Rusia deschide prima sa bază militară în Africa și va avea acces la cea mai aglomerată rută comercială din lume
Postat la: 06.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Rusia câștigă teren într-o mutare pe care mulți analiști o văd surprinzătoare, având în vedere istoricul și interesle Rusiei în Africa. Moscova înclină balanța în războiul din Sudan, dar nu oricum: prin armele pe care le oferă într-un conflict sângeros, rușii vor avea acces direct, cu soldați, la Marea Roșie, dar și deschidere la Canalul Suez.
Rusia promite sprijin militar armatei naționale a Sudanului (Forțele Armate Sudaneze - SAF) împotriva luptei lor cu RSF (Forțele de Sprijin Rapid - organizație paramilitară). În schimb, Moscova a început să înființeze o bază navală în Port Sudan - un proiect mai vechi al lui Vladimir Putin, dar blocat de luptele interne din Sudan din ultima perioadă. Acordul dintre cele două părți va fi valabil 25 de ani și ar trebui să intre în vigoare imediat după semnarea lui.
Acordul pe care Rusia ar trebui să-l încheie în curând cu Forțele Armate sudaneze pentru construirea centrului său logistic în Port Sudan, în schimbul furnizării de echipamente militare către Khartoum (capitala Sudanului), pare să fie avansat. Potrivit proiectului, hub-ul logistic ar prevedea prezența a maximum 300 de soldați și nu mai mult de patru nave de război în același timp, în timp ce echipamentul militar va fi acordat Forțelor Armate Sudaneze (SAF). De asemenea, Rusia ar putea să-și mute navele sale cu armament nuclear.
Comandantul șef adjunct al SAF, Yasser Al Atta, și-a exprimat recent opinia cu privire la proiectul de lungă durată. Yasser Al Atta a anunțat pe 25 mai că o delegație militară va călători în Rusia în viitorul apropiat pentru a încheia un acord care implică furnizarea de "arme și muniții vitale" în schimbul unui hub logistic rusesc în Port Sudan. Structura logistică, precizase Al Atta, nu va fi „exact o bază militară". Despre proiect, cultivat de ceva vreme de Moscova, șeful Consiliului Suveran de Tranziție și comandantul șef al Forțelor Armate sudaneze, Abdel Fattah al Burhan, a discutat în februarie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în vizită la Khartum.
Acest proiect fusese deja discutat sub fostul președinte al Sudanului, Omar al Bashir, și aprobat de președintele rus Vladimir Putin în noiembrie 2020. Discuțiile pe marginea inițiativei păreau să fi fost definitiv abandonate în urma celei de-a doua lovituri militare, condusă în 2021 de al Burhan cu sprijinul său număr doi de atunci, generalul Mohamed Hamdan „Hemeti" Dagalo (cei doi generali sunt acum în război pentru controlul asupra Sudanului), dar le-au reluat în 2022, cu ocazia vizitei la Moscova a lui Dagalo însuși, liderul Forțelor de Sprijin Rapid (RSF).
În cele din urmă, în februarie 2023, Consiliul Militar sudanez a autorizat oficial proiectul rusesc de construire a unei baze navale la Marea Roșie, prima din Africa, alimentând dezbaterea privind întoarcerea Războiului Rece pe continent. Acordul dintre Moscova și Khartoum, de fapt, ar permite Rusiei să treacă cu vederea una dintre cele mai populare rute maritime din lume, stârnind temerile Guvernelor occidentale.
Interesul Rusiei pentru o bază navală în Sudan face parte din eforturile sale ambițioase de a câștiga influență în Africa și un punct de sprijin pe Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume și un „focar" al rivalităților regionale. Sudanul are o coastă de 853 km la Marea Roșie, care se află în mijlocul căii navigabile, la sud de Canalul Suez și la nord de Cornul Africii. Apropierea Moscovei de forțele armate sudaneze ar marca, de asemenea, o posibilă schimbare a echilibrului în conflictul sudanez, care se desfășoară din 15 aprilie 2023 între SAF și RSF, cu pierderi umanitare drastice.
