Scandal internațional. Joe Biden a aprobat o strategie nucleară secretă care consideră China o amenințare

Postat la: 21.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Scandal internațional. Joe Biden a aprobat o strategie nucleară secretă care consideră China o amenințare

Preşedintele american Joe Biden a aprobat în martie un plan strategic nuclear extrem de secret care a reorientat pentru prima dată strategia de descurajare a Washingtonului astfel încât să ţină cont de extinderea arsenalului nuclear al Chinei, scrie The New York Times.

Într-un document clasificat, aprobat în martie, președintele american a cerut armatei să se pregătească pentru posibile confruntări nucleare cu Rusia, China și Coreea de Nord.

Potrivit New York Times (NYT), strategia nucleară de descurajare ar fi orientată pentru prima dată împotriva Chinei, țară cu un arsenal nuclear impresionant și în creștere. Pentagonul crede că stocurile Chinei vor ajunge în următorii ani la nivelul celor ale Statelor Unite sau Rusiei.

Strategia Biden pornește de la estimările Pentagonului, potrivit cărora forța nucleară a Chinei se va extinde la 1.000 de focoase până în 2030 și la 1.500 până în 2035 - aproximativ cifrele pe care Statele Unite și Rusia le desfășoară acum.

Casa Albă nu a anunțat niciodată că Biden a aprobat strategia revizuită care urmărește să pregătească Statele Unite pentru posibile provocări nucleare coordonate din China, Rusia și Coreea de Nord.

Documentul, actualizat la fiecare patru ani, este atât de secret încât nu există variante electronice, ci doar un număr mic de copii pe hârtie distribuite câtorva oficiali de securitate națională și comandanți ai Pentagonului.

Jurnaliștii americani mai scriu că o notificare privind schimbarea strategiei va trimisă Congresului înainte ca Joe Biden să părăsească funcția de președinte.

În iunie, directorul principal al Consiliului Național de Securitate pentru controlul armelor și neproliferare, Pranay Vaddi, a spus că SUA examinează în detaliu dacă sunt pregătite să răspundă la crizele nucleare care ar izbucni simultan sau pe rând, cu o combinație de arme nucleare și non-nucleare.

Noua strategie, a spus Pranay Vaddi, subliniază „nevoia de a descuraja Rusia, China și Coreea de Nord simultan".

În trecut, probabilitatea ca adversarii SUA să-și poată coordona amenințările nucleare pentru a depăși arsenalul nuclear american părea îndepărtată.

Dar parteneriatul tot mai apropiat dintre Rusia și China și armele convenționale pe care Coreea de Nord și Iranul le furnizează Rusiei pentru războiul din Ucraina au schimbat fundamental gândirea Washingtonului, scrie NYT.

Deja, Rusia și China desfășoară exerciții militare împreună. Agențiile de informații încearcă să stabilească dacă Rusia sprijină programele de rachete nord-coreene și iraniene.

Autoritățile de la Beijing au transmis că sunt „serios îngrijorate" de relatarea New York Times despre planul strategic nuclear al SUA. China afirmă că SUA promovează ideea amenințării nucleare a Chinei pentru a căuta de fapt avantaje strategice proprii.

„China este serios îngrijorată (...), iar faptele au dovedit pe deplin că Statele Unite au stârnit în mod constant așa-numita teorie a amenințării nucleare a Chinei în ultimii ani", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Mao Ning, la un briefing de presă.

Casa Albă a transmis marți (20 august) că planul strategic nuclear clasificat aprobat de Biden în acest an nu este un răspuns la o singură țară sau amenințare.

loading...
PUTETI CITI SI...