Rusia clasifică drept „agenți străini" o organizaţie de femei, soţii de soldaţi care militează pentru întoarcerea soţilor mobilizaţi în ofensiva din Ucraina

Postat la: 01.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia clasifică drept „agenți străini

Rusia a clasat vineri printre „agenţii străini" o organizaţie de femei care militează pentru întoarcerea soţilor mobilizaţi în ofensiva din Ucraina, precum şi o fostă candidată la preşedinţie care cere încetarea conflictului, relatează AFP, conform Agerpres.

Moscova foloseşte această etichetă încărcată cu conotaţii din epoca sovietică, însoţită de constrângeri administrative foarte stricte, pentru a-i reprima şi reduce la tăcere pe criticii Kremlinului.

Ministerul Justiţiei a înregistrat vineri mişcarea ‘Put domoi' (‘Drumul spre casă'), care a organizat mici adunări ale femeilor cerând întoarcerea soţilor de pe front, în registrul „agenţilor străini".

Ministerul a susţinut că mişcarea a lucrat pentru a crea o „imagine negativă" a Rusiei şi a armatei ruse şi că a îndemnat la proteste ilegale.

Ministerul a înregistrat-o, de asemenea, pe platforma sa pe Ekaterina Dunţova, un fost ales local care a încercat să candideze la alegerile prezidenţiale din martie, având ca program electoral încheierea ofensivei din Ucraina, dar cererea i-a fost respinsă.

În registrul agenţilor străini a mai fost inclusă publicaţia online independentă Sota, care este acuzată că a criticat ofensiva din Ucraina.

loading...
PUTETI CITI SI...