiciare care să funcţioneze în sensul următor: patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate folosi dreptul său de devoluţiune, deci de transferare a autorităţii sale unui alt ierarh, mitropoliţilor în general, sigur va fi un astfel de organism şi la Bucureşti, şi un organism judiciar compus nu din clerici, ci din persoane abilitate pentru o anchetă judiciară, care să cerceteze pornind de la suspiciuni, de la apariţia în presă, cum e cazul acum, a unor lucruri foarte grave, să cerceteze în paralel cu autorităţile judiciare sau chiar înaintea lor cazul respectiv.

Neexistând aceste organisme, care se vor întemeia, repet, după şedinţa Sfântului Sinod, în acest moment nu s-a putut întreprinde o anchetă a Bisericii în legătură cu asta (cu cazul în care este acuzat arhiepiscopul Tomisului - n.r.), pentru că subiectul nu e bisericesc, e cât se poate de nebisericesc, aş spune, de vreme ce e vorba de, înţeleg, capul de acuzare cumpărare de influenţă", spune Bănescu pentru Euronews România!

Deci, pentru Teodosie, BOR, la sugestia lui Bănescu, înființează nu un DNA al BOR, ci un adevărat Binom sau trinom care să aducă spaima în rîndul celor mai înalte fețe bisericești! Acest trinom, de genul SRI-DNA-JUSTIȚIE nu-i dă nici o șansă lui Teodosie, căci noul organism este compus din oameni numiți chiar de PS Daniel și va executa pe oricine nu i se supune.

Chestia hazlie este că, dacă ar fi un organism independent, primul anchetat ar trebui să fie însuși PS Daniel pentru felul în care a acces în rîndul călugărilor și, mai ales, felul în care a fost propus în casa lui Andrei Pleșu să devină Patriarhul României, lucru care încalcă grav Canoanele!

Și dacă mai are cineva dubii, iată satisfacția cu care Vasile Bănescu anunță ce i se pregătește ÎPS Teodosie, cel care ar trebui să citească aceste rînduri cu mare atenție:

„Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume".

Textele citate de noi mai sus descriu o realitate pe care ÎPS Teodosie nu o înțelege pentru că dumnealui pune mai presus principiile în care crede și care îi spun că nu se poate întîmpla ce credem noi. Din păcate, se va convinge că lucrurile sînt deja decise și naivitatea sau superficialitatea nu sînt armele potrivite cu care să lupte în astfel de situații.

Pentru cei mai lucizi, declarațiile și actele normative citate de noi mai sus spun că BOR îi lasă, deocamdată, lui Teodosie decizia de a se retrage acum din funcție, altfel va fi suspendat după ce DNA l-a transformat în inculpat, urmînd ca apoi chiar să fie condamnat la închisoare!

Fără îndoiala, și decizia DNA de inculpare, dar și reacția BOR, care, în loc să-l apere pe Teodosie, îl acuză pe față, arată complicități ce seamănă cu perioada binomului Kovesi-Coldea, cînd, dacă intrai pe „culoarul" descris de generalul SRI Dumbravă, nu aveai nici o șansă să scapi, oricît de nevinovat te simțeai!

În mod normal, un om cu statutul ÎPS Teodosie, aflat în situația sa, în care oameni cu greutate și putere îi vor capul, ar trebui să aibă alături oameni loiali care să-l consilieze în chestiuni la care nu are cum să se priceapă, cum ar fi avocați sau jurnaliști, care să-l consilieze în astfel de situații ca aceea cu acel răspopit Leașcă, înainte de a sta de vorbă cu el. Nu avea decît să-i spună „provocatorului" să vină peste cîteva zile, timp în care se putea consulta cu cei care i-ar fi atras atenția că este în fața unei diversiuni a dușmanilor săi. Era așa de simplu!

Dar, așa cum aflat, în ultimul an, în preajma lui Teodosie au apărut două personaje care îi creează mari probleme de imagine: RISTEA PRIBOI, celebrul securist ajuns în Parlament cu sprijinul lui Adrian Năstase (oare, de ce?), și sluga lui credincioasă, ION DEACONESCU, mare poet mondial, un neica nimeni la el acasă. Amîndoi l-au plimbat pe Teodosie prin Europa la tot felul de acțiuni aranjate, care s-ar putea să fie folosite de procurori sau de gașca lui Vasile Bănescu din BOR.

Orice om care este de partea lui Teodosie se va întreba, pe bună dreptate: ce caută Ristea Priboi și Ion Deaconescu alături de Arhiepiscopul Tomisului și ce urmăresc ei?

Biografiile celor doi sînt înfiorătoare. Ristea Priboi a fost acuzat că ar fi condus operațiunea cu bombă de la radio „Europa liberă" și că a torturat muncitorii de la Brașov după protestul anticomunist din 1997, pierzînd chiar procesul cu unul dintre greviști. De asemenea, este de notorietate felul în care a ajuns deputat, spunînd că n-a trecut în declarație că a fost securist pentru că el a fost ofițer de securitate! Bătaie de joc la care presa a tăcut... „la ordin".

Și Ion Deaconescu are biografia lui pătată. Președintele „Academiei Internaționale Mihai Eminescu", o blasfemie la adresa marelui nostru poet, este o acoperire care să ascundă ce rol a avut el în celebrul dosar „Ciobanu", în care Emil Cioran trebuia convins să vină în România și să-l laude pe Ceaușescu! Ion Deaconescu l-a vizitat pe Emil Cioran la Paris (cu voie de la stăpînire) și a publicat o carte-interviu, în care, așa cum a demonstrat Magda Petreu, au fost introduse pasaje care să-l compromită pe filosof ca fiind antisemit!

Alăturarea lui Teodosie de securistul Ristea Priboi și sluga acestuia, Ion Deaconescu (să nu încerce să nege pentru că ne obligă să-i demonstrăm), readuce în discuție prezența în siajul arhiepiscopului constănțean a acelei doamne Aneta Badiu, fostă consul în Israel și Moldova. Într-o convorbire cu ÎPS Teodosie, acesta mi-a spus că m-am înșelat cînd am scris despre Aneta Badiu, după dezvăluirile fostului purtător de cuvînt al Arhiepiscopiei Tomis, pr. Eugen Tănăsescu. L-am crezut. Îl cred și acum, numai că Ristea Priboi și Ion Deaconescu mă determină să fiu mai circumspect.

Una peste alta, ÎPS Teodosie se află într-o situație foarte complicată, din care numai Dumnezeu îl poate scăpa, căci toate tunurile sînt îndreptate spre dumnealui.

Că atacurile sînt nedrepte, venite din partea unora care nu-l iartă pentru atitudinea sa din timpul pandemiei sau de reacția față de războiul din Ucraina, este foarte adevărat. Numai că, în acești peste 30 de ani de la Revoluție, am văzut multe dosare fabricate care au distrus oameni nevinovați. Ar fi păcat ca ÎPS Teodosie să întregească lista abuzurilor DNA, dar primul care trebuie să se ferească să dea apă la moară dușmanilor ar trebui să fie chiar dumnealui.

Ion Spânu

P.S. Îmi mențin sprijinul pentru ÎPS Teodosie, indiferent ce spune Vasile Bănescu și indiferent cum se va finaliza „făcătura" Leașcu. Proiectul lui Teodosie, „Refacerea Mitropoliei Tomis", este mai presus de oricine și orice, pentru că este proiectul de peste milenii al României creștine!

loading...
PUTETI CITI SI...