Candidata specializată în integrarea LGBTQ+

Postat la: 12.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Candidata specializată în integrarea LGBTQ+

O mișcare dibace a alianței PSD-PNL, prin plasarea drept cap de listă la alegerile europarlamentare a șefei reprezentanței UE la București, Ramona Chiriac. Spunem dibace, pentru că manevra le va aduce liberalilor și social-democraților voturi de unde s-ar fi așteptat mai puțin: din comunitatea LGBTQ+ și din rîndul feministelor.

Ramona Chiriac, fosta șefă de cabinet a liberalului Mihai Berca, are un background de studii interesant, deținînd două masterate, unul în studii europene, altul în studii de gen. Studiile de gen, trebuie spus, sunt un domeniu relativ recent introdus în România și vizează, între altele egalitatea de gen, ca și integrarea socială și drepturile comunității LGBTQ+. Primele asemenea studii au fost introduse la noi de cea mai cunoscută feministă din România, prof.univ.dr.Mihaela Miroiu, o intelectuală plasată dintotdeauna în tabăra anti-PSD a societății civile.

În urmă cu patru ani, reamintim, Parlamentul României a votat o modificare a legii Educației prin care se interzicea introducerea în învățămînt a studiilor de gen, dar CCR a declarat respectiva prevederă drept neconstituțională. Deschiderea listei europene cu Ramona Chiriac, o specialistă în promovarea comunității LGBTQ+ și a feminismului (a avut cîndva și un ONG pe această temă) poate aduce un neașteptat bagaj de voturi pentru alianță, în condițiile în care un studiu IPSOS de anul trecut releva că 9% dintre români se identifică drept LGBTQ+, incluzînd aici lesbiene, gay, transsexuali, bisexuali, pansexuali, omnisexuali ori asexuali.

Cunoscute prin poziționarea anterioară fermă de partea familiei tradiționale și împotriva parterniatelor civile, nemaivorbind de căsătorii same sex, PSD și PNL marchează o reorientare spectaculoasă și, foarte probabil benefică pentru imaginea lor, în special la Bruxelles și creează o concurență serioasă pentru partide precum USR și REPER.

Bogdan Tiberiu Iacob

loading...
PUTETI CITI SI...