Amurgul mitului superioritatii modelului american

Postat la: 04.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Amurgul mitului superioritatii modelului american

Mitul generator al modelului democratiei americane, care a facut posibila impartirea lumii, dupa al Doilea Razboi Mondial in sfere de influenta ideologica si mai apoi, dupa prabusirea URSS sa devina singurul motor viabil al lumii libere, este la un pas de a se narui.

Epoca Obama, urmata de "uraganul" Trump si mai ales noua configurare de putere de la Casa Alba au reusit in doua decenii, contraperformanta de a pune sub semnul intrebarii moralitatea, etica si sustenabilitatea modelul american in lume!

E limpede ca de cel putin 20 de ani, de cand America a incetat sa mai fie unica hegemonie, impartindu-si acum influenta cu Republica Populara Chineza, nu prea mai dispune de coeziunea necesara pastrarii ordinii liberale chiar si in plan intern.

Analistul geopolitic Alastair Crooke, diplomat britanic, fondatorul si directorul Forumului Conflictelor sustine ca epoca unipolara americana s-a oprit si contabilizeaza acum opozitii de tot felul atat in strainatate, cat si in tara.

In ciuda optimismului noi administratii Biden care a anuntat triumfalist ca "America is back" , conflictele si vulnerabilitatile interne pun sub semnul intrebarii, daca dupa revenire, establishment-ul va reusi sa convinga intreaga lume de superioritatea modelului american.

Principalele vulnerabilitati americane sunt legate in primul rand de inechitatea sistemului, spre exemplu elitele globaliste, Wall Street-ul si in general sistemul speculativ care face posibila concentrarea unor imense resurse in mainile unei super minoritati si apoi, nivelurile uriase de datorii impuse unei clase muncitoare prost platite vor alimenta toate curentele populiste, anti-americane si occidentalo-sceptice, iar China abia asteapta sa speculeze toate slabiciunile, incercand sa demonstreze superioritatea modelului de la Beijing: o tara, doua sisteme!

Lacomia Vestului este arma Estului, iar chinezii lucreaza metodic prin propaganda si manipulare la cucerirea psiho-afectiva a lumii libere! Faptul ca Germania si Franta vor sa faca afaceri mari in continuare cu democratii i-liberale in defavoarea intaririi frontului comun cu SUA, este un semn clar, ca strategia comunistilor are succes.

Oreste Teodorescu

loading...
PUTETI CITI SI...