SUA îndeamnă Ucraina să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice ruse. Creşterea preţurilor la benzină l-ar putea afecta pe Biden

Postat la: 22.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA îndeamnă Ucraina să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice ruse. Creşterea preţurilor la benzină l-ar putea afecta pe Biden

SUA au îndemnat Ucraina să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice ruse, avertizând că atacurile cu drone riscă să provoace represalii şi creşterea preţului petrolului la nivel global, a dezvăluit vineri, 22 martie, Financial Times, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

Aceste atacuri au determinat creşterea preţului la petrol, care s-a majorat cu aproape 4% din 12 martie când Ucraina a început să atace infrastructura energetică a Rusiei. O nouă creştere a preţurilor la benzină în SUA ar afecta cota de popularitate a preşedintelui Joe Biden pe fondul campaniei electorale şi i-ar submina şansele de realegere, comentează agenţia de presă citată.

Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au folosit de drone pentru a lovi infrastructuri critice, instalaţii militare şi concentrări de trupe în războiul lor de peste doi ani, Kievul lovind rafinării şi instalaţii energetice ruseşti în ultimele luni.

Potrivit publicaţiei militare ucrainene Defence Express, Ucraina a atacat cu drone până la 13 rafinării ruse în diferite regiuni ale Federaţiei Ruse până în prezent în acest an. Cele mai multe dintre aceste atacuri au avut loc în ultimele săptămâni.

Conform estimărilor specialiştilor din industrie, pierderile Rusiei în urma recentelor atacuri se ridică la aproximativ 600.000 de barili pe zi, ceea ce ar putea însemna o scădere a veniturilor din exportul de petrol al Moscovei, esenţiale pentru finanţarea maşinii sale de război, scria joi EFE într-o analiză pe această temă.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean (GUR) este una dintre agenţiile care se află în spatele acestor atacuri. Purtătorul său de cuvânt, Andrii Iusov, a declarat că au fost lovite atât infrastructuri de prelucrare, cât şi cele de stocare, el spunând că aceste atacuri vor continua pentru a reduce exporturile de ţiţei rusesc şi a limita aprovizionarea cu combustibil a trupelor Kremlinului pe frontul din Ucraina.

Ca represalii, Rusia a lansat noaptea trecută cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene din ultimul timp, lăsând peste 1 milion de ucraineni fără curent electric, conform responsabililor de la Kiev.

loading...
PUTETI CITI SI...