Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice

Postat la: 22.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice

SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.

Comutatorul molecular "fabricat în Italia" este capabil să restabilească răspunsul la lumină al neuronilor retinei afectaţi de retinopatie pigmentară şi degenerescenţă maculară asociată vârstei, două afecţiuni care pot duce la orbire.

Comutatorul molecular poartă numele de "Ziapin2", iar rezultatul, obţinut pe modele preclinice, oferă speranţe pentru recuperarea vederii în cazul pacienţilor cu boli degenerative ale retinei, conform studiului publicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications de Institutul Italian de Tehnologie (IIT) şi de spitalul IRCCS San Martino din Genova, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Milano şi cu sprijinul fundaţiei Telethon.

Retinopatia pigmentară este o boală genetică relativ rară, care afectează una din 3.500 de persoane, în timp ce degenerescenţa maculară asociată vârstei afectează 7-8% din populaţie, iar incidenţa acesteia creşte odată cu îmbătrânirea. Până în prezent nu există terapii eficiente pentru restabilirea vederii, iar strategii precum proteza retiniană au condus doar la rezultate parţiale.

Un progres major ar putea fi înregistrat acum datorită moleculei "Ziapin2", sintetizată şi testată pentru prima dată în 2020 de Chiara Bertarelli, Guglielmo Lanzani şi Fabio Benfenati. Acest rezultat al colaborării dintre IIT şi Universitatea Politehnică din Milano a fost descris într-un articol publicat în Nature Nanotechnology.

Molecula "Ziapin2" este un element care contribuie la fototransducţie, adică absoarbe lumina şi o transformă într-un semnal electric. Prin introducerea ei în membrana neuronilor, această moleculă modulează excitabilitatea acestora într-un mod dependent de lumină, fără a interfera cu canalele ionice sau cu receptorii neurotransmiţătorilor.

Noul studiu arată că "'Ziapin2 este o moleculă foarte promiţătoare pentru restabilirea răspunsurilor vizuale în cazurile de degenerare a fotoreceptorilor", a declarat Fabio Benfenati, coordonator al Centrului pentru neuroştiinţă şi tehnologie sinaptică din cadrul IIT şi colaborator la spitalul IRCCS San Martino.

"Am demonstrat că 'Ziapin2' poate regenera antagonismul fiziologic dintre neuronii retinieni 'pornit', care semnalează prezenţa luminii, şi cei 'oprit', care semnalează absenţa luminii la nivelul celulelor bipolare retiniene. Restaurarea acestei activităţi diferenţiale stă la baza răspunsurilor complexe ale retinei la stimulii luminoşi, din care rezultă o vedere mai (apropiată de cea) naturală", a adăugat Benfenati.

"La modele preclinice cu retinopatie pigmentară, 'Ziapin2' a restabilit răspunsurile la lumină şi contrast până la două săptămâni după o singură injecţie intraoculară, fără efecte toxice sau inflamatorii", a adăugat Stefano Di Marco, cercetător colaborator la IIT şi profesor la Universitatea din Genova. "Această abordare inovatoare ar putea reprezenta un punct de cotitură în recuperarea vederii în cazul bolilor degenerative ale retinei", a adăugat Di Marco.

loading...
PUTETI CITI SI...