Viaetnam: numărul morților din cauza taifunului Yagi crește la 58, în timp ce 40 de persoane rămân date dispărute

Postat la: 11.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Viaetnam: numărul morților din cauza taifunului Yagi crește la 58, în timp ce 40 de persoane rămân date dispărute

Dintre victime, 12 persoane au murit din cauza furtunii; 72 de la alunecări de teren și viituri rapide; 6 din apelor mari și 8 de la prăbușirea podului Phong Châu.

Taifunul Yagi, cea mai puternică furtună tropicală a anului, a ucis până acum în Vietnam 58 de oameni iar alți 40 sunt dați dispăruți. Dintre victime, 12 persoane au murit din cauza furtunii; 72 de la alunecări de teren și viituri rapide; 6 din apele inundabile și opt de la prăbușirea podului Phong Châu din provincia Phú Thọ, a raportat Departamentul de management al digurilor și prevenirea și controlul dezastrelor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Provincia muntoasă Cao Bằng are cel mai mare număr de decese și persoane dispărute, cu 17 morți și 16 dispăruți, urmată de Lào Cai cu 17 morți și 12 dispăruți, Quảng Ninh cu nouă morți, Hải Phòng cu două morți și Phú Thọ cu opt dispăruți din cauza prăbușirii podului. Taifunul și inundațiile au rănit și 746 de persoane, inclusiv 536 în Quảng Ninh; 81 în Hải Phòng; cinci în Hải Dương; 10 în Hà Nội; cinci în Bắc Giang; 52 în Bắc Ninh; 10 în Lạng Sơn; 14 în Lào Cai; patru în Yên Bái; 12 în Cao Bằng și cinci în Phú Thọ.

În plus, furtuna a provocat scufundarea a 85 de bărci în Quảng Ninh și a deteriorat 148.170 de hectare de orez, 25.649 de hectare de culturi și 11.038 de hectare de pomi fructiferi. De asemenea, a măturat 1.577 crescătorii piscicole și a ucis 1.107 de animale și 678.945 de păsări de curte. Potrivit Centrului Național de Prognoză Hidrometeorologică, ploile abundente au continuat în Lào Cai, Yên Bái, Hòa Bình, Phú Thọ, Quảng Ninh și Thanh Hóa încă de marți devreme. Precipitațiile au depășit 200 mm în unele zone în numai 24 de ore.

Regiunile Delta de Nord, Hòa Bình, Thanh Hóa și Nghệ An vor înregistra în continuare ploi abundente până la foarte abundente și furtuni cu ploi de 50-120 mm în general și la nivel local peste 300 mm.

Raport oficial despre prăbușirea podului

Luni seara, Comitetul Popular al provinciei Phú Thọ a raportat despre prăbușirea podului Phong Châu. În urmă cu o zi podul Phong Châu, care leagă districtele Tam Nông și Lâm Thao din provincia Phú Thọ, s-a prăbușit, în timp ce inundațiile au măturat stâlpul de susținere T7 și două trave principale, conform raportului.

Rapoartele preliminare au indicat că la momentul incidentului se aflau pe pod zece vehicule, inclusiv un camion, două autotractoare, șase motociclete și o bicicletă electrică. Opt persoane sunt date dispărute, iar trei persoane au fost salvate și internate. Imediat după prăbușire, liderii Comitetului Popular al provinciei Phú Thọ au sosit la fața locului și au inițiat măsuri de urgență pentru salvarea victimelor.

Din cauza inundațiilor mari și rapide, eforturile de căutare și salvare s-au confruntat cu provocări semnificative, ceea ce face dificilă determinarea cu exactitate a numărului de vehicule și a persoanelor dispărute. Phú Thọ efectuează de urgență o analiză amănunțită pentru a stabili cu exactitate numărul de persoane și vehicule implicate în incident. Provincia Phú Thọ a staționat paznici, a instalat semne de avertizare și a înființat bariere pentru a alerta și a împiedica oamenii și vehiculele să intre în zona periculoasă.

Phú Thọ a solicitat Ministerului Apărării Naționale și Regiunii Militare 2 să ia în considerare instalarea unui pod ponton temporar pentru a asigura transportul continuu pentru rezidenți. Provincia a mai solicitat ca prim-ministrul să îndrume Ministerul Transporturilor să investească în construcția unui nou pod care să înlocuiască vechiul pod Phong Châu.

Marian Gârleanu

loading...
PUTETI CITI SI...