Rusia deschide prima sa bază militară în Africa și va avea acces la cea mai aglomerată rută comercială din lume

Postat la: 06.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia deschide prima sa bază militară în Africa și va avea acces la cea mai aglomerată rută comercială din lume

Rusia câștigă teren într-o mutare pe care mulți analiști o văd surprinzătoare, având în vedere istoricul și interesle Rusiei în Africa. Moscova înclină balanța în războiul din Sudan, dar nu oricum: prin armele pe care le oferă într-un conflict sângeros, rușii vor avea acces direct, cu soldați, la Marea Roșie, dar și deschidere la Canalul Suez.

Rusia promite sprijin militar armatei naționale a Sudanului (Forțele Armate Sudaneze - SAF) împotriva luptei lor cu RSF (Forțele de Sprijin Rapid - organizație paramilitară). În schimb, Moscova a început să înființeze o bază navală în Port Sudan - un proiect mai vechi al lui Vladimir Putin, dar blocat de luptele interne din Sudan din ultima perioadă. Acordul dintre cele două părți va fi valabil 25 de ani și ar trebui să intre în vigoare imediat după semnarea lui.

Acordul pe care Rusia ar trebui să-l încheie în curând cu Forțele Armate sudaneze pentru construirea centrului său logistic în Port Sudan, în schimbul furnizării de echipamente militare către Khartoum (capitala Sudanului), pare să fie avansat. Potrivit proiectului, hub-ul logistic ar prevedea prezența a maximum 300 de soldați și nu mai mult de patru nave de război în același timp, în timp ce echipamentul militar va fi acordat Forțelor Armate Sudaneze (SAF). De asemenea, Rusia ar putea să-și mute navele sale cu armament nuclear.

Comandantul șef adjunct al SAF, Yasser Al Atta, și-a exprimat recent opinia cu privire la proiectul de lungă durată. Yasser Al Atta a anunțat pe 25 mai că o delegație militară va călători în Rusia în viitorul apropiat pentru a încheia un acord care implică furnizarea de "arme și muniții vitale" în schimbul unui hub logistic rusesc în Port Sudan. Structura logistică, precizase Al Atta, nu va fi „exact o bază militară". Despre proiect, cultivat de ceva vreme de Moscova, șeful Consiliului Suveran de Tranziție și comandantul șef al Forțelor Armate sudaneze, Abdel Fattah al Burhan, a discutat în februarie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în vizită la Khartum.

Acest proiect fusese deja discutat sub fostul președinte al Sudanului, Omar al Bashir, și aprobat de președintele rus Vladimir Putin în noiembrie 2020. Discuțiile pe marginea inițiativei păreau să fi fost definitiv abandonate în urma celei de-a doua lovituri militare, condusă în 2021 de al Burhan cu sprijinul său număr doi de atunci, generalul Mohamed Hamdan „Hemeti" Dagalo (cei doi generali sunt acum în război pentru controlul asupra Sudanului), dar le-au reluat în 2022, cu ocazia vizitei la Moscova a lui Dagalo însuși, liderul Forțelor de Sprijin Rapid (RSF).

În cele din urmă, în februarie 2023, Consiliul Militar sudanez a autorizat oficial proiectul rusesc de construire a unei baze navale la Marea Roșie, prima din Africa, alimentând dezbaterea privind întoarcerea Războiului Rece pe continent. Acordul dintre Moscova și Khartoum, de fapt, ar permite Rusiei să treacă cu vederea una dintre cele mai populare rute maritime din lume, stârnind temerile Guvernelor occidentale.

Interesul Rusiei pentru o bază navală în Sudan face parte din eforturile sale ambițioase de a câștiga influență în Africa și un punct de sprijin pe Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume și un „focar" al rivalităților regionale. Sudanul are o coastă de 853 km la Marea Roșie, care se află în mijlocul căii navigabile, la sud de Canalul Suez și la nord de Cornul Africii. Apropierea Moscovei de forțele armate sudaneze ar marca, de asemenea, o posibilă schimbare a echilibrului în conflictul sudanez, care se desfășoară din 15 aprilie 2023 între SAF și RSF, cu pierderi umanitare drastice.

