Planul liderilor G7 pentru a tăia cordonul ombilical China-Rusia

Postat la: 11.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Planul liderilor G7 pentru a tăia cordonul ombilical China-Rusia

Oficialii americani se aşteaptă ca democraţiile bogate ale Grupului celor Şapte (G7) să transmită săptămâna viitoare un nou avertisment dur băncilor chineze mici, să nu mai asiste Rusia în sustragerea faţă de sancţiunile occidentale, potrivit unor două persoane familiarizate cu chestiunea.

Liderii care se reunesc la summitul din 13-15 iunie din Italia, găzduit de premierul Giorgia Meloni, urmează să se concentreze în mare măsură în timpul întâlnirilor lor private asupra ameninţării pe care o reprezintă înflorirea comerţului chino-ruso pentru lupta din Ucraina şi ce să facă în acest sens.

Aceste conversaţii ar putea avea ca rezultat declaraţii publice cu privire la această problemă care implică bănci chineze, potrivit unui oficial american implicat în planificarea evenimentului şi unei alte persoane informate cu privire la această problemă.

Statele Unite şi partenerii săi din G7 - Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia - nu trebuie să ia măsuri punitive imediate împotriva vreunei bănci în timpul summitului, cum ar fi restricţionarea accesului acestora la sistemul de mesagerie SWIFT sau întreruperea accesului la dolar.

Discuţiile se vor concentra pe instituţiile mai mici, nu pe cele mai mari bănci chineze, a spus unul dintre oameni.

Negocierile sunt încă în desfăşurare cu privire la formatul şi conţinutul exact al avertismentului, potrivit persoanelor, care au refuzat să fie numite, discutând despre angajamentele diplomatice în curs.

Planurile de abordare a subiectului la G7 nu au fost făcute publice anterior. Casa Albă nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Departamentul de Trezorerie al SUA nu a făcut niciun comentariu imediat, dar oficialii Trezoreriei au avertizat în mod repetat instituţiile financiare din Europa şi China şi din alte părţi că se vor confrunta cu sancţiuni pentru că ajută Rusia să evite sancţiunile occidentale.

loading...
PUTETI CITI SI...