Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea țânțarilor pentru vaccinarea oamenilor

Postat la: 20.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea țânțarilor pentru vaccinarea oamenilor

Cercetătorii din Țările de Jos au dezvoltat un vaccin împotriva malariei folosind țânțarii pentru a injecta în oameni paraziți de malarie modificați genetic. Criticii subliniază că, pe lângă pericolele grave pe care le prezintă, conceptul reprezintă o încălcare a consimțământului informat.

Cardiologul Dr. Peter McCullough avertizează că testele clinice pe oameni sunt deja în desfășurare. Pe substack-ul său, acesta a scris: „Se pare că lumea vaccinologiei a ajuns la un nivel febril, cu o cercetare amplificată, o finanțare masivă și nicio limită a măsurii în care vaccinurile ar putea fi injectate oamenilor"

Având în vedere eficacitatea limitată a vaccinurilor existente, cercetătorii continuă să cerceteze strategii alternative de vaccinare, inclusiv utilizarea unor versiuni modificate genetic ale paraziților malariei pentru a provoca un răspuns imun.

„Într-o viziune simplificată, inovația poate părea o idee bună", a declarat Karl Jablonowski, Ph.D., cercetător științific principal la Children's Health Defense, pentru The Defender. „Malaria îi afectează în mod obișnuit pe cei din țările sărace cu acces limitat la asistență medicală. Dacă am putea face o schimbare a mediului care să îmbunătățească viața tuturor și să nu diminueze viața nimănui, în teorie ar fi un progres."

„Problema", a spus el, «este că fiecare detaliu al acesteia pare o idee proastă».  Cercetătorii, de la două universități olandeze, au proiectat anterior versiunea „GA1" a parazitului pentru a opri dezvoltarea la 24 de ore după introducerea în corpul uman. Teoretic, acești paraziți nu ar provoca malarie, dar ar pregăti sistemul imunitar să recunoască paraziții malarieni patogeni nemodificați genetic și să declanșeze un răspuns imun.

Cu toate acestea, GA1 a arătat o eficacitate scăzută. Studiul NEJM a testat următoarea versiune a parazitului modificat genetic, GA2, care oprește dezvoltarea mai târziu - șase zile după infecție - atunci când parazitul se replică în interiorul celulelor hepatice umane.

Jablonowski a spus că acest lucru nu este neapărat sigur. Modificările genetice sunt menite să oprească dezvoltarea în stadiul hepatic înainte ca parazitul să poată trece la stadiul sanguin și să devină infecțios, a spus el. Cu toate acestea, „protozoarele se pot replica în continuare, atât sexual, cât și asexual. Acest lucru înseamnă că protozoarele modificate genetic se pot reproduce cu cele de tip sălbatic pentru a produce un organism modificat genetic infecțios care nu este legat de proiectul inițial".

Studiul a testat GA2 împotriva GA1 și placebo la un număr mic de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Paraziții modificați genetic au fost injectați subiecților umani prin înțepături de țânțari, mai degrabă decât printr-o injecție ca majoritatea vaccinurilor disponibile în prezent.

„Țânțarii acționează ca o seringă de vaccin și apoi injectează acel parazit modificat în cazul malariei în corpul uman", a explicat McCullough într-un interviu acordat Substack. În prima fază a studiului, participanții au primit fie 15, fie 50 de înțepături de țânțari infectați cu GA2 pentru a identifica cea mai mare doză fără efecte secundare dăunătoare.

Apoi, cercetătorii au repartizat aleatoriu adulți sănătoși care nu fuseseră infectați anterior cu malarie într-unul dintre cele trei grupuri. Unul a fost expus la 50 de mușcături de GA2, altul la 50 de mușcături de GA1, iar al treilea la 50 de mușcături de țânțari neinfectați, grupul placebo. Au existat nouă participanți în grupul GA2, opt în grupul GA1 și trei în grupul placebo.

Cercetătorii au efectuat trei sesiuni de 50 de înțepături per sesiune - pentru a simula un regim de vaccinare cu trei doze. Trei săptămâni mai târziu, toate persoanele testate au fost expuse la cinci înțepături de țânțari purtători de paraziți malarie fără inginerie genetică.

Înainte de a fi expuși la paraziți nemodificați genetic, cercetătorii au raportat că subiecții din ambele grupuri GA1 și GA2 aveau anumiți anticorpi anti-malarie. Ei au constatat că GA2 a oferit o eficacitate mai mare (89%) împotriva malariei și a indus un răspuns imun mai mare decât GA1 sau placebo. De asemenea, aceștia au afirmat că vaccinul a fost „sigur", fără diferențe semnificative în ceea ce privește evenimentele adverse în cadrul grupurilor.

Evenimentele adverse au inclus înroșirea și mâncărimea pielii de la mușcături, pe care majoritatea participanților le-au experimentat și le-au tratat cu antihistaminice sau corticosteroizi topici. Unii au raportat, de asemenea, dureri musculare și dureri de cap.

Doi participanți au avut niveluri crescute de troponină T, care indică leziuni cardiace sau chiar un atac de cord. Cu toate acestea, anchetatorii au evaluat aceste incidente ca neavând legătură cu vaccinarea. Un participant a prezentat, de asemenea, teste crescute ale funcției hepatice despre care cercetătorii au spus că au legătură cu antihistaminicele.

„Autorii și-au luat o mulțime de libertăți în identificarea evenimentelor adverse pe care le-au considerat legate și fără legătură cu experimentul", a spus Jablonowski. „Atunci când 40% din grupul dvs. de studiu au dureri abdominale, 45% au dureri de cap, 50% au stare de rău și oboseală, iar 60% au greață și vărsături - acestea nu sunt numere relative mici".

Cercetătorii au concluzionat că rezultatele au fost promițătoare, dar au remarcat că ar fi necesare studii mai multe și mai ample pentru a înțelege profilul de siguranță, durabilitatea protecției și eficacitatea împotriva unei varietăți mai mari de tulpini de Plasmodium falciparum - cea mai mortală și mai răspândită formă de malarie - întâlnită în regiunile în care malaria este endemică.

Săptămâna trecută, aceiași cercetători au publicat în Nature Medicine rezultate suplimentare obținute în urma unui al doilea studiu cu același parazit modificat genetic GA2. În acest studiu, cercetătorii au expus 10 subiecți la un singur „regim cu o singură doză" de parazit.

Aceasta înseamnă că participanții la studiu au fost expuși la o sesiune de 50 de înțepături de țânțari infectați cu GA2. Ei au raportat că, după șase săptămâni, nouă dintre cei 10 subiecți nu au prezentat nicio infecție. Ei au numit rezultatele „promițătoare" și au solicitat din nou studii suplimentare.

McCullough a declarat că, în opinia sa, „ar trebui să existe un moratoriu, o interdicție, asupra tuturor cercetărilor privind țânțarii vectori în acest moment pentru condițiile umane". El a adăugat: „Nicio comisie de evaluare instituțională nu ar fi de acord cu popularea în masă, vaccinarea în masă a unei populații cu țânțari, fără consimțământul acesteia".

loading...
PUTETI CITI SI...