Bursa de la Bucureşti a început să producă milionari români din IPO
Postat la: 30.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Bursa de la Bucureşti a început să producă milionari români din IPO, ca la americani, şi investitori în junk bonds, unde dobânzile sunt de 3 ori peste piaţă. Dar să nu uităm că la un moment vor apărea şi prăbuşiri ale acţiunilor, plus celebrele default-uri.
După privatizarea în masă de la mijocul anilor '90 şi apoi scoaterea pe Bursă şi pe piaţa Rasdaq a întreprinderilor de stat, care a făcut primii milionari în dolari din cupoane, listarea primelor companii private - Impact şi Banca Transilvania, de exemplu -, au urmat anii 2000, cu generaţia SIF-urilor, care au crescut de 6-8 ori, creşterea spectaculoasă a Petromului (nici până acum nu a ajuns la vârful din 2007), listarea unor mari companii de stat (Transgaz şi Transelectrica), după care a venit criza din 2007-2008 şi Bursa s-a oprit în loc timp de 5-6 ani.
Noroc că s-au mai listat Fondul Proprietatea şi Nuclearelectrica, ca să mai revitalizeze piaţa. Ponta, în dorinţa de afirmare externă, a listat Romgaz, Electrica în 2014, dar după plecarea lui de la guvernare piaţa bursieră a devenit o teză de doctorat pentru guvernarea Cioloş, Grindeanu, Tudose sau Dăncilă. Aşa că nu s-a mai întâmplat nimic din perspectiva unei decizii a guvernului.
Noroc că Ludwik Sobolewski, un polonez ajuns la Bucureşti să conducă Bursa, a creat paţa AeRo, cu reguli mai puţin stricte de listare, care a deschis un drum la bursă pentru companiile antreprenoriale româneşti mai mici care, în căutare de capital, fie au vândut acţiuni, fie obligaţiuni negarantate şi cu dobânzi mult mai mari, de 2-3 ori faţă de un credit bancar şi de 3-5 ori mai mult decât un depozit bancar, ceea ce pe vremurile acestea cu dobânzi aproape de zero la euro şi 3% la lei pe an este chiar o superafacere.
Americanii, are au inventat în anii '80 acest tip de obligaţiuni, le denumesc junk bonds, întrucât poartă un risc mult mai ridicat, sunt negarantate, iar în cazul unei insolvenţe sau unui faliment investitorii pierd cel mai mult. În noua lume creată de piaţa AeRo, Bittnet, o companie din industria IT, a înregistrat până acum cea mai spectaculoasă creştere a acţiunilor, de 15 ori în 6 ani. Dacă în 2016 investeai 1.000 de euro în acţiuni Bittnet, acum aveai peste 15.000 de euro.
După Bittnet a urmat Life is Hard - cu o dublare a preţului acţiunilor de la listare, Ascendia - cu o dublare a preţului acţiunilor, iHunt - cu o creştere de 10 ori a preţului acţiunilor, iar în ultima perioadă Norofert - cu o creştere de 4 ori a preţului acţiunilor, MAM Bricolaj - cu o dublare a preţului acţiunilor, SafeTech - cu o creştere de aproape 3 ori a preţului acţiunilor, Agroland - cu o creştere de 80% a preţului acţiunilor.
Înainte de a veni la Bursă, aceste companii au vândut o parte dintre acţiuni în plasamente private care s-au epuizat în câteva minute, cu un preţ sub cel din listare, ceea ce a permis ca cei care au cumpărat prima dată acţiuni să-şi facă de câteva ori banii. Nu este nimic în neregulă în aceste operaţiuni, piaţa americană fiind plină de astfel de plasamente private.
Spre exemplu UiPath, cel mai valoros start-up din IT pornit din România, a vândut acţiuni în plasamente private succesive în ultimii patru ani, prin care a atras 2 miliarde de dolari. Acum, toţi aceşti investitori vor să-şi facă banii, odată cu listarea UiPath pe bursa americană, asta dacă piaţa va accepta un preţ mai mare decât 35 de miliarde de dolari, la cât a fost evaluată compania la ultima serie de vânzare de acţiuni.
Toate aceste companii antreprenoriale româneşti care au venit pe Bursă au câte un acţionar principal, care a devenit multimilionar în lei şi în euro. Spre exemplu Horia Gardoş, cel care deţine 76% din Agroland, are o deţinere personală de aproape 200 de milioane de lei, adică 40 de milioane de euro; Cezar Stroe de la iHunt, cu 75% din acţiuni, deţine 75 de milioane de lei; Cristian Găvan de la MAM Bricolaj, cu 67% din acţiuni, deţine 58 de milioane de lei; fraţii Logofătu de la Bittnet, cu 25% din acţiuni, deţin 40 de milioane de lei.