În ultima perioadă, Moscova și-a exprimat și interesul pentru un al doilea port cu vedere la Marea Roșie: cel din Massawa, în Eritreea. Delegația rusă a sosit la Massawa cu ocazia comemorării a 30 de ani de la relațiile diplomatice strânse dintre Federația Rusă și Eritreea, în urma aterizării în același port a fregatei Mareșal Shaposhnikov, prima navă de război rusească care a vizitat zona în istoria sa recentă. Portul de escală din Eritreea, a precizat Moscova, a fost „legat de probleme comerciale și programat pe mai multe zile", după care fregata a continuat să-și îndeplinească sarcinile conform programului, care includea o campanie navală la distanță.
Într-o vizită în Port Sudan la sfârșitul lunii aprilie 2024, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a promis sprijinul și recunoașterea Rusiei pentru guvernul condus de armata din Sudan, relatează The New Arab. Flancat de ministrul resurselor minerale, Bogdanov, vorbind în arabă, a afirmat recunoașterea de către Rusia a „Consiliului suveran sudanez ca organism oficial care reprezintă conducerea Sudan și a poporului sudanez". Rusia și-a menținut neutralitatea în cea mai mare parte a conflictului de aproape 14 luni din Sudan între Forțele Armate Sudaneze (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF - organizație paramilitară).
Războiul din Sudan a început după ce armata și RSF, care anterior împărțeau puterea după ce a avut loc o lovitură de stat, au început să se lupte din cauza planurilor de tranziție către alegeri și integrarea forțelor lor. Războiul a provocat o criză umanitară majoră, strămutând aproape 6 milioane de oameni, ucigând mii, devastând capitala Khartoum și declanșând crime etnice în regiunea de vest a Darfur. RSF, care are baza în Darfur, luptă pentru a-și asigura controlul asupra infrastructurii și rutelor cheie din vestul țării, într-un efort de a întrerupe operațiunile armatei.
Cu toate acestea, o schimbare a devenit evidentă în martie a acestui an, când Reprezentantul Permanent adjunct al Rusiei ONU, Anna Evstigneeva, a recunoscut în timpul discuțiilor Consiliului de Securitate privind războiul că guvernul sudanez este dispus să lucreze spre compromis și a îndemnat „cealaltă parte implicată", implicând RSF, să pună interesele naționale peste „aspirațiile personale".
Schimbarea de poziție a Rusiei este deosebit de confuză, având în vedere că Grupul Wagner, o organizație militară privată legată de Kremlin, a condus politica rusă în Sudan din 2017, unde a cooperat foarte strâns cu liderul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut drept „Hemedti", în extracția aurului. Această colaborare a ajutat Wagner să-și finanțeze operațiunile și a ajutat Rusia să-și susțină rezervele de aur în mijlocul a peste 16.000 de sancțiuni impuse împotriva sa.
După izbucnirea ostilităților dintre SAF și RSF în aprilie 2023, grupul Wagner a fost implicat în furnizarea RSF cu rachete sol-aer de la bazele sale din Libia și Republica Centrafricană. În plus, locotenentul general Yasser Al-Atta de la SAF a transmis jurnaliştilor în prima lună de luptă că armata a recuperat cadavrul unui lunetist Wagner, care luptă alături de RSF.
„Rusia recunoaște că, în cele din urmă, niciuna dintre părți nu va putea să o distrugă complet pe cealaltă și și-ar dori să poată menține legături strânse cu oricine se află la putere când totul se va termina" Potrivit lui Samuel Ramani, membru asociat la Institutul Regal al Serviciilor Unite și autor al cărților „Rusia în Africa" și „Războiul lui Putin asupra Ucrainei", Rusia joacă un act de echilibru foarte atent între cei doi generali și a urmat o politică dublă în Sudan, de la revoluția din 2018/2019, care a răsturnat regimul lui Omar Al-Bashir.
