Strategie electorală în SUA - Alegătorii migrează către statele cheie pentru a înclina balanța

Postat la: 30.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Strategie electorală în SUA - Alegătorii migrează către statele cheie pentru a înclina balanța

O studentă la Universitatea Wisconsin-Madison, Sadie Rosenthal, nici nu se gândeşte să voteze în statul său natal, Maryland, ci vrea să voteze în statul în care este rezidentă, adică în Wisconsin, un stat pivot, susceptibil să cântărească greu în alegerile prezidenţiale de marţi.

"Ştiu că votul meu este incredibil de important aici, ca studentă venită din alt stat, şi n-am nicio ezitare când vine vorba despre schimbarea înscrierii" electorale, explică tânăra în vârstă de 22 de ani, pe care AFP scrie că a întâlnit-o pe o terasă în campusul de pe malul Lacului Mendota.

Alegerile, care îi va pune în priză săptămâna viitoare pe vicepreşedinta democrată Kamala Harris şi pe miliardarul republican Donald Trump se anunţă foarte strânse.

Wisconsinul este unul dintre cele şapte state-cheie susceptibile să răstorne alegerile într-o parte sau alta, pe când Marylandul urmează să-i acorde o victorie Kaalei Harris.

Oraşul Madison, situat în comitatul tradiţional democrat Dane, găzduieşte 50.000 de studenţi în emblematica sa universitate publică, obişnuită cu discuţile politice şi mişcările de protest.

Jumătate dintre studenţi provin din alte state americane. Potrivit Codului Electoral local, pentru a vota în Wisconsin este suficient să locuieti în stat timp de 28 de zile la rând.

"Datoria noatră este să contribuim la cucerirea acestui stat", declară ea, anunţând că va vota cu Kamala Harris, din cauza poziţiei sale cu privire la dreptul la avort şi la modificările climatice. "Putem considera că voturile noastre sunt cele care vor conta cel mai mult în toată ţara".

Reese McLean, în vârstă de 19 ani, o studentă originară din statul New York, s-a înregistrat, la rândul său ca alegătoare în Wisconsin.

"Ştiam că votul meu va conta mai mult aici", declară ea AFP, după ce a stat la coadă timp de două ore pentru ca să voteze anticipat cu Kamala Harris.

În Wisconsin, în ultimii 25 de ani, candidaţii în patru alegeri prezideţiale din şase au obţinut victorii cu mai puţin de 1% dintre voturile exprimate, oferind taberei lor cele zece voturi ale marilor electori din acest stat.

Mike Wagner, un profesor specialist în alegeri de la Universitatea Wisconsin-Madison, consideră că "votul studenţilor poate fi hotărâtor" în acest stat.

"Wisconsinul este un stat în care 10.000 de voturi pot să fie determinate de o duzină de lucruri", teme de campanie sau factori demografici, declară el AFP. "Votul studenţilor veniţi din alte state este în această marjă".

Universitatea Wisconsin-Madison înregistrează, în plus, una dintre cele mai mari rate de prezinţă la vot din ţară. Atunci când preşedintele Joe Biden a obţinut o victorie împotriva lui Donald Trump în 2020, au votat 72,8% dintre alegătorii studenţi ai universităţii.

Un factor major al participării este că alegătorii se pot înregistra personal în secţiile de votare din Wisconsin - până în ziua alegerilor -, o posibilitate care există în mai puţin de jumătate dintre statele americane.

Atragerea alegătorilor originari din alte părţi este, în mod "!absolut", o strategie, confirmă Alexia Sabord, preşedinta democraţilor din comitatul Dane. "Alegând să voteze în Wisconsin, alegătorii democraţi pot să schimba rezultatul în stat, pot schimba rezultatul în ţară".

Republicanii sunt conştienţi de acest lucru.

Parlamentarii republicani locali au propus o lege care cere şcolilor din sistemul public de educaţie din Wisconsin - în care se află 13 campusuri care înregistrează anual 160.000 de studenţi - să le furnizeze în primul an informaţii despre votul în statul lor de origine.

Textul, denunţat de către critici drept o tentativă de îndepărtare a voturilor democrate, nu a fost adoptat.

Au existat şi alte inţiative republicane controversate de restrângere a reglementărilor electorale în campusuri, inclusiv cererea ca alegătorii să prezinte documente de identitate, adesea permise de conducere, pe care unii dintre tinerii alegători sau membri ai monorităţilor nu le deţin.

Fostul guvernator republican al Wisconsinului, Scott Walker, care conduce o organizaţie al cărei scop este să popularizeze ideile dreptei în rândul tinerilor, denunţă "îndoctrinarea" acestora. "Trebuie să luptăm împotrivă, altfel conservatorii nu vor mai învinge niciodată în statele pivot".

Campusurile din Wisconsin înclină mai degrabă la stânga, însă unii tineri din alte state votează cu republicanii.

Bryan Zumba, în vârstă de 22 de ani, care a crescut la Chicago, declară AFP că a votat cu Donald Trump exact din aceleaşi motive ca şi colegii săi democraţi. Aici, "votul meu contează mai mult".

loading...
PUTETI CITI SI...