Un influent senator american: "Ucraina are in subsol zacaminte de minerale critice in valoare de triloane de dolari pe care Rusia vrea sa puna mana” VIDEO

Postat la: 13.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un influent senator american:

Washingtonul „nu poate permite” Rusiei sa obtina victoria in conflictul din Ucraina, deoarece acest lucru ar insemna pierderea accesului direct la vastele resurse minerale ale acestei tari, a declarat senatorul american Lindsey Graham (republican din Carolina de Sud).

Senatorul american Lindsey Graham a avertizat că Statele Unite „nu își pot permite" să permită Rusiei să obțină victoria în conflictul din Ucraina, deoarece acest lucru ar însemna pierderea accesului direct la vastele resurse minerale ale țării.

Într-un interviu acordat emisiunii „Face the Nation" de la CBS duminică, Graham a sugerat că „Ei (ucrainenii) stau pe un zăcământ de 10 până la 12 trilioane de dolari de minerale critice în Ucraina. Ar putea fi cea mai bogată țară din toată Europa".

Senatorul republican, unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei în Congresul SUA, își exprimă îngrijorarea că o eventuală victorie a Rusiei ar însemna că „această „mină de aur" ar ajunge la dispoziția lui Putin, care ar împărți-o cu China", perspectivă pe care o califică drept „ridicolă".

În schimb, Graham pledează pentru un sprijin deplin acordat Kievului: „Dacă ajutăm Ucraina acum, ei pot deveni cel mai bun partener de afaceri la care am visat vreodată și astfel 10-12 trilioane de dolari din active minerale critice ar putea fi folosite de Ucraina și Occident, nu de Putin și China".

Pe lângă această argumentație economică și strategică, senatorul american cere Occidentului „să accelereze confiscarea a 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești înghețate" și „reiterează cererile ca Rusia să fie desemnată „un stat sponsor al terorismului" conform legislației americane", o sugestie care l-a plasat anterior pe lista de extremiști și teroriști a Moscovei.

Declarațiile lui Graham vin după ce premierul ungar Viktor Orban a acuzat recent Occidentul că dorește ca Kievul să câștige pentru a putea controla bogățiile Ucrainei.

loading...
PUTETI CITI SI...