Politico: O bombă radioactivă cu ceas îl așteaptă pe Trump sub gheața Groenlandei
Postat la: 19.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
În sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață - și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va pune în aplicare amenințarea de a prelua controlul asupra vastei insule arctice, relatează Politico.
Numele său este Camp Century, o bază militară americană construită în 1959, în timpul Războiului Rece, în încercarea de a dezvolta locuri de lansare nucleară care să poată supraviețui unui atac rusesc.
Proiectul, care presupunea săparea unei rețele de tuneluri prin stratul de gheață al Groenlandei și era alimentat de un mic reactor nuclear, a fost considerat nefezabil din cauza gheții care se deplasa constant și a fost abandonat în 1967.
Deși americanii au dezmembrat reactorul și au luat cu ei camera de reacție nucleară atunci când au plecat în '67, au lăsat în urmă mii de tone de deșeuri și resturi - inclusiv reziduuri radioactive - care vor fi îngropate pentru totdeauna sub calota glaciară.
Dar, datorită schimbărilor climatice, veșnicia ar putea veni mai devreme decât era planificat.
Pe măsură ce lumea se încălzește, Camp Century - care este situată într-unul dintre cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ, la aproximativ 1.500 de kilometri nord de Nuuk, capitala Groenlandei - a fost în centrul unui interes reînnoit și al unei îngrijorări cu privire la cât timp va rămâne îngropat. Un studiu de referință publicat în 2016 a constatat că rămășițele bazei abandonate ar putea fi expuse de topirea gheții și a zăpezii spre sfârșitul secolului XXI.
„Studiul nostru evidențiază faptul că Camp Century are acum o semnificație politică neprevăzută în lumina schimbărilor climatice antropogene", au scris cercetătorii (deși ulterior și-au revizuit concluziile în 2021 pentru a exclude posibilitatea ca baza să reapară din gheață cel puțin până în 2100).
Dezvăluirea a provocat o furtună politică în Groenlanda, un teritoriu danez care se autoguvernează din 1979.
Ministrul de externe al Groenlandei, Vittus Qujaukitsoq, a cerut Danemarcei să își asume responsabilitatea pentru curățarea resturilor de la instalațiile militare americane abandonate în Groenlanda, dintre care există 20 până la 30 de situri în principal dezafectate. Groenlanda, fostă colonie a Danemarcei, nu a consimțit niciodată să le găzduiască.
Nuuk și Copenhaga au semnat un acord în 2017, alocând aproximativ 30 de milioane de dolari pentru a curăța resturile și deșeurile - dar Camp Century nu a fost inclusă în acord.
Groenlandezii sunt „îngrijorați că [Camp Century] va polua pe măsură ce gheața se va topi", a declarat Pipaluk Lynge, deputat din cel mai mare partid din Groenlanda și președinte al comisiei parlamentare pentru politică externă.
Dar nu este vorba doar de Camp Century, a adăugat ea, referindu-se la celelalte baze abandonate. „Există multe locuri unde [ei] au lăsat tone de gunoi", a declarat ea pentru Politico. „SUA are deșeuri militare peste tot în Arctica".
Până în prezent, nu a existat „nicio încercare" de a curăța deșeurile radioactive și toxice de la Camp Century, a declarat William Colgan, profesor de glaciologie și climă la Serviciul Geologic din Danemarca, care a condus studiul din 2016 privind gheața din jurul Camp Century.
Deși Colgan a forat odată adânc în sit pentru a testa radioactivitatea acestuia la cererea Ministerului Sănătății din Danemarca, „există de fapt un efort conștient de a nu fora în câmpul de resturi", a declarat el pentru Politico. „De fapt, nu cunoaștem întreaga natură a ceea ce se află acolo jos".
Camp Century a fost descris ca un oraș subteran, cu o capelă, o frizerie și dormitoare care au adăpostit cândva sute de oameni. Pentru construirea sa, echipamentele și proviziile au fost transportate pe gheață cu sănii și remorci de tractor de la baza spațială Pituffik din apropiere, cea mai nordică instalație militară americană din lume, care este activă și astăzi.
Într-un reportaj din 1961 al postului american de televiziune CBS, legenda TV Walter Cronkite a vizitat baza militară. Programul său a filmat tunelurile masive de gheață de la Camp Century în curs de săpare și a arătat ingineri ai armatei americane relaxându-se în barăcile lor subterane, alimentate cu energie nucleară, citind și ascultând discuri.