În ultima perioadă, Moscova și-a exprimat și interesul pentru un al doilea port cu vedere la Marea Roșie: cel din Massawa, în Eritreea. Delegația rusă a sosit la Massawa cu ocazia comemorării a 30 de ani de la relațiile diplomatice strânse dintre Federația Rusă și Eritreea, în urma aterizării în același port a fregatei Mareșal Shaposhnikov, prima navă de război rusească care a vizitat zona în istoria sa recentă. Portul de escală din Eritreea, a precizat Moscova, a fost „legat de probleme comerciale și programat pe mai multe zile", după care fregata a continuat să-și îndeplinească sarcinile conform programului, care includea o campanie navală la distanță.

Într-o vizită în Port Sudan la sfârșitul lunii aprilie 2024, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a promis sprijinul și recunoașterea Rusiei pentru guvernul condus de armata din Sudan, relatează The New Arab. Flancat de ministrul resurselor minerale, Bogdanov, vorbind în arabă, a afirmat recunoașterea de către Rusia a „Consiliului suveran sudanez ca organism oficial care reprezintă conducerea Sudan și a poporului sudanez". Rusia și-a menținut neutralitatea în cea mai mare parte a conflictului de aproape 14 luni din Sudan între Forțele Armate Sudaneze (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF - organizație paramilitară).

Războiul din Sudan a început după ce armata și RSF, care anterior împărțeau puterea după ce a avut loc o lovitură de stat, au început să se lupte din cauza planurilor de tranziție către alegeri și integrarea forțelor lor. Războiul a provocat o criză umanitară majoră, strămutând aproape 6 milioane de oameni, ucigând mii, devastând capitala Khartoum și declanșând crime etnice în regiunea de vest a Darfur. RSF, care are baza în Darfur, luptă pentru a-și asigura controlul asupra infrastructurii și rutelor cheie din vestul țării, într-un efort de a întrerupe operațiunile armatei.

Cu toate acestea, o schimbare a devenit evidentă în martie a acestui an, când Reprezentantul Permanent adjunct al Rusiei ONU, Anna Evstigneeva, a recunoscut în timpul discuțiilor Consiliului de Securitate privind războiul că guvernul sudanez este dispus să lucreze spre compromis și a îndemnat „cealaltă parte implicată", implicând RSF, să pună interesele naționale peste „aspirațiile personale".

Schimbarea de poziție a Rusiei este deosebit de confuză, având în vedere că Grupul Wagner, o organizație militară privată legată de Kremlin, a condus politica rusă în Sudan din 2017, unde a cooperat foarte strâns cu liderul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut drept „Hemedti", în extracția aurului. Această colaborare a ajutat Wagner să-și finanțeze operațiunile și a ajutat Rusia să-și susțină rezervele de aur în mijlocul a peste 16.000 de sancțiuni impuse împotriva sa.

După izbucnirea ostilităților dintre SAF și RSF în aprilie 2023, grupul Wagner a fost implicat în furnizarea RSF cu rachete sol-aer de la bazele sale din Libia și Republica Centrafricană. În plus, locotenentul general Yasser Al-Atta de la SAF a transmis jurnaliştilor în prima lună de luptă că armata a recuperat cadavrul unui lunetist Wagner, care luptă alături de RSF.

„Rusia recunoaște că, în cele din urmă, niciuna dintre părți nu va putea să o distrugă complet pe cealaltă și și-ar dori să poată menține legături strânse cu oricine se află la putere când totul se va termina" Potrivit lui Samuel Ramani, membru asociat la Institutul Regal al Serviciilor Unite și autor al cărților „Rusia în Africa" și „Războiul lui Putin asupra Ucrainei", Rusia joacă un act de echilibru foarte atent între cei doi generali și a urmat o politică dublă în Sudan, de la revoluția din 2018/2019, care a răsturnat regimul lui Omar Al-Bashir.