„Există aproape două politici diferite ale Rusiei, cu Kremlinul oficial înclinat spre Burhan și Wagner al lui Prigozhin înclinat către Hemedti", a explicat Ramani pentru The New Arab. Yevgeny Prigozhin, fondatorul Grupului Wagner, care avea legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a condus extinderea Grupului Wagner în Africa și Sudan și a jucat un rol cheie în invazia terestră pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
Ulterior, Prigojin a intrat în conflict cu Putin și cu oficialii de top ai apărării din Rusia, după ce i-a criticat public pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, generalul Valery Gerasimov, pentru gestionarea războiului din Ucraina. După ce a făcut acest lucru, Prigojin a declanșat o revoltă, cu trupe spre Moscova.
Insurecția a fost încheiată rapid, cu intervenția președintelui belarus Alexandru Lukașenko, care a intermediat un acord între Putin și Prigojin. Prigojin a murit apoi într-un accident de avion la nord-vest de Moscova, la doar două luni după rebeliunea sa. După moartea lui Prigojin, statul rus a început controlul asupra Wagner, aducând luptătorii și activitățile sale sub controlul statului. Aceste schimbări radicale au ridicat semne de întrebare serioase dacă politica rusă în Sudan va deveni mai coerentă și dacă Moscova își va pune greutatea în spatele forțelor armate sudaneze și va abandona RSF, ceea ce comentariile recente ale lui Bogdanov păreau să confirme.
Samuel Ramani, totuși, se îndoiește de perspectivele ca acest lucru să se întâmple: „Ei [rușii] nu vor să se alinieze prea strâns cu un singur partid. Ei recunosc că, în cele din urmă, niciuna dintre părți nu va putea să o distrugă complet pe cealaltă, rușii ar dori să poată menține legături strânse cu oricine este la putere când totul se va termina", a declarat expertul. În mod similar, Mugahied Bushra, un analist politic sudanez, a declarat pentru TNA că recentul anunț de sprijin al Rusiei pentru SAF este „putin probabil" să schimbe cursul războiului, „în ciuda fanfarei care îl înconjoară".
„Schimbarea de poziție a Rusiei este deosebit de confuză, având în vedere că Wagner, un grup paramilitar legat de Kremlin, a condus politica rusă în Sudan din 2017, unde a cooperat foarte strâns cu RSF". „Datorită rezervelor masive de numerar de care dispune RSF și companiile conectate la acesta, precum Al Junaid Multi Activities Co (companie aflată sub controlul fratelui și adjunctului lui Hemedti, Abdul Rahim Dagalo), „Forțele de sprijin rapid sunt pregătite financiar pentru un Război de 5 ani împotriva SAF", a adăugat Mugahied Bushra.
Pe lângă acoperirea pariurilor sale pe Sudan prin menținerea canalelor deschise cu ambele părți în conflict, există motive suplimentare pentru care sprijinul Rusiei pentru armata Sudanului este puțin probabil să conducă la o descoperire în conflictul dintre SAF și RSF. Capacitatea Rusiei de a oferi sprijin pe scară largă Sudanului este afectată de propriul său efort de război în Ucraina, unde Rusia se luptă cu aprovizionarea cu arme și muniții, o provocare majoră care a fost subliniată public de Prigojin însuși înainte de marșul său asupra Moscovei.
Mai mult, atunci când Rusia a intervenit în Siria pentru a salva regimul lui Bashar Al-Assad de la înfrângerea totală, în 2015, a făcut acest lucru fără povara regimului cuprinzător de sancțiuni cu care se confruntă astăzi și fără să aibă loc un război masiv la granițele sale, așa cum este cazul în prezent. Rusia și-a propus, de asemenea, să-și protejeze cel mai puternic aliat din lumea arabă, care procurase echipamente militare în valoare de miliarde de dolari de la Rusia, găzduia aproximativ 100.000 de cetățeni ruși pe teritoriul său la momentul revoltei din 2011 și găzduia singura bază militară rămasă în afara acesteia din fosta Uniune Sovietică - un centru de aprovizionare navală în Tartus, care servește drept poartă de intrare a Rusiei către Mediterana de Est.
