Cine-a-ntins coarda?

Postat la: 30.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Cine-a-ntins coarda?

Valul de proteste contra restricțiilor generate de pandemia de covid era de așteptat. Coarda s-a întins deja prea mult și ceea ce se întâmplă în mai toată Europa, ca să nu spun în întreaga lume, nu putea ocoli România.

Degeaba ne mândrim cu o poziție fruntașă la numărul de vaccinați, dacă nu înțelegem nici după un an de bâjbâieli că esențial pentru învingerea pandemiei era dialogul cu populația, conștientizarea ei, nu sechestrarea în case și amenințarea cu o ploaie de amenzi. Polițiștii indieni îi iau la palme pe cei care nu poartă masca sau îi altoiesc cu joarda peste picioare și cred că la modelul ăsta se referea Raed Arafat când spunea că la noi restricțiile sunt mai blânde. Problema lui și mai ales a noastră e că nici astăzi nu s-a lămurit măcar chestiunea cea mai simplă, legată de măștile obligatorii!

După ce am aflat că o droaie erau neconforme, dar s-au vândut în draci, bine mersi, generând evident o serie de infectări, s-a trecut la retragerea lor de pe piață și la lansarea altor modele, inclusiv cele create de marile case de modă ale lumii și contrafăcute rapid de chinezi! Tipul cel mai răspândit, pe care-l afișează public atât șeful statului, cât și mai toate autoritățile și parlamentarii, rămâne cel alb-bleu în trei straturi, din care și-a făcut provizii fiecare dintre noi. Tocmai s-a anunțat însă că în Germania singura mască obligatorie este FFP2, cu cinci straturi, cu sau fără supapă! Noi continuăm să ne infectăm galopant, defilând în neștire tot cu alea de acum un an, omologate între timp dar, după cum spun nemții, perfect inutile!

E cel puțin ciudat de ce specialiștii noștri - recte ministrul Voiculescu și secretarul de stat Arafat - nu or fi catadixit să dea măcar un telefon la Berlin, pentru a afla de ce s-a renunțat acolo la măștile banale, cu trei straturi, și s-a dat directiva pentru FFP 2. Or, dacă nici la nivelul acesta de protecție elementară nu suntem în stare să luptăm cu pandemia, ce să ne mai mire că multiplicăm prostește restricțiile, pe zile, pe ore, pe noi calcule la mia de infectați, pe programele magazinelor, restaurantelor și teraselor, ca să nu mai vorbim și despre lumea artelor?!

Degeaba se laudă premierul Câțu că o să ne umplem de milioane de vaccinuri, dacă nu s-a gândit nici el s-o întrebe pe Frau Van der Leyen, când s-au întreținut la Bruxelles, cum stă treaba cu măștile FFP2, în timp ce el avea atârnată la cingătoare una de-aia, de-ale noastre! Bașca doctorul Arafat, care a apărut ieri cu o mască-șic, pe care erau imprimate siglele... sponsorilor că, vorba aia, reclama e sufletul comerțului!

Primul ministru ar trebui să ia taurul de coarne, să-l ierte pe ministrul Voiculescu de povara de a mai gestiona sănătatea românilor și să-l convingă pe doctorul Arafat că, dacă ne mai izolează mult în case, riscăm să murim cu zile. Nu mă încăzește cu absolut nimic declarația șefului guvernului că "îi înțelege" pe toți cei care protestează de-a lungul și de-a latul țării. S-a mers deja prea departe cu interdicțiile, cetățenii nu mai suportă, oamenii de afaceri au ajuns pe jantă, cu salariații lor cu tot, iar sindicatele s-au mutat în stradă, de la cele din sănătate și învățământ, la Horeca, polițiști și pensionari!

Nu s-a speriat nimeni că unii au fost făcuți teroriști și alții mafioți, atâta timp cât salariile sunt înghețate, ca și pensiile, sau că dinspre guvernare nu se vorbește decât despre restructurări și concedieri, cum a anunțat deunăzi și ridicolul ministru Drulă, de la Transporturi. Băiatul ăsta, deputat de Timiș din câte știu, ar fi prezentat proiectul autostrăzii A9, Timișoara-Moravița, care duce spre Serbia, dar care, potrivit presei bănățene, ajunge în... Bulgaria, din cauza identificării traseului pe hărți vechi de vreo 15 ani!?! În plus, autostrada ar trece prin mijlocul unei localități (Moșnița Nouă) care tocmai și-a asigurat banii europeni pentru rețeaua de apă și canalizare. Ministrul Drulă însă are treabă cu bucureștenii, că de la el a și izbucnit greva spontană de la metrou, pentru care și-a cerut scuze cu întârziere. Nu înainte de a-și regiza gestul penibil, trăgându-și masca de pe față și amenințându-l teatral în fața presei pe liderul sindical: "Rădoi, s-a terminat, nu mai merge!"

Adevărul e că nu mai merge cu acest stil de guvernare, care a scos lumea din răbdări. Coarda s-a întins prea mult și nu revenirea la câteva aiurite restricții va îndrepta lucrurile. Orice măsură trebuie discutată cu oamenii, civilizat și pe înțelesul tuturor, cu sindicatele trebuie negociat deschis și democratic, iar apropo de cum vom petrece sărbătorile pascale, modelul trebuie luat tot din Germania, unde Angela Merkel și-a însușit personal vinovăția pentru interdicțiile anunțate înaintea Paștelui catolic, și-a cerut scuze și le-a anulat!

Horia Alexandrescu

loading...
PUTETI CITI SI...