Reţeaua de clinici de stomatologie Doctor Leahu a vândut obligaţiuni pe Bursă în decembrie 2019 de 10 milioane de lei , cu o dobândă de 7,5%. Agroserv Măriuţa, care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, a vândut obligaţiuni de 3 milioane de euro, la o dobândă de 5,25%. Agroland are obligaţiuni de 8 milioane de lei pe 5 ani, cu o dobândă fixă de 9% pe an . Acestea sunt doar câteva exemple de vânzare de obligaţiuni. Şi Bittnet are obligaţiuni în piaţă. La un moment dat, pierzi şirul obligaţiunilor care ies pe Bursă, având în vedere că acum piaţa a ajuns să listeze săptămânal aceste tipuri de instrumente de împrumut.
Piaţa AeRo, unde se listează aceste acţiuni sau obligaţiuni, va deveni extrem de aglomerată în următorii ani, având în vedere că sunt tot mai multe comanii româneşti cu antreprenori români şi străini în spate, care vor dori fie să strângă bani, fie să-şi "cashuiască" o parte din acţiuni. Aşa s-a întâmplat şi în Polonia în anii 2000, aşa s-a întâmplat în Grecia la finalul anilor '90, aşa s-a întâmplat şi se întâmplă la americani în fiecare zi. Toate aceste operaţiuni vor face Bursa de la Bucureşti mai vizibilă în ochii românilor şi a investitorilor care ar vrea să câştige mai mult decât dacă să-ar ţine banii la bancă sau în obligaţiuni/titluri de stat.
Dar piaţa bursieră nu aduce întotdeauna câştiguri. Spre exemplu, acţiunile Sphera, care operează magazinele Pizza Hut şi KFC, au scăzut de la 42 de lei la listare, la 15,5 lei în prezent. Acţiunile Digi, care operează reţeaua de internet printre cele mai bune din Europa, a adus investitorilor pierderi de la listare încoace, având în vedere că preţul acţiunii a scăzut de la 40 de lei la 28 de lei, iar acum se tranzacţionează la 36 de lei.
Cel mai bun exemplu este chiar evoluţia BET-ului, principalul indice bursier, carede-abia în martie 2021, după 14 ani, a reuşit să-şi revină şi să depăşească maximul istoric atins în vara lui 2007. Deci nu este obligatoriu ca orice listare să aducă câştiguri mari investitorilor, se mai înregistrează şi pierderi.
De asemenea, Bursa se va confrunta şi cu situaţii în care percepţia este una, iar realitatea este alta. Spre exemplu Norofert, o acţiune care a adus investitorilor din plasamentul privat creşteri absolut spectacoloase, se confruntă acum cu o situaţie destul de complicată, având în vedere raportul auditorului, care şi-a exprimat ndoieli cu privire la situaţia financiară a companiei. Norofert a replicat imediat, susţinând că între timp a rezolvat o parte dintre probleme, dar acest lucru a însemnat o scădere a preţului acţiunilor cu aproape 15%.
Nu cred că Norofert va fi un caz singular, cred că se vor întâmpla multe episoade de acest gen în cadrul companiilor de pe AeRo, acolo unde regulile nu sunt atât de stricte. De asemenea, nu cred că toate companiile vor avea o situaţie financiară şi o evoluţie atât de spectaculoasă încât îşi vor onora fără probleme plăţile la obligaţiuni şi, în final, răscumpărarea acestora. Acest gen de evenimente se întâmplă peste tot, pe toate bursele din lume.
Dar ceea ce este important este că Bursa de la Bucureşti a devenit o opţiune pentru companiile româneşti de a găsi finanţare, de a atrage investitori, de a vinde obligaţiuni şi acţiuni. Bursa de la Bucureşti ar putea deveni mai puternică şi mai spectaculoasă dacă reuşeşte să atragă companii private româneşti mai mari, cu branduri puternice care, bineînţeles, vor atrage şi investitori străini, ceea ce va ridica toată piaţa.
Ca să nu mai vorbim de listarea marilor companii care mai sunt în mâna statului - Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti etc -, ceea ce ar face din România ce a fost Bursa de la Varşovia în anii 2000.
Dar pentru asta guvernul Cîţu, considerat liberal având în vedere componenţa lui PNL-USR-UDMR, ar trebui să facă mai mult pentru piaţa de capital, să se grăbească cu listarea companiilor de stat, asta dacă cred în acest proces şi nu sunt intimidaţi de PSD. Este total inexplicabil cum în 3 luni de guvernare nu a reuşit să facă mai mult decât au făcut Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu, care la mijlocul anilor '90, într-o societate care nu credea în capitalism, au listat mii de întreprinderi de stat la Bursă şi pe piaţa Rasdaq.
Cristian Hostiuc
-
Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
Condiția necesară în SECURISTAN pentru ca Georgescu să fie lăsat să candideze:
-
Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
Ascultam Oratoriul „Messiah" a lui Händel, singura operă muzicală care evocă întreaga viaţă a lui Iisus și mă gândeam la ...
-
Mai putem conta doar pe miracole
Un artist român celebru spunea înainte de 1989, când era supărat „politic" sau „istoric", că, din nefericire, România ad ...
