Serviciul de spionaj extern al Rusiei susține că grupări militare private americane pregătesc o operațiune în Ucraina

Postat la: 10.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Serviciul de spionaj extern al Rusiei susține că grupări militare private americane pregătesc o operațiune în Ucraina

Serviciul de spionaj extern al Rusiei (SVR) a acuzat marţi companiile militare private americane că ar recruta deţinuţi proveniţi din Mexic şi Columbia, care ispăşesc pedepse în închisori de pe teritoriul SUA, pentru a-i trimite să lupte în Ucraina.

"Companiile militare private americane, sub conducerea Drug Enforcement Administration şi a FBI, au început să recruteze reprezentanţi ai cartelurilor drogurilor mexicane şi columbiene, care ispăşesc pedepse în închisorile americane, pentru a participa la conflictul ucrainean", susţine SVR într-un comunicat.

Conform SVR, care nu prezintă nicio dovadă, "SUA recurg la metode din ce în ce mai disperate în încercările lor de a schimba situaţia de pe frontul din Ucraina, încercând să întărească rândurile militarilor ucraineni demobilizaţi cu drojdie multinaţională cu tendinţă spre violenţa armată".

"Bineînţeles, perspectiva unei noi injecţii de 'soldaţi de pripas' aleşi dintre criminali în serie, toxicomani şi violatori (...) este îngrijorătoare. Cu toate acestea, planurile SUA de a obţine un avantaj tactic pe câmpul de luptă sunt sortite eşecului", declară SVR, care susţine că prima serie de "astfel de asasini urmează să fie desfăşurată pe câmpul de luptă în vara acestui an".

"Banda criminală va fi formată din câteva sute de mexicani şi columbieni. Dacă vor accepta această 'muncă', li se promite o amnistie totală, în speranţa că aceştia nu se vor mai întoarce niciodată" din Ucraina, mai susţine SVR. Spionajul extern rus declară că, "în cazul în care proiectul pilot (...) va funcţiona, programul de recrutare de 'măcelari' va continua şi se va extinde prin recurgerea la infractori din alte ţări cu situaţii penale grave".

În cele din urmă, SVR afirmă că acest proces întâmpină dificultăţi, deoarece "negocierile cu baronii drogurilor sunt dificile" şi niciun infractor nu îndrăzneşte să coopereze cu autorităţile americane fără aprobarea şefilor săi. După eşecul contraofensivei din vară, Ucraina s-a confruntat cu mari dificultăţi în ceea ce priveşte completarea unităţilor cu noi soldaţi, probleme agravate de întârzierile în aprobarea unei noi legi a mobilizării, blocată de patru luni în Rada Supremă (parlamentul unicameral de la Kiev), notează EFE.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut săptămâna trecută deputaţilor ucraineni să lase deoparte "populismul" şi să aprobe noua lege a mobilizării. De fapt, Rusia este cea care şi-a golit închisorile, trimiţând deţinuţi pe frontul din Ucraina încă din anului 2022. La început, de recrutarea deţinuţilor din închisorile ruse s-a ocupat defunctul lider al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care a decedat într-un accident aerian suspect în august 2023, la scurt timp după o tentativă de rebeliune împotriva "conducerii armatei".

După aceea, de recrutările din penitenciare s-a ocupat Ministerul rus al Apărării, potrivit antenei ruse a BBC. La începutul anului 2023, Prigojin declara că cel puţin 50.000 de deţinuţi ruşi au fost recrutaţi pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina, datele activiştilor ruşi pentru drepturile omului indicând un număr similar. Mii dintre aceştia şi-au găsit moartea pe câmpurile de luptă din Ucraina, dar unii, inclusiv zeci de condamnaţi pentru crime violente grave, s-au întors acasă, potrivit postului de radio citat.

loading...
PUTETI CITI SI...