Băsescu nu se poate dezlipi de Petrov

Postat la: 12.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Băsescu nu se poate dezlipi de Petrov

Este din ce în ce mai clar. Așa cum a preconizat și el, așa cum am preconizat și noi, Traian Băsescu a decis irevocabil să candideze pentru poziția de primar general al Capitalei. Iar Eugen Tomac, liderul formal al PMP, anunță o performanță. Într-o singură zi, fostul președinte a strâns numărul necesar de semnături de la bucureșteni. Se duce în cursa electorală ca un buldozer. Și lansează o bombă colosală. Vrea înapoi numele Partidului Democrat Liberal. PDL. O dovadă în plus că, oricât de rapid decolează, nu poate divorța de Petrov.

În graba de a scurtcircuita clasa politică, anunțând că PMP își va schimba denumirea în PDL, Traian Băsescu lansează un semnal extrem de puternic de alarmă la adresa clasei politice în general și a PNL în special, dar totodată stârnește o uriașă confuzie. Și chiar dezorientare în interiorul propriului electorat.

La viteză, luat de val, Traian Băsescu anunță într-un interviu televizat că a decis să solicite Partidului Național Liberal să accepte ca PMP să preia denumirea fostului său partid. Respectiv denumirea de PDL. Partidului căruia, dacă ne amintim bine, i-a spus adio „la perdeluță". Atunci când s-a despărțit de Vasile Blaga, dezamăgit fiind că acesta o ținea la colț, cu genunchii pe coji de nucă, pe Elena Udrea. La scurt timp de la acest anunț bombă, vine un altul, care ne lasă cu gura căscată. De la Eugen Tomac. Care oficial este liderul PMP, un partid creat în retortele de la Cotroceni pe bani publici, atunci când Traian Băsescu era președinte. Acesta informează opinia publică că intenția invocată de Traian Băsescu este tardivă. În sensul că deja avusese loc o scurtă discuție cu Ludovic Orban pe această temă. Inițiată chiar de Tomac. În calitatea sa oficială de președinte PMP. Și de aliat la guvernare al Partidului Național Liberal. Prin urmare, Băsescu a prins la un moment dat ideea din zbor, a preluat-o și a lansat-o ca și când ar fi fost a lui. O nouă precizare a aceluiași Eugen Tomac înțeapă balonul și îl sparge în plin zbor. Tomac, pentru a-și întări spusele, explică faptul că de fapt nu a existat o solicitare din parte lui adresată președintelui PNL, ci doar o informare asupra intențiilor pe care le are. Cum așa? Foarte simplu, explică Tomac. Această denumire de PDL nu reprezintă un asset al liberalilor, ci este adjudecată de PMP. Cu toate drepturile aferente. Așa că Băsescu, pus în încurcătură, încearcă să scape spărgând pur și simplu zidul. Și anunțând că denumirea de PDL se află fix în sertarul PMP. Și poate fi oricând activată. Moment în care intervine în forță buldogul.

Buldogul, cum a fost poreclit chiar de către Traian Băsescu cu mai mulți ani în urmă Vasile Blaga, ultimul președinte PDL, aruncă o nucleară în direcția ex-președintelui, adică lui Petrov, alias Băsescu. În ce constă nucleara? Vasile Blaga explică faptul că PDL a fuzionat prin absorbție cu PNL. Ca urmare, în acel moment PNL a supt și sigla PDL. Când a luat sediile, când a preluat inventarul, când i-a preluat pe membrii cu organizații cu tot, a preluat și denumirea. O denumire cu care face ce vrea. Și care ar aparține pe veci PNL. Dacă așa stau lucrurile, lovitura pentru tandemul Băsescu-Tomac, un tandem și așa incoerent la începutul acestei săptămâni, este năprasnic. Ar rezulta că nici nu s-a lansat bine în campania electorală noul candidat la funcția de primar general al Capitalei și, iată, deja nu se știe cine va candida. Băsescu, care a fost de mai multe ori ministru, primar general un mandat, veșnic parlamentar, președinte al României două mandate, președinte de partid, iar în prezent europarlamentar, sau Petrov, un jalnic măscărici al Securității, care vărsa acestei instituții de-a valma delațiunii reale, amestecate cu dezinformări numai și numai pentru a-i câștiga încrederea? Acum cine candidează de fapt la București? Băsescu sau Petrov?

Este momentul să căutăm o explicație. Să vedem de ce a devenit această temă atât de importantă, încât mai mulți oameni politici aleargă pe scenă pentru a o dezbate? Și un analist de talia lui Bogdan Chireac se grăbește să afirme că, reactivând denumirea de PDL, Băsescu dă o magistrală lovitură politică și demonstrează că este hotărât să câștige lupta? Cunoscutul analist a afirmat textual: Dacă Băsescu a intrat în război, îl va câștiga. El nu știe să piardă! Deci în ce constă importanța denumirii?

Răspunsul la această întrebare l-a sugerat chiar Traian Băsescu. Este partidul care a deținut guvernarea și a obținut două mandate prezidențiale. De unde deducem că respectivul domn încearcă să defileze în campania electorală punându-și vechea uniformă cu decorații cu tot. Evident că nu mai este timp până la desfășurarea alegerilor să schimbe denumirea PMP în PDL și să încerce procedând astfel să recupereze și electoratul bucureștean al fostului partid. Asta o știe Băsescu foarte bine. Dar Petrov este nostalgic. Petrov încearcă să-l hrănască pe Băsescu cu nectarul vremurilor trecute. De mult apuse. Într-o tentativă de a zgândări memoria colectivă a foștilor fani PDL. Și de a-i atrage de partea lui. Pe de altă parte, băgând astfel bățul în gardul PNL, Traian Băsescu le arată liberalilor pisica. Dacă liberali îl activează pe Petrov, Petrov activează la rândul său PDL. Ceea ce, în plină campanie electorală pentru locale, dar mai ales pentru parlamentare, poate reprezenta o lovitură psihologică aplicată unui electorat liberal deloc omogen, încă împărțit între fanii celor două partide care au fuzionat. Și care înainte s-au dușmănit de moarte.

Rezultă că, decolând în mare viteză de pe pământ și din realitate, Traian Băsescu o face ținându-l strâns în brațe pe Petrov. Cu Petrov în brațe, mă îndoiesc cât se poate de serios că va avea succesul pe care îl profețește Bogdan Chireac.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...