„Există aproape două politici diferite ale Rusiei, cu Kremlinul oficial înclinat spre Burhan și Wagner al lui Prigozhin înclinat către Hemedti", a explicat Ramani pentru The New Arab. Yevgeny Prigozhin, fondatorul Grupului Wagner, care avea legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a condus extinderea Grupului Wagner în Africa și Sudan și a jucat un rol cheie în invazia terestră pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Ulterior, Prigojin a intrat în conflict cu Putin și cu oficialii de top ai apărării din Rusia, după ce i-a criticat public pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, generalul Valery Gerasimov, pentru gestionarea războiului din Ucraina. După ce a făcut acest lucru, Prigojin a declanșat o revoltă, cu trupe spre Moscova.

Insurecția a fost încheiată rapid, cu intervenția președintelui belarus Alexandru Lukașenko, care a intermediat un acord între Putin și Prigojin. Prigojin a murit apoi într-un accident de avion la nord-vest de Moscova, la doar două luni după rebeliunea sa. După moartea lui Prigojin, statul rus a început controlul asupra Wagner, aducând luptătorii și activitățile sale sub controlul statului. Aceste schimbări radicale au ridicat semne de întrebare serioase dacă politica rusă în Sudan va deveni mai coerentă și dacă Moscova își va pune greutatea în spatele forțelor armate sudaneze și va abandona RSF, ceea ce comentariile recente ale lui Bogdanov păreau să confirme.

Samuel Ramani, totuși, se îndoiește de perspectivele ca acest lucru să se întâmple: „Ei [rușii] nu vor să se alinieze prea strâns cu un singur partid. Ei recunosc că, în cele din urmă, niciuna dintre părți nu va putea să o distrugă complet pe cealaltă, rușii ar dori să poată menține legături strânse cu oricine este la putere când totul se va termina", a declarat expertul. În mod similar, Mugahied Bushra, un analist politic sudanez, a declarat pentru TNA că recentul anunț de sprijin al Rusiei pentru SAF este „putin probabil" să schimbe cursul războiului, „în ciuda fanfarei care îl înconjoară".

„Schimbarea de poziție a Rusiei este deosebit de confuză, având în vedere că Wagner, un grup paramilitar legat de Kremlin, a condus politica rusă în Sudan din 2017, unde a cooperat foarte strâns cu RSF". „Datorită rezervelor masive de numerar de care dispune RSF și companiile conectate la acesta, precum Al Junaid Multi Activities Co (companie aflată sub controlul fratelui și adjunctului lui Hemedti, Abdul Rahim Dagalo), „Forțele de sprijin rapid sunt pregătite financiar pentru un Război de 5 ani împotriva SAF", a adăugat Mugahied Bushra.

Pe lângă acoperirea pariurilor sale pe Sudan prin menținerea canalelor deschise cu ambele părți în conflict, există motive suplimentare pentru care sprijinul Rusiei pentru armata Sudanului este puțin probabil să conducă la o descoperire în conflictul dintre SAF și RSF. Capacitatea Rusiei de a oferi sprijin pe scară largă Sudanului este afectată de propriul său efort de război în Ucraina, unde Rusia se luptă cu aprovizionarea cu arme și muniții, o provocare majoră care a fost subliniată public de Prigojin însuși înainte de marșul său asupra Moscovei.

Mai mult, atunci când Rusia a intervenit în Siria pentru a salva regimul lui Bashar Al-Assad de la înfrângerea totală, în 2015, a făcut acest lucru fără povara regimului cuprinzător de sancțiuni cu care se confruntă astăzi și fără să aibă loc un război masiv la granițele sale, așa cum este cazul în prezent. Rusia și-a propus, de asemenea, să-și protejeze cel mai puternic aliat din lumea arabă, care procurase echipamente militare în valoare de miliarde de dolari de la Rusia, găzduia aproximativ 100.000 de cetățeni ruși pe teritoriul său la momentul revoltei din 2011 și găzduia singura bază militară rămasă în afara acesteia din fosta Uniune Sovietică - un centru de aprovizionare navală în Tartus, care servește drept poartă de intrare a Rusiei către Mediterana de Est.