Apetitul Rusiei de a veni în salvarea armatei sudaneze într-un mod similar este puțin probabil, având în vedere momentul și un set diferit de circumstanțe, notează sursa citată. Demisul Omar Al-Bashir a cerut „protecția" lui Vladimir Putin în vizita sa la Soci în 2017. A fost, de asemenea, o tactică folosită atât de generalul Abdel-Fattah Al-Burhan de la SAF, cât și de generalul Hemedti de la RSF, înainte de ruperea alianței lor. Într-un interviu recent, comandantul adjunct al Forțelor Armate sudaneze, generalul Yasser Al-Atta, a declarat că Rusia va furniza „arme și muniții vitale" pentru „un punct de aprovizionare logistică, nu o bază".
Și, ca și Rusia, liderii militari ai Sudanului au demonstrat, de asemenea, abilități în gestionarea afacerilor externe, echilibrând cu atenție relațiile lor cu diverși actori. Cu doar câteva zile înainte ca Bogdanov să viziteze Portul Sudan, ambasadorul ucrainean în Egipt a prezentat copii ale acreditărilor sale ministrului de externe al Sudanului în calitate de ambasador nerezident în Sudan, cu planuri ca Ucraina să deschidă o ambasadă în Sudan în lunile următoare.
De la izbucnirea războiului în Sudan, legăturile ucrainene-sudane s-au adâncit, de asemenea, într-un ritm rapid, chiar dacă Sudanul a sprijinit anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și s-a abținut de la votul unei rezoluții de condamnare a invaziei Rusiei a Ucrainei în 2022. După ce Burhan a avut o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, la o escală pe aeroportul Shannon din Irlanda, în urma discursului său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de anul trecut, cei doi lideri au găsit un punct comun asupra provocărilor de securitate cu care se confruntă, invocând „grupuri armate ilegale finanțate de Rusia".
„Ca și Rusia, liderii militari ai Sudanului au demonstrat, de asemenea, abilități în gestionarea afacerilor externe, echilibrând cu atenție relațiile lor cu diverși actori" - analist Africa la Oxford Analytica și autorul cărții „Războaiele Franței în Ciad"
De la acea întâlnire, în Sudan au apărut videoclipuri cu forțele speciale ucrainene care efectuează raiduri nocturne în zonele controlate de RSF din Omdurman, zone care au fost de atunci în mare parte recapturate de SAF. În ciuda acoperirii mass-media a unui război global prin proxy care implică Rusia și Ucraina, sfera intervenției Rusiei în Sudan și în Africa este modestă și în mare măsură exagerată, potrivit unor analiști. „În Burkina Faso, prezența Wagner este mult mai puțin substanțială, poate mai puțin de 100 de angajați. La fel și în Niger. Acest lucru nu reprezintă un control", a declarat pentru TNA Nathanial Powell, analist Africa la Oxford Analytica și autorul cărții „Războaiele Franței în Ciad".
„Rușii sunt folosiți atât ca mușchi suplimentar, ca vectori pentru livrările și cumpărările de echipamente, legitimare politică locală, propagandă și, într-o oarecare măsură, securitatea regimului", a explicat expertul. În mod similar, în Sudan, numărul operatorilor Wagner a fost estimat la 500 în total la apogeul operațiunilor sale în țară. Deși un număr mic, influența Rusiei și a Grupului Wagner este „prădătoare și violentă", potrivit lui Powell. În timp ce manevrele diplomatice ale Rusiei par puțin probabil să ofere un sprijin radical pentru SAF, formarea de alianțe bazate pe achiziționarea de arme și consolidarea cooperării militare nu este de bun augur pentru posibilitatea unei soluții politice a conflictului Sudanului în termen scurt. Eforturile de mediere sunt în impas, iar războiul pare să continue, cu milioane de vieți atârnând în balanță.
-
Trump trimite Israelului bombele blocate de Biden: "O mulţime de lucruri care au fost comandate şi plătite sunt acum pe drum!"
Preşedintele SUA Donald Trump, a declarat sâmbătă, 25 ianuarie, că "o mulţime de lucruri care au fost comandate şi plăti ...
