Ursula e obsedata de misoginismul woke: O comisie UE formată și condusă de bărbaţi care o sfidează. Soarta Europei nu mai contează!

Postat la: 26.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ursula e obsedata de misoginismul woke: O comisie UE formată și condusă de bărbaţi care o sfidează. Soarta Europei nu mai contează!

Mai multe ţări ignoră rugămintea Ursulei von der Leyen şi nu numesc aproape deloc femei pentru a face parte din Comisia Europeană. Pentru toate cele 27 posturi în Comisia Europeană ce urmează să fie ocupate, ţările membre au propus cu precădere bărbaţi - se pronunţă critic revista "Politico" într-un recent articol.

Astfel guvernele naţionale au ignorat rugămintea preşedintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, de a propune pentru fiecare post o femeie şi un bărbat. Acest lucru i-ar permite preşedintelui Comisiei ca în Comisie să existe o paritate. Potrivit Politico, statele au propus până acum pe lângă 16 bărbaţi doar 5 femei, inclusiv pe preşedinta însăşi. România şi Luxemburg au anunţat cu desemnarea lui Victor Negrescu şi Christophe Hansen încă doi candidaţi bărbaţi.

În cazul în care Danemarca şi Italia vor urma acest exemplu, este posibil ca respectiva Comisie să fie formată în proporţie de două treimi din bărbaţi. Într-o discuţie cu Politico, Anna Lührmann avertizează asupra creării unei "comisii de bărbaţi" în locul unei prezenţe egale cu aceleaşi drepturi. Lührmann îi cere lui von der Leyen să nu cedeze în această privinţă.

Potrivit magazinului menţionat regulile Parlamentului UE prevăd ca împărţirii în funcţie de sex să i se acorde o importanţă deosebită în alegerea candidatelor. În fapt, preşedintele Comisiei are la dispoziţie instrumente limitate pentru a repartiza resortului mai mult sau mai puţin puternic. Formal ţările membre nu sunt obligate să numească mai mult decât o singura candidată sau, până acum mai posibil, un singur candidat.

O pârghie posibilă pentru a putea totuşi influenţa repartizarea, este însuşi Parlamentul UE care trebuie să aprobe noua comisie. Parlamentul care va cerceta sub lupă fiecare candidat sau candidată ar putea să nu fie în favoarea candidaţilor bărbaţi şi să acţioneze în acest sens. Toată lumea a ignorat cererea lui Von der Leyen ca fiecare țară să nominalizeze un bărbat și o femeie, astfel încât să poată forma un puzzle de poziții și portofolii cât mai egalitar.

Aceasta este o strategie care a funcționat la începutul primului său mandat la Executivul Comunitar: legislatura care se încheie acum a început cu 15 bărbați și 12 femei și a fost aproape de echilibru (14-13) când demisia irlandezului Phil Hogan a lăsat loc compatriotului său Mairead McGuinness. Guvernele europene nu sunt obligate legal să respecte această solicitare. În plus, Von der Leyen a scutit țările care au dorit să-și păstreze comisarul din ultima legislatură, cum este cazul pentru cinci dintre țările care au nominalizat bărbați.

Și, deși Parlamentul European este obligat să „țină cont în mod deosebit" de paritate atunci când va aproba noua Comisie, la mijlocul toamnei, acesta nu va fi un motiv de respingere, chiar dacă este o echipă fără egalitate de gen. Deocamdată, purtătorii de cuvânt ai germanei refuză să comenteze un proces pe care îl consideră încă în desfășurare. "Nu suntem comentatori sportivi care trebuie să descriem fiecare joc dintr-un meci. Președinta și-a exprimat clar obiectivele și vom vedea care este situația odată ce procesul va fi încheiat", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, Eric Mamer, joi.

În 2019, ajunsă recent în fruntea Comisiei Europene, Von der Leyen a avertizat încă de la început că nu va ezita să le ceară statelor membre noi nume dacă cele propuse nu îi permit să realizeze egalitatea de gen deplină în echipa sa. Cinci ani mai târziu, ea nu a fost atât de strictă în angajamentul său. Apropiindu-se termenul de 30 august pentru guverne, președinta mai poate cere candidați alternativi din țările care i-au trimis bărbați sau, mai subtil, poate alege să atribuie femeilor cele mai prestigioase sau dorite funcții de vicepreședinți, care atribuie deținătorului responsabilități cu privire la probleme mai ample.

Cele mai căutate portofolii în următorul Executiv comunitar sunt cele de natură economică, de la concurență, la servicii financiare, inclusiv buget, comerț sau competitivitate. Tot ce are de-a face cu industria de apărare sau extinderea UE va fi de asemenea avut în vedere, după cinci ani marcați de războiul Rusiei în Ucraina și de aspirația reînnoită a Balcanilor de Vest și a Ucrainei de a fi membri ai clubului comunitar.

La rândul ei, Spania aspiră la un portofoliu legat de climă sau energie pentru cel de-al treilea vicepreședintele și ministrul pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică, Teresa Ribera, care va fi și unul dintre puținii socialiști din viitoarea Comisie, și începe de la o poziție bună pentru a prelua unul dintre posturile de vicepreședinți. Pe lângă Ribera, Von der Leyen și Kallas, celelalte trei femei nominalizate sunt Dubravka Suica (Croația), Jessika Roswall (Suedia) și Henna Virkunen (Finlanda).

Candidații sunt Thierry Breton (Franța), Valdis Dombrovskis (Letonia), Wopke Hoekstra (Olanda), Oliver Varhelyi (Ungaria), Maros Sefcovic (Slovacia), Christophe Hansen (Luxemburg), Victor Negrescu (România), Magnus Brunner (Austria) , Jozef Sikela (Republica Cehă), Apostolos Tzitzikostas (Grecia), Michael McGrath (Irlanda), Glenn Micallef (Malta), Piotr Serafin (Polonia), Tomaz Vesel (Slovenia), Costas Kadis (Cipru) și Andrius Kubilius (Lituania).

loading...
PUTETI CITI SI...