Patru state europene vor să recunoască oficial Statul Palestina. Reacția Israelului

Postat la: 25.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Patru state europene vor să recunoască oficial Statul Palestina. Reacția Israelului

Șefii de guvern ai Spaniei, Irlandei, Maltei și Sloveniei au anunțat că sunt pregătiți să recunoască existența Statului Palestina, drept „singura cale de a atinge pacea și securitatea" în Orientul Mijlociu.

Potrivit Euronews, cele patru țări spun că sunt pregătite pentru recunoaștere, „care va putea aduce o contribuție pozitivă când circumstanțele vor fi potrivite". „Suntem de acord că singura modalitate de a obține pacea și stabilitatea durabilă în regiune este implementarea unei soluții cu două state, cu statele israelian și palestinian stând unul lângă celălalt, în pace și în siguranță".

În prezent, nouă din cele 27 de state membre UE recunosc dreptul la un Stat palestinian, conform granițelor stabilite în 1967, care includ Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est. UE în ansamblul său susține, în schimb, așa-numita „soluție cu două state". Dar "nu susține și statul palestinian în sine, care la nivel global este acum recunoscut de 139 de țări, aproximativ 70% dintre membrii Națiunilor Unite: aproape toată Asia, Africa și America Latină".

Israelul a transmis luni către patru ţări europene mesajul că planul lor de a lucra pentru recunoaşterea unui stat palestinian constituie un "premiu pentru terorism" care ar reduce şansele unei rezolvări negociate a conflictului, relatează Reuters.

"Recunoaşterea unui stat palestinian în urma masacrului din 7 octombrie trimite un mesaj către Hamas şi celelalte organizaţii teroriste palestiniene că atacurile teroriste ucigaşe împotriva israelienilor vor fi recompensate cu gesturi politice faţă de palestinieni", a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz într-o postare pe X. "O rezolvare a conflictului va fi posibilă doar prin negocieri directe între părţi. Orice implicare în recunoaşterea unui stat palestinian nu face decât să îndepărteze ajungerea la o rezoluţie şi creşte instabilitatea regională", a avertizat ministrul israelian.

El nu a precizat ce fel de rezoluţie are în vedere. Israelul, a cărui coaliţie de guvernare include extremişti de dreapta, exclude de mult timp crearea unui stat palestinian. Acest lucru l-a pus în conflict cu puterile occidentale, care susţin obiectivul său de a învinge Hamas, dar doresc un plan diplomatic postbelic.

loading...
PUTETI CITI SI...