Toate acestea sunt acum îngropate sub straturi groase de gheață. Colgan a declarat că el și echipa sa de cercetători nu au reușit să găsească părți ale Camp Century, cum ar fi depozitul său de combustibil, și se tem să nu-l deranjeze prea mult. „Este rece, este adânc, nu-l împungeți", a spus el.
Există diferite moduri în care Camp Century ar putea contamina mediul. Unul dintre acestea ar fi dacă topirea gheții și a zăpezii ar transporta deșeuri toxice - cum ar fi cei 200.000 de litri de motorină aflați sub gheață, potrivit lui Colgan - în ocean. O alta este dacă gheața care conține baza se desprinde și formează un aisberg. Niciuna dintre aceste situații nu este probabilă în acest secol, în timp ce ultima ar dura probabil mii de ani.
Dar calendarul se schimbă puțin în funcție de cât de mult se va încălzi lumea în următoarele decenii. Deși există diferite previziuni, un raport al Organizației Națiunilor Unite publicat în octombrie anul trecut a constatat că planeta se va încălzi cu 2,6 până la 3,1 grade Celsius în acest secol, fără nicio șansă de a limita creșterea temperaturii la obiectivul totemic de 1,5 grade Celsius convenit la Paris în 2015.
„Este un joc de doar câteva grade", a spus Colgan. „2 sau 3 grade C reprezintă diferența dintre secolul Camp care rămâne sub gheață sau care se topește".
Camp Century în sine a fost esențială pentru înțelegerea de către oamenii de știință a schimbărilor climatice. În anii 1960, oamenii de știință au extras de acolo o carotă de gheață, o mostră de sol înghețat care este studiată și în prezent pentru a înțelege modelele climatice de acum sute de mii de ani. Baza rămâne un „supersit" științific, a declarat Colgan, care o vizitează anual împreună cu mulți alți cercetători ai climei.
În cazul în care SUA ar revendica insula - așa cum Trump a afirmat în repetate rânduri că ar trebui să facă, numind controlul american asupra Groenlandei o „necesitate absolută" și amenințând chiar cu folosirea forței militare - ar revendica, de asemenea, moștenirea propriilor activități de poluare din perioada Războiului Rece la Camp Century.
„Camp Century este un microcosmos al schimbărilor climatice", a susținut Colgan. „Oamenii de astăzi sunt lăsați să încerce să înțeleagă impactul asupra climei al deciziilor luate acum 50 de ani, acum 60 de ani".
Și, având în vedere că SUA sunt în prezent al doilea cel mai mare emițător din lume de emisii care încălzesc planeta, Camp Century și „soarta sa schimbătoare" nu sunt doar o parte fascinantă a banalității Războiului Rece, ci o poveste a acțiunii și responsabilității climatice de astăzi, a adăugat el.
„Deciziile luate în următorul deceniu sau în următoarele două decenii ne vor plasa pe aceste traiectorii care au implicații multiseculare", a avertizat Colgan.
-
Telescopul James Webb confirmă că există ceva în neregulă cu înțelegerea noastră asupra universului
Într-o descoperire izbitoare, telescoapele spațiale James Webb și Hubble au confirmat că universul se extinde la viteze ...
-
Iranul dezvăluie existenţa unei instalaţii subterane de nave „în apele din sudul" ţării
Forţa maritimă a Gardienilor Revoluţiei- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalaţie su ...
-
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025. Câştigul real se va majora cu 1,6%
Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, confo ...
-
Trăsnet în economia globală: Rezerva Federală a SUA se retrage din grupul pentru gestionarea riscurilor climatice în sistemul financiar
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat vineri că s-a retras din reţeaua globală de bănci centrale şi autorităţi de regle ...
-
Româncă din Germania, scandalizată de prețurile identice cu cele din țară
O româncă stabilită de ani buni în Germania a stârnit un val de reacții în mediul online după ce a făcut o comparație în ...
-
Mașina lui Elon Musk se plimbă încă prin cosmos: locația actuală te va uimi!
În 2018, Elon Musk a făcut istorie trimițând pe orbită mașina sa personală, un Tesla Roadster roșu, la bordul unei rache ...
-
Istoricul Florian Bichir face dezvăluiri fulminante despre mama lui Călin Georgescu: A fost membră a Mişcării Legionare
Istoricul Florian Bichir, fost membru al Colegiului CNSAS, a invocat mai multe documente despre care a afirmat că provin ...
-
Ce e oxigenul intunecat? Detalii uluitoare oferite de cercetatori despre acest misterios fenomen
Cercetătorii din Scoţia efectuează cercetări unele dintre cele mai adânci gropi din oceane, situate la peste 9.000 de me ...