Apetitul Rusiei de a veni în salvarea armatei sudaneze într-un mod similar este puțin probabil, având în vedere momentul și un set diferit de circumstanțe, notează sursa citată. Demisul Omar Al-Bashir a cerut „protecția" lui Vladimir Putin în vizita sa la Soci în 2017. A fost, de asemenea, o tactică folosită atât de generalul Abdel-Fattah Al-Burhan de la SAF, cât și de generalul Hemedti de la RSF, înainte de ruperea alianței lor. Într-un interviu recent, comandantul adjunct al Forțelor Armate sudaneze, generalul Yasser Al-Atta, a declarat că Rusia va furniza „arme și muniții vitale" pentru „un punct de aprovizionare logistică, nu o bază".

Și, ca și Rusia, liderii militari ai Sudanului au demonstrat, de asemenea, abilități în gestionarea afacerilor externe, echilibrând cu atenție relațiile lor cu diverși actori. Cu doar câteva zile înainte ca Bogdanov să viziteze Portul Sudan, ambasadorul ucrainean în Egipt a prezentat copii ale acreditărilor sale ministrului de externe al Sudanului în calitate de ambasador nerezident în Sudan, cu planuri ca Ucraina să deschidă o ambasadă în Sudan în lunile următoare.

De la izbucnirea războiului în Sudan, legăturile ucrainene-sudane s-au adâncit, de asemenea, într-un ritm rapid, chiar dacă Sudanul a sprijinit anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și s-a abținut de la votul unei rezoluții de condamnare a invaziei Rusiei a Ucrainei în 2022. După ce Burhan a avut o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, la o escală pe aeroportul Shannon din Irlanda, în urma discursului său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de anul trecut, cei doi lideri au găsit un punct comun asupra provocărilor de securitate cu care se confruntă, invocând „grupuri armate ilegale finanțate de Rusia".

„Ca și Rusia, liderii militari ai Sudanului au demonstrat, de asemenea, abilități în gestionarea afacerilor externe, echilibrând cu atenție relațiile lor cu diverși actori" - analist Africa la Oxford Analytica și autorul cărții „Războaiele Franței în Ciad"
De la acea întâlnire, în Sudan au apărut videoclipuri cu forțele speciale ucrainene care efectuează raiduri nocturne în zonele controlate de RSF din Omdurman, zone care au fost de atunci în mare parte recapturate de SAF. În ciuda acoperirii mass-media a unui război global prin proxy care implică Rusia și Ucraina, sfera intervenției Rusiei în Sudan și în Africa este modestă și în mare măsură exagerată, potrivit unor analiști. „În Burkina Faso, prezența Wagner este mult mai puțin substanțială, poate mai puțin de 100 de angajați. La fel și în Niger. Acest lucru nu reprezintă un control", a declarat pentru TNA Nathanial Powell, analist Africa la Oxford Analytica și autorul cărții „Războaiele Franței în Ciad".

„Rușii sunt folosiți atât ca mușchi suplimentar, ca vectori pentru livrările și cumpărările de echipamente, legitimare politică locală, propagandă și, într-o oarecare măsură, securitatea regimului", a explicat expertul. În mod similar, în Sudan, numărul operatorilor Wagner a fost estimat la 500 în total la apogeul operațiunilor sale în țară. Deși un număr mic, influența Rusiei și a Grupului Wagner este „prădătoare și violentă", potrivit lui Powell. În timp ce manevrele diplomatice ale Rusiei par puțin probabil să ofere un sprijin radical pentru SAF, formarea de alianțe bazate pe achiziționarea de arme și consolidarea cooperării militare nu este de bun augur pentru posibilitatea unei soluții politice a conflictului Sudanului în termen scurt. Eforturile de mediere sunt în impas, iar războiul pare să continue, cu milioane de vieți atârnând în balanță.

loading...
PUTETI CITI SI...