Ce ciudățenii au mai apărut la proteste și dacă totul are legătură cu cerealele așa-zis ucrainene?!

Postat la: 16.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce ciudățenii au mai apărut la proteste și dacă totul are legătură cu cerealele așa-zis ucrainene?!

Nu vreau să-i denigrez deloc pe protestatarii aflați în necaz, de bună credință, ba chiar îi laud și apreciez, dar sunt multe elemente ciudate în desfășurarea acțiunilor din stradă pe care îmi propun să le analizez. În primul rând, am fost contrariat încă din primele momente ale protestelor în două etape.

Prima dată la apariția știrii pe surse, preluate în mod cvasi-unanim de către presă, conform căreia AUR și Simion ar fi organizat ditamai deplasările transportatorilor și fermierilor către București, în condițiile în care nu era prezentată absolut nicio dovadă pentru așa ceva. Apoi m-a uimit faptul că George Simion n-a fost bine primit alături de protestatari, iar pentru Șoșoacă erau deja pregătite strigături cu „Moby Dick" și nu mai continui. Cum adică să refuzi sprijinul opoziției politice, dacă tu, ca protestatar, vrei să-ți atingi scopurile, în condițiile în care prezența unor demnitari alături de tine poate dilua sau bloca excesele forțelor de ordine?

De asemenea, tot în șirul ciudățeniilor, marchez tăcerea suspectă a lui Marcel Ciolacu, ce n-a dorit dialog inițial, motivând că nu este reprezentare instituțională a protestatarilor, pentru ca mai apoi doar să mimeze un dialog, iar aceiași „nereprezentativi" chiar să semneze documente cu Ministrul Agriculturii. După asta au apărut date despre cei aleși să negocieze, ce-i așezau ba în rândurile PSD, ba ca angajați ai unor consilii județene, cum este cazul celui de la Buzău; sau au apărut informații că din Giurgiu și Prahova se trimit oameni, fermieri și transportatori la proteste de către însuși Dan Motreanu sau Iulian Dumitrescu de la PNL, respectiv din alte județe din sud, Oltenia sau din Moldova, de către lideri pesediști. Nu mai vorbesc aici despre excesele polițiștilor, ce au trecut de la amenințarea cu arma și reținerea nejustificată a lui Angi Șerban, direct la fraternizarea cu protestatarii, peste noapte, anunțată de către liderii sindicali ai polițiștilor. Sau poate cel mai ciudat și neanalizat lucru e că ni s-a spus că erau prinse deja în buget măsurile pentru fermieri, deci de ce nu s-au aplicat? Sau s-a așteptat exact acest protest public, probabil artificial iscat, pentru ca acestea să fie comunicate cetățenilor.

Deci, fără să mai înșir și altele, apare destul de clar existența unui plan pe care nu-l puteam desluși, însă, fără gafa lui Grindeanu, expusă de către fermierul Ștefan Muscă. Sorinel de la Transporturi i-a anunțat pe protestatari că nu se discută nimic despre Ucraina, în condițiile în care majoritatea necazurilor recente ale agricultorilor și transportatorilor români vin chiar de la alegerea sinucigașă a guvernelor lui Klaus Iohannis de a-i favoriza în ultimul an pe ucraineni în dauna românilor. Colac peste pupăză, vine declarația de ieri a unui oficial american, care zice că nu se concepe ca România să nu sprijine în continuare Ucraina pe tema exportului de cereale, iar apoi apare în poză Iulian Fota de la Davos, care, reprezentând Guvernul României, negociază un acord de parteneriat strategic chiar cu ucrainenii lui Zelenski. Ce acord strategic putem avea cu ucrainenii, în afara înlesnirii exporturilor de cereale, pentru că arme sau bani noi nu avem de unde să le dăm? Mai apoi, amintiți-vă că v-am explicat din 2022 că aceste cereale despre care se discută nu sunt ucrainene. Ele aparțin celor trei mari, cele mai mari companii americane din agricultură ce au cumpărat în anul 2021 jumătate din terenul agricol al vecinilor noștri, prin semnătura lui Zelenski, dar războiul i-a împiedicat să-și valorifice marfa, putând să facă asta doar pe filieră românească și realizând astfel profituri de zeci de miliarde de euro. Și totuși, vă întreb, prieteni goldiști, de ce nu auzim în ultimele 6 zile de la protestatari lozinci orientate contra exportului din Ucraina, în condițiile în care doar asta ne-au explicat pe televiziuni fermierii și transportatorii în 2023 și în condițiile în care din Polonia până în Germania asta scandează fermierii din acele țări care sunt în stradă?

Sper că am fost destul de clar ca să puteți pricepe că s-a pus în scenă o operațiune prin care nevoia de bază, anume sistarea exportului și tranzitului de cereale așa-zis ucrainene, să fie acoperită prin alte cerințe, serioase și ele, ce țin de taxe și costuri la asigurări. Să presupunem că acestea se rezolvă, dar e clar că va rămâne în vigoare înțelegerea cu ucrainenii, care va continua să submineze agricultura românească, să-i falimenteze pe mulți dintre fermierii români mai mari sau mai mici. Asta vom vedea. Mai avem una sau două zile până când acest lucru va deveni și mai clar și atunci vom avea și tabloul exact al operațiunii puse la cale la început de an.

Cozmin Gușă

loading...
PUTETI CITI SI...