Xi Jinping şi Joe Biden vor discuta la summitul de la San Francisco despre „pacea şi dezvoltarea în lume"!

Postat la: 13.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Xi Jinping şi Joe Biden vor discuta la summitul de la San Francisco despre „pacea şi dezvoltarea în lume

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său american Joe Biden vor discuta despre ‘pacea şi dezvoltarea în lume', cu ocazia summitului ce va avea loc în această săptămână la San Francisco, a comunicat luni Beijingul.

‘Cei doi şefi de stat vor avea un dialog aprofundat pe chestiunile strategice, generale şi direcţionale care privesc relaţiile între China şi Statele Unite, precum şi pe chestiunile esenţiale cu privire la pacea şi dezvoltarea în lume', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, arătând că Bejingul refuză să ‘definească relaţiile China - Statele Unite în termeni de concurenţă'.

‘China nu se teme de concurenţă, dar ne opunem unei definiri a relaţiilor sino-americane în termeni de concurenţă', a adăugat ea, în briefingul de presă regulat. Biden şi Xi vor avea miercuri prima lor întrevedere după aproape un an, în marja summitului APEC (Cooperarea economică pentru Asia-Pacific) de la San Francisco, în California.

Cei doi vor discuta dosare bilaterale, regionale şi mondiale, precum şi modalităţi de ‘a gestiona concurenţa în mod responsabil', a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Întâlnirea de miercuri va avea drept obiectiv să ‘stabilizeze' relaţiile profund îngheţate, a indicat un înalt responsabil american, menţionând că nu se aşteaptă la rezultate majore.

Luni, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze a îndemnat Statele Unite să ‘respecte în mod sincer preocupările rezonabile ale Chinei şi drepturile sale legitime la dezvoltare, mai degrabă decât să pună accentul doar pe propriile lor preocupări, dăunând intereselor Chinei'. ‘China nu încearcă să schimbe Statele Unite, iar Statele Unite nu ar trebui nici ele să încerce să modeleze sau să schimbe China', a adăugat Mao Ning.

loading...
PUTETI CITI SI...