-
Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
S-a închis și mult-așteptatul an electoral 2024, ce-ar fi trebuit să marcheze finalul marasmului instalat în țară în tim ...
-
Și-au băgat și americanii coada în ‘89
Aparent răsturnarea regimului Ceaușescu a fost opera rușilor, mai ales ca atât cei din aripa civilă cât și din cea milit ...
-
Lucruri complicate in cyberspace
Sa punem lucrurile cap la cap dupa dezvaluirile din investigatia Snoop, apropos de banii pentru campania pe TikTok a dom ...
-
Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
Aproape că nici nu era nevoie de ședința CSAT din 28 noiembrie și de desecretizarea documentelor CSAT din 4 decembrie. E ...
-
Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
HOTNEWS a publicat ieri dovezile ce atestă că acel candidat acuzat (fără dovezi!) c-ar fi fost promovat cu banii rușilor ...
-
Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
La început a fost frica. Frica de a pierde puterea. De a fi alungat de la măcelărie. Apoi frica s-a transformat în panic ...
-
Între "Stop the Pigeon!" și "Conjurația imbecililor"
Cărțile nu reușesc să ofere imaginea caricaturală a unei societăți, așa cum celebrul serial "Dastardly and Muttley in Th ...
-
Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
Acesta nu este un articol ireverențios la adresa Alinei Mungiu-Pippidi, deși am văzut că are parte și de asemenea artico ...
-
Ne învârtim în cerc. 1989-2024
Revoluțiile din Estul Europei din 1989 au fost "cu voie de la poliție". Toate regimurile erau controlate de către ruși, ...
-
Azi, ori ești drac, ori ești Mesia...
Și-a dat Tolo cu părerea. Și-a tot dat în ultimele trei decenii. Mai întâi, despre sport, apoi, și despre ce se întâmplă ...
-
Vine Craciunul E-urilor
Vine Craciunul așa ca haideți să vedem ce mai ni se oferă de mâncare prin restaurante. Dacă ne uităm la meniurile afișat ...
-
Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
M-am gândit să încep analiza de azi prezentându-vă dilema mea referitoarea la originea declarației lui Hunor Kelemen des ...
-
România - starea de comă. Indusă
"Suntem țara lui Cain, în care Abel n-a murit încă de tot. Dar va veni pedeapsa lui Dumnezeu, mașină, și-i va mătura pe ...
-
Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
Minciunile SRI din documentele desecretizate de CSAT sunt demolate de STS. Armata tace. SRI minimalizează rolul STS în g ...
-
Oligarhie, tehnocraţie, democraţie
Aceasta analiză pe care o postăm mai jos îi aparține lui Petru Romoșan și datează din anul 2013. Motivul pentru care cre ...
-
SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
Azi-noapte am adormit târziu, mi-am tot proiectat în minte cât de sumbru arată viitorul în România, dar și măsurile repr ...
-
VICTORIA A LA PIRUS A SISTEMULUI. TIC-TAC!
Sigur și eficient, teroriștii politici și mediatici, coordonați de Sistemul Securist, cu sprijinul slugarnicilor judecăt ...
-
MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
Decizia Curtii Constitutionale, de anulare a alegerilor prezidentiale, este inadmisibila. Asistam la o Lovitura de Stat ...
-
OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
Situația: ne aflăm în plină lovitură de stat. O facțiune alcătuită din politicieni, membri din serviciile interne și din ...
-
Mobilizare pestriță pro Lasconi: Maia Sandu cu Soros al ei, vedete expirate/ciudate, LGBT-iști, episcopul greco-catolic, dar și regele Cioabă, Băse plus Poponeț-ul lui Ciolacu
Suntem înainte cu două zile de votul pe care nici nu știu cum să-l categorisesc ca să-i dau importanța cuvenită, votul d ...
-
Frica de Georgescu
Spuneam mai deunăzi ca niciodată până astăzi nu a fost așa o campanie antipersoana plină de mizerie, atac la persoana, f ...
-
Cum l-au ratat serviciile pe Călin Georgescu?
Sub presiunea președintelui Klaus Iohannis, dar și a coaliției de partide anti-Georgescu, a fost desecretizat un documen ...
-
Revoluție conservatoare la București!
Cu rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, câștigătorul alegerilor, independentul C ...
-
De ce și cum au fost influențate alegerile de rețelele sociale?
În decembrie 1989 Victor Rebengiuc s-a dus la TVR și a pus pe masă un sul de hârtie igienică, îndemnându-i pe lăudătorii ...
-
Președintele să fie ales clar în diaspora!
Eu în niciun caz nu voi vota cu Elena Lasconi ca să fie foarte clar. Am scris lucrul ăsta mai demult și rămâne așa cum a ...
-
„Nu mai pot!" a devenit „POT": Partidul Oamenilor Tineri zguduie politica românească!
România s-a trezit. Tinerii, considerați cândva doar spectatori apatici ai jocurilor de culise din politică, au pășit pe ...