-
Și Trump vrea sa facă o mare afacere din războiul din Ucraina: Vrea să cumpere arme din SUA cu banii rușilor!
Administrația Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele ruseș ...
-
China anunță că SUA nu sunt preocupate de independenta Taiwanului: Negocieri la cel mai înalt nivel
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, după o convorbire a secretarului de Stat Marce Rubio cu omologul chinez Wang Yi, ...
-
Trump acuză Rusia de furt de rachete hipersonice
Într-un interviu acordat Fox News, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia că a furat proiectul de dezvoltare ...
-
DAVOS - Noua ordine mondială pe care vrea Donald trump s-o instaureze. Cat e de diferită de globalismul woke de până acum
În a patra zi după ce a revenit la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a pornit să-şi impună voinţa pe glob. Vrea să de ...
-
Omul lui Trump ataca Bruxellesul -: Viktor Orban: "Uniunea Europeană este de fapt bolnavul Europei". Si are dreptate!
În cadrul conferinței intitulate „Successful Hungarian Presidency 2024 - A chance for the European Union", organizată de ...
-
Lovitură pentru Donald Trump - Un judecător blochează ordinul executiv care schimbă procedura de acordare a cetățeniei pentru copiii imigranților
Un judecător federal a blocat temporar, joi, ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump care pune capăt garanţiei co ...
-
Kremlinul răspunde amenințărilor lui Donald Trump. Ce mesaj i s-a transmis noului președinte al SUA
Rusia trebuie să determine mai întâi ce înțelege președintele SUA Donald Trump prin „acord" cu Ucraina, înainte de a int ...
-
Președintele BCE avertizează Europa să se pregătescă de o aterizare bruscă din cauza lui Donald Trump
PPreşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri, într-un interviu acordat CNBC, că Eu ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce aces ...
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's ...
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o l ...
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselo ...
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășeșt ...
-
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de ...
-
Ce înseamnă declararea de către Donald Trump a stării de urgență la frontiera sudică
Președintele american a declarat luni o urgență națională la granița dintre SUA și Mexic pentru a putea folosi de atribu ...
-
Donald Trump provoacă cutremur la nivel mondial: SUA iese din tratatele climatice, din Organizatia Mondiala a Sanatatii si-i da puteri depline lui Elon Musk
Donald Trump a depus luni jurământul devenind al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, cu promisiunea de a remodela insti ...
-
Vladimir Putin îl felicită pe Donald Trump și spune că dorește o „pace durabilă" în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe președintele ales al SUA, Donald Trump, cu doar câteva ore înainte ...
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din M ...
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe ...
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațion ...
-
The Telegraph: "Marea Britanie și Franța au început să discute despre trimiterea soldaților în Ucraina"
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au început să discute despre posibilitatea de a ...
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru ...
-
Președintele pro-rus al Croației a câștigat alegerile
În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o victorie categ ...
-
Primul sondaj în Groenlanda după anunțul de achizitionare al lui Trump - Majoritatea locuitorilor doresc aderarea la SUA
Potrivit unui sondaj realizat de Patriot Polling și publicat duminică, 57,3 % dintre respondenți sunt de acord ca Groenl ...
-
Ce ar fi pățit Trump dacă nu câștiga alegerile. Raport exploziv al procurorului special - practic era terminat!
Procurorul special Jack Smith a publicat marți un raport exploziv de 137 de pagini în care afirmă că Donald Trump ar fi ...
-
Șeful influentului grup rus de analiză Valdai despre declarațiile lui Donald Trump
Analiza lui Timofei BORDACIOV, Director de programe al Clubului rus "Valdai", despre strategia lui Donald Trump:
-
Topirea gheții în regiunea arctică deschide accesul către resurse naturale uriașe: Rusia, China și SUA încep o luptă acerbă pentru a prelua controlul in zonă
Regiunea arctică se confruntă cu schimbări profunde provocate de încălzirea globală, iar topirea gheții deschide accesul ...
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliști ...
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe l ...