-
Donald Trump sparge piața cripto cu propria monedă: Valoare de miliarde de dolari în doar câteva ore
Donald Trump a lansat criptomoneda $TRUMP, care a atins o capitalizare de piață de aproape 6 miliarde de dolari în câtev ...
-
Experiența unui jurnalist român în spital, internat pe scaun: "O să te sunăm dacă unul moare sau îl trimitem acasă"
Neajunsurile sistemului medical de stat din România au fost scoase în evidență de Adrian Florea, redactor șef adjunct la ...
-
Adio, Ozempic. A fost descoperită gena care ajută la tratarea obezității
O echipă de cercetători neozeelandezi și internaționali a descoperit modalitatea prin care o genă reglează apetitul și g ...
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar ...
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se ...
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploata ...
-
Microplasticele găsite în apă sunt mai mici decât limitele recomandate în UE. Noi recomandări privind limita de detecție
Oamenii de ştiinţă afirmă că microplasticele găsite în apa potabilă sunt foarte fine şi, prin urmare, mai susceptibile d ...
-
Cercetătorii încep un nou test pentru tratarea bolii Alzheimer. Un gaz ar putea fi cheia pentru reducerea neurodegenerării
Un nou studiu realizat de cercetători americani a relevat că inhalarea de gaz Xenon a redus neurodegenerarea şi a sporit ...
-
A fost confirmată existența unui sistem de tuneluri subterane despre care se credea că este doar un mit
Arheologii au descoperit și confirmat existența unui vast sistem de tuneluri subterane, numit Chincana, sub orașul Cuzco ...
-
Descoperire rară în Pompei: O baie privată de lux, ascunsă de 2.000 de ani VIDEO
După ce a stat ascuns sub metri de rocă vulcanică și cenușă timp de 2.000 de ani, o descoperire „o dată în viață" a fost ...
-
Tinerele din SUA se aprovizionează cu anticoncepționale, de teama unor restricții în al doilea mandat Trump
Cu câteva zile înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump, multe femei americane se grăbesc la farmacii pentr ...
-
Ce metodă îndepărtează cu adevărat pesticidele de pe fructe și legume
Pesticidele sunt esențiale pentru protejarea culturilor, dar urmele acestora pot rămâne pe suprafața produselor pe care ...
-
Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
După ce a fost lansată în mod opțional pe 1 octombrie anul trecut, actualizarea Windows 11 24H2 a trecut, începând cu 16 ...
-
Oamenii de știință au descoperit că strugurii dublează intensitatea câmpului magnetic - și acest lucru ar putea revoluționa senzorii cuantici
Cercetătorii de la Universitatea Macquarie au exploatat umilul strugure pentru a dubla intensitatea câmpului magnetic în ...
-
Precizări după motivarea ÎCCJ: ANAF îl va executa silit pe Klaus Iohannis și va recupera "fructele neculese"
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu vi ...
-
A fost sau nu „Raisa 8283" agentă a Serviciului Secret al Armatei? Explicația MApN
În social media, dar și în media online au început să apară din ce în ce mai multe informații referitoare la o femeie ca ...
-
DGA a intrat peste mafia de la Facultatea de Medicină: Mită la examenul de rezidențiat, mai mulți profesori universitari cercetați
Un profesor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi a fost plasat sub contr ...
-
Miron Cozma bate câmpii la Parchet în dosarul Mineriadei: "Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 şi era să-l împuşc!"
Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la ...
-
OMS solicită o sumă colosală pentru crizele sanitare fără precedent "în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor şi strămutării populaţiilor"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut 1,5 miliarde de dolari pentru a îşi susţine activităţile în 2025 în conte ...
-
Fenomenul cosmic care a schimbat totul: un obiect interstelar masiv misterios a aranjat planetele sistemului nostru solar pe orbită
Un nou studiu revoluționar aduce o perspectivă surprinzătoare asupra istoriei sistemului nostru solar. Cercetătorii suge ...
-
Raport al Forumului Economic Mondial: Care sunt sunt principalele riscuri globale în 2025
Conflictele armate, fenomenele meteorologice extreme şi dezinformarea au fost identificate drept principalele riscuri gl ...
-
Hackerii ruși schimbă strategia și atacă pe WhatsApp: Este prima dată când grupul de hackeri a fost observat folosind această tactică
Grupul rus de hackeri Star Blizzard a lansat o campanie de spear phishing în noiembrie prin intermediul platformei de me ...