Zâzanie în BRICS. China începe să facă jocul SUA și face o mutare contra Rusiei

Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Zâzanie în BRICS. China începe să facă jocul SUA și face o mutare contra Rusiei

După declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia în urmă cu aproape doi ani, sancțiunile occidentale au pus mare presiune asupra Kremlinului, dar anumite țări nu au făcut asta, precum China. Acum, Putin este lovit de unde nu se aștepta, chiar de la Beijing, unde băncile pun bariere Rusiei prin restricționarea finanțării clienților de la Moscova.

Statele Unite au intensificat bătălia financiară pentru a reduce forța mașinii de război a Rusiei, iar băncile de stat ale Chinei întăresc restricțiile privind finanțarea clienților ruși după ce SUA au autorizat sancțiuni secundare asupra firmelor de peste mări care sprijină efortul de război al Moscovei în Ucraina, potrivit Bloomberg.

Cel puțin două bănci din China au ordonat o revizuire a afacerilor lor rusești în ultimele săptămâni, concentrându-se pe tranzacții transfrontaliere, au spus persoane din sectorul financiar, sub protecția anonimatului. Băncile vor rupe legăturile cu clienții de pe lista de sancțiuni și vor înceta să ofere orice servicii financiare industriei militare ruse, indiferent de moneda sau locația tranzacțiilor.

Creditorii intensifică procedura due diligence necesară asupra clienților, inclusiv verificări legate de înregistrările lor comerciale și dacă beneficiarii autorizați și controlorii finali sunt din Rusia. Evaluarea va fi extinsă la clienții non-ruși care desfășoară afaceri în Rusia sau transferă articole critice în Rusia printr-o țară terță.

Mișcarea marchează o escaladare a restricțiilor pe care băncile de stat chineze le-au aplicat cel puțin de la începutul anului 2022, după ce invazia Rusiei în Ucraina a declanșat un val de sancțiuni din partea statelor, inclusiv SUA.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat luna trecută că va folosi sancțiuni secundare împotriva băncilor care facilitează tranzacțiile Rusiei pentru a-și procura echipamentul necesar mașinii sale de război, extinzându-și lupta financiară împotriva președintelui Vladimir Putin. Administrația Națională de Reglementare Financiară nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Evoluția subliniază măsura în care China respectă sancțiunile SUA în ciuda opoziției sale de principiu față de acestea și se angajează să mențină legăturile economice cu Rusia. Guvernul președintelui Xi Jinping a evitat să furnizeze orice ajutor militar major Rusiei, chiar dacă îi oferă sprijin diplomatic lui Putin și intensifică comerțul în zone care nu sunt interzise de sancțiuni.

Exporturile Chinei către Rusia au crescut în cursul războiului, iar națiunea a devenit cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia, transporturile de cărbune s-au dublat față de cele din 2020. Sancțiunile au privat banca centrală a Rusiei privind accesul la aproximativ jumătate din rezervele sale internaționale, lăsându-l în posesia doar a aurului și yuanilor.

Utilizarea monedei chineze a crescut, ponderea decontărilor bazate pe yuani urcând la 27% în septembrie, de la 15% la sfârșitul anului 2021.

În domeniul financiar, băncile rusești au apelat în 2022 la UnionPay din China, după ce Visa Inc. și Mastercard Inc., ambele din Statele Unite și-au suspendat operațiunile.

Cele mai mari patru bănci de stat din China au o istorie de a respecta sancțiunile anterioare ale SUA împotriva Iranului și Coreei de Nord, pentru a evita pierderea accesului la sistemul de compensare a dolarului american.

loading...
PUTETI